CELEBRITIES

Η Amy Schumer έκανε υστερεκτομή εξαιτίας της ενδομητρίωσης και η ιστορία της μας αφορά όλες


20 Σεπτεμβρίου 2021

Η Amy Schumer έκανε υστερεκτομή εξαιτίας της ενδομητρίωσης και η ιστορία της μας αφορά όλες

«Να το πάμε άλλη μία, γιατί μασάω», είναι τα πρώτα λόγια της Amy Schumer μετά το χειρουργείο που έκανε για να αφαιρέσει τη μήτρα της, εφόσον ανακάλυψε ότι πάσχει από ενδομητρίωση.

Μετά τη Lena Dunham, άλλη μία κωμικός προστίθεται στη λίστα με τις γνωστές γυναίκες που έπρεπε να υποβληθούν σε υστερεκτομή, προκειμένου να απαλλαχθούν από την ενδομητρίωση και να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της νόσου. «Αν έχετε τρομερά επώδυνες περιόδους, μπορεί να έχετε ενδομητρίωση», ήταν η λεζάντα που συνόδευε τη φωτογραφία της Amy Schumer από το νοσοκομείο. Στο βίντεο του ίδιου post, μιλά για τα 30 σημεία ενδομητρίωσης που βρήκε ο γιατρός της και «έκαναν επίθεση στο τυφλό έντερο», καθώς και στο πολύ αίμα στη μήτρα, η οποία και αφαιρέθηκε. Υποθέτουμε ότι το βίντεο τράβηξε ο σύζυγός της Chris Fischer, ενώ η Amy μάς ενημερώνει για το πώς ένιωθε την επόμενη μέρα του χειρουργείου. Επώδυνα αέρια και μυικό πιάσιμο.

Τι είναι η ενδομητρίωση για την οποία ακούμε όλο και περισσότερο;

Το 2-10% των γυναικών, από 25-40 ετών πάσχει από ενδομητρίωση. Τα πιο κλασικά συμπτώματα είναι επώδυνες περίοδοι, πόνοι κατά τη διάρκεια του σεξ και πάρα πολύ βαριά ροή. Σε πολλές περιπτώσεις, η νόσος μπορεί να οδηγήσει και σε υπογονιμότητα. Τα αίτιά της είναι άγνωστα, δεν υπάρχει θεραπεία και αρκετοί ειδικοί υγείας δεν κάνουν σωστή ή έγκυρη διάγνωση του προβλήματος.

Σε αυτόν τον αγώνα της ενημέρωσης έχουν μπει και οι επώνυμες κυρίες, που πάσχουν από ενδομητρίωση και προσπαθούν να σπάσουν το ταμπού γύρω από μία και όχι τόσο καινούρια ασθένεια, η οποία τιμάται τις πρώτες μέρες του Μαρτίου, έτσι ώστε να μάθουμε περισσότερα. Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζαμε πολλά για την περίπτωση της Lena Dunham, αλλά φρόντισε η ίδια να πει τα πάντα, με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο. Έτσι όπως είχε μιλήσει για την υπερέμεση, η οποία χαρακτηρίζεται από επίμονη ναυτία και εμετούς καθ'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτσι και τώρα έκανε ένα γενναίο post μιλώντας για μία νόσο η οποία μπορεί να σε οδηγήσει σε υστερεκτομή. 

Η ηθοποιός Padma Lakshmi, η οποία επίσης πάσχει από ενδομητρίωση, ευχαρίστησε την Amy Schumer κάτω από το post της. «Σε ευχαριστώ που μοιράστηκες την ιστορία σου. Υποφέρουν περισσότερα από 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως από τη νόσο. Εύχομαι περαστικά!».

Πηγή φωτογραφίας: Instagram/AmySchumer

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.