ΣΤΙΛ

Η «δικτατορία των stilettos» - Ποιος είπε ότι οι stars πρέπει να φορούν τακούνια στο κόκκινο χαλί


Μάρθα Κουμπάνη

8 Ιουλίου 2021

Η «δικτατορία των stilettos» - Ποιος είπε ότι οι stars πρέπει να φορούν τακούνια στο κόκκινο χαλί

Είναι μία από τις πιο αξέχαστες στιγμές στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών: Το 2018, η ηθοποιός Kristen Stewart παρευρέθηκε στην πρεμιέρα της ταινίας BlacKkKlansman, όταν έβγαλε τις ψηλές της γόβες Christian Louboutin και αποφάσισε να περπατήσει στο red carpet ξυπόλυτη. Η κίνηση της αυτή γέννησε αμέσως χιλιάδες πρωτοσέλιδα ανά τον κόσμο. Δεν είναι και λίγο: Mια διάσημη -γνωστή από τότε για τον ατίθασο και εκκεντρικό της χαρακτήρα- ηθοποιός σπάει για άλλη μια φορά τα καλούπια και τα πρωτόκολλα και κάνει αυτό που αισθάνεται μπροστά σε αμέτρητα φωτογραφικά φλας.

Ή, μήπως είναι; Ε, και τι έγινε; Το έκανε για να συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, για να κάνει μία δήλωση ή απλά την πονούσαν στ' άληθεια τα πόδια της; Την στένευαν άραγε τα παπούτσια ή ένιωθε να ασφυκτιά στα στενά όρια της λογικής ενός σεξιστικού στερεότυπου;

Το φεστιβάλ έχει έναν μακροχρόνιο, αν και ανεπίσημο κανόνα, που θέλει τις γυναίκες να φορούν τακούνια στο κόκκινο χαλί, και πολλοί είδαν την πράξη αυτή της Stewart ως πράξη περιφρόνησης. «Νιώθω ότι δεν μπορείς να ζητάς αυτό από τους ανθρώπους πλέον», είπε η Stewart το 2017. «Αν δεν ζητάς από τους άνδρες να φορούν τακούνια και φόρεμα, δεν μπορείς να το ζητάς από εμένα».

Η Stewart δεν ήταν η πρώτη σταρ που έκανε μια τέτοια δήλωση. Το 2016, η Julia Roberts και η Sasha Lane έμειναν επίσης χωρίς παπούτσια στις Κάννες. Ωστόσο, τα τακούνια εξακολουθούν να κυριαρχούν στο κόκκινο χαλί των Καννών και όχι μόνο. Το φετινό φεστιβάλ ξεκίνησε και αστέρια όπως η Jodie Foster και η Melanie Laurent εμφανίστηκαν με πανύψηλα stilettos. Φυσικά, αυτό μπορεί να ήταν η επιλογή τους, αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα είναι: Είναι υποχρεωμένες να το κάνουν;

jenny.gr
Η Julia Roberts στο Φεστιβάλ του 2016

Ο κανόνας των τακουνιών του κόκκινου χαλιού των Καννών ήταν και παραμένει άτυπος. Ενώ το επίσημο dress code αναφέρεται πάντα ρητά στις προσκλήσεις, καμία αναφορά στα υποδύματα δεν έχει ποτέ διατυπωθεί. Αλλά οι Κάννες, ανάμεσα στα βραβεία, απαιτούν λίγο παραπάνω glam. «Το χαλί (των Καννών) είναι το χαλί», λέει η Chloë Sevigny, που δίνει συχνά το παρών στο φεστιβάλ, στη Vogue. «Όντας στη Γαλλία, υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο κομψότητας. Αλλά είναι σίγουρα ένα είδος παλιομοδίτικου και απαρχαιωμένου κανόνα. Οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να φορούν αυτό που θέλουν». 

Ήταν το 2015 όταν στην προβολή της ταινίας «Carol» απαγορεύτηκε η είσοδος σε γυναίκες που δεν φορούσαν ψηλά τακούνια και μάλιστα πλειοψηφία των γυναικών αυτών ήταν άνω των 50 και με προβλήματα υγείας που δεν τους επέτρεπε τη συγκεκριμένη επιλογή υποδημάτων. Η είδηση έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα και προκάλεσε αντιδράσεις διάσημων ηθοποιών και κοινού.

jenny.gr
Η Chloë Sevigny στο Φεστιβάλ των Καννών το 2019

«Σχετικά με το dress code των επίσημων προβολών, οι κανόνες δεν έχουν αλλάξει μέσα στα χρόνια (σμόκιν, επίσημο ένδυμα) και δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αναφορά στο ύψος των παπουτσιών των γυναικών όπως και των αντρών», απαντούσε τότε το φεστιβάλ. 

Ως κάποια που έχει βρεθεί στο χαλί των Καννών πολλές φορές, η Sevigny λέει ότι κατανοεί τη γοητεία των τακουνιών σε αυτό. «Μου αρέσει να φοράω τακούνια και με βοηθά να αισθάνομαι πιο δυνατή. Για μένα, είναι μέρος της χαράς του ντυσίματος- να φοράς κάτι που δεν φοράς κάθε μέρα». «Αλλά πιστεύω επίσης ότι ένα flat παπούτσι μπορεί να είναι πολύ κομψό», λέει η Sevigny και οι κορυφαίοι στιλίστες του Χόλιγουντ συμφωνούν με την άποψη αυτή. 

jenny.gr
Η Susan Sarandon το 2016

Τα flat παπούτσια έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να διεισδύουν στο κόκκινο χαλί των Καννών, (αν και πολλές καλεσμένες φαίνονται ακόμα επιφυλακτικές να τα φορέσουν). Από τις πιο κομψές εμφανίσεις με φλατ παπούτσια ήταν εκείνη της Susan Sarandon το 2016, με κοστούμι και pointed μπαλαρίνες. 

Τόσο οι στιλίστες, όσο και οι σχεδιαστές αγκαλιάζουν την ιδέα των ίσιων παπουτσιών στο red carpet. Oι σχεδιαστές όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, εντάσσουν τα flats στις haute couture συλλογές τους και καταρρίπτουν την δικτατορία των stilettos στα επίσημα σύνολα, συνδυάζοντας ακόμα και εντυπωσιακά gowns με αθλητικά, ως εναλλακτική πρόταση για formal-yet-comfy (και cool) εμφανίσεις. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.