UPDATE #NOW

Derek Chauvin: Ο δολοφόνος του George Floyd ζητά νέα δίκη


The Jennettes

5 Μαΐου 2021

Derek Chauvin: Ο δολοφόνος του George Floyd ζητά νέα δίκη
Ο Derek Chauvin, ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης που καταδικάστηκε για δολοφονία του George Floyd, ζήτησε από δικαστή νέα δίκη, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε την Τρίτη.

Ο Derek Chauvin, ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του George Floyd, ζήτησε από τον δικαστή νέα δίκη, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε την Τρίτη.

Ο δικηγόρος του Chauvin, Eric Nelson, δήλωσε ότι ο πελάτης του στερήθηκε μια δίκαιη δίκη, προσθέτοντας ότι υπήρξε παράνομη δίωξη και σφάλματα και ότι η απόφαση ήταν αντίθετη με το νόμο.

Ο Nelson ανέφερε πολλούς λόγους στο αίτημά του για μια νέα δίκη, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών για κακή συμπεριφορά του δικαστή και της κριτικής επιτροπής.

Είπε επίσης ότι ο δικαστής Peter Cahill, είχε καταχραστεί τη διακριτική του ευχέρεια όταν αρνήθηκε ένα προηγούμενο αίτημα για νέα δίκη με βάση τη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, την οποία ο Nelson είπε ότι απειλούσε τη δικαιοσύνη της δίκης.

Ο Nelson ασχολήθηκε επίσης με την άρνηση του Cahill να δεσμεύσει τους ενόρκους για τη δίκη ή να τους προειδοποιήσει να αποφύγουν όλα τα μέσα ενημέρωσης και με την άρνησή του να επιτρέψει σε έναν άντρα, που ήταν με τον Floyd τη στιγμή της σύλληψής του, να καταθέσει.

Η κίνηση έρχεται δύο εβδομάδες αφότου ο Chauvin κρίθηκε ένοχος για δολοφονία δεύτερου και τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία στη δολοφονία του Floyd.

Ένα 12μελές σώμα ενόρκων διαπίστωσε γρήγορα και ομόφωνα τον Chauvin, 45 ετών, ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπισε, μετά από τρεις εβδομάδες καταθέσεων από 45 μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων των παρευρισκομένων, αστυνομικών και ιατρικών εμπειρογνωμόνων.

jenny.gr

Η σπάνια ετυμηγορία εναντίον αστυνομικού θεωρείται ορόσημο στη φυλετική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και επίπληξη της μεταχείρισης των Αφροαμερικανών από την επιβολή του νόμου. Ο Ben Crump, δικηγόρος της οικογένειας Floyd, χαρακτήρισε την ετυμηγορία «σημείο καμπής στην αμερικανική ιστορία για την ευθύνη της επιβολής του νόμου» εκείνη την εποχή.

Σε μια αντιπαράθεση που καταγράφηκε στο βίντεο, ο Chauvin, ένας λευκός βετεράνος της αστυνομικής δύναμης, ώθησε το γόνατό του στο λαιμό του Floyd, ενός 46χρονου μαύρου, για περισσότερα από εννέα λεπτά στις 25 Μαΐου 2020. 

Ο Chauvin και τρεις συνάδελφοι αξιωματούχοι προσπαθούσαν να συλλάβουν τον Floyd, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος ότι χρησιμοποίησε ένα ψεύτικο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων για να αγοράσει τσιγάρα σε ένα μανάβικο.

Το αίτημα για νέα δίκη είναι συχνό μετά από μια αμφιλεγόμενη ετυμηγορία και συχνά αντικατοπτρίζει ζητήματα που θα εγείρονται κατόπιν έφεσης, δήλωσε ο Mike Brandt, δικηγόρος υπεράσπισης της Μινεάπολης, που παρακολουθεί στενά την υπόθεση. 

Εάν απορριφθεί αυτό το αίτημα, μπορεί να προσθέσει ένα άλλο επίπεδο αποφάσεων για να ασκήσει έφεση ο Nelson. Ο Brandt και άλλοι δήλωσαν ότι οι ετυμηγορίες του Chauvin είναι απίθανο να ανατραπούν.

Ο Brandt είπε ότι ο Nelson πιθανότατα θα υποβάλλει πιο λεπτομερή γραπτά επιχειρήματα για αυτά τα θέματα. Ο σκοπός της διεξαγωγής ακρόασης για την καταδίκη της ετυμηγορίας θα ήταν να αναπτυχθεί ένα πραγματικό αρχείο και να παρουσιαστούν αποδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να καθορίσουν εάν η απόφαση είχε τεθεί σε κίνδυνο.

Δείτε ακόμη:

Η τέχνη ως οδηγός για τη σύγχρονη κοινωνία 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr