CELEBRITIES

Nadia Comaneci: Νέο βιβλίο αποκαλύπτει την σκληρή κακοποίηση από τον προπονητή της


The Jennettes

5 Μαΐου 2021

Nadia Comaneci: Νέο βιβλίο αποκαλύπτει την σκληρή κακοποίηση από τον προπονητή της
Ο προπονητής γυμναστικής, Bela Karolyi και η σύζυγός του, Martha, αντιμετωπίζουν νέους ισχυρισμούς για σωματική και ψυχολογική κακοποίηση νεαρών αθλητών που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960 σε ένα πρόσφατα δημοσιευμένο βιβλίο, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Ο προπονητής γυμναστικής, Bela Karolyi και η σύζυγός του, Martha, αντιμετωπίζουν νέους ισχυρισμούς για σωματική και ψυχολογική κακοποίηση νεαρών αθλητών που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960 σε ένα πρόσφατα δημοσιευμένο βιβλίο, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Ο Ρουμάνος συγγραφέας Stejarel Olaru έγραψε στο βιβλίο «Nadia si Securitatea» ότι η επίσης Ρουμάνα θρυλική αθλήτρια Nadia Comaneci - η πρώτη που έλαβε το τέλειο «10» στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1976 - συγκαταλέγεται μεταξύ των θυμάτων που λιμοκτονούσαν στο σημείο να αναπτύσσουν διατροφικές διαταραχές, υπέστησαν σωματική κακοποίηση και τους αρνήθηκε ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Comaneci ήταν το πρώτο «θαύμα» του Bela Karolyi και το «χρυσό εισιτήριο» για την Αμερική το 1981.

Ο Bela ήταν ο προπονητής της πρωταθλήτριας Mary Lou Retton και επικεφαλής προπονητής της εθνικής ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992. Η Martha ήταν υπεύθυνη για την ομάδα που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο του 1996. 

Αλλά ήταν ο Bela που, ως προπονητής της Kerri Strug, κέρδισε τη φήμη επειδή κατάφερε να διατηρεί την Strug ήρεμη και την ενθάρρυνε, παρά τον τραυματισμό στον αστράγαλο της, καθώς κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.

Οι ισχυρισμοί κακοποίησης στο νέο βιβλίο βασίζονται σε παλιά αρχεία από το Securitate, τη μυστική αστυνομική δύναμη της κομμουνιστικής εποχής της Ρουμανίας.

«Η λιμοκτονία των γυμναστών ήταν τακτική πρακτική από τους Καρολί», έγραψε ο Olaru, σύμφωνα με την έκθεση. «Τα κορίτσια έτρωγαν οδοντόκρεμα το βράδυ πριν κοιμηθούν - τόσο πεινασμένες ήταν. Σε μερικές περιπτώσεις έπιναν νερό από την λεκάνη της τουαλέτας κρυφά, επειδή συχνά δεν τους επιτρεπόταν να πίνουν νερό».

«Κάποιες κατέληξαν να πάσχουν από βουλιμία. Έγιναν ειδικές στην κλοπή τροφίμων, τα οποία έκρυβαν σε μέρη που νόμιζαν ότι κανείς δεν θα ανακαλύψει, όπως το στρίφωμα της κουρτίνας».

Η Comaneci ισχυρίστηκε ότι είχε δεχτεί σωματική κακοποίηση στο πρόσωπο και λιμοκτονούσε έως και τρεις συνεχόμενες ημέρες, σε μια παλαιότερη μη δημοσιευμένη συνέντευξη που περιλαμβάνεται στο βιβλίο. Ισχυρίζεται ότι ο Bela Karolyi έτρωγε γεύματα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, μπροστά στις υποσιτισμένες αθλήτριες.

Η Comaneci, τώρα 59 ετών, ζει στην Οκλαχόμα, είπε στους Times σχετικά με τους ισχυρισμούς του βιβλίου, «γνώριζα το έργο του Olaru και την έρευνά του σχετικά με τα μυστικά αστυνομικά αρχεία και τους πληροφοριοδότες. Του είπα ότι όλες μου οι μνήμες είναι μέσα στο βιβλίο που έγραψα: «Γράμματα σε έναν νεαρό γυμναστή. Δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω. Η ζωή συνεχίζεται».

Το πρακτορείο ειδήσεων AFP επικοινώνησε με τον Bela Karolyi για τους ισχυρισμούς.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @urheilulistaaja

«Από τη φύση μου δεν είμαι ποτέ ικανοποιημένος», απάντησε, σύμφωνα με τη Daily Mail. «Δεν είναι ποτέ αρκετό, ποτέ. Οι αθλητές μου είναι οι καλύτερα προετοιμασμένοι στον κόσμο. Και κερδίζουν. Αυτό είναι που μετράει».

Ο Karolyi και η σύζυγός του αντιμετωπίζουν κατηγορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες για κακοποίηση και υποστήριξη του γιατρού της ομάδας, Larry Nassar, ο οποίος κακοποίησε σεξουαλικά γυμνάστριες. 

Ο Nassar είναι καταδικασμένος σεξουαλικός δράστης και βιαστής που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για παιδική πορνογραφία και κακοποίηση εκατοντάδων γυναικών μέσω των διαφόρων θέσεών του.

Πηγή φωτογραφίας: Splash News

Δείτε ακόμη:

9 φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι τα κορίτσια μπορούν να είναι πριγκίπισσες και αθλήτριες ταυτόχρονα

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.