CELEBRITIES

Η Janet Jackson παίρνει πίσω τον θρόνο της: «Δεν ξέρω πότε θα έρθει η ώρα μου, αλλά θα διαλέξω εγώ τον δρόμο που θα πάρω»


Στεφανία Παπαδημητρίου

12 Ιανουαρίου 2022

Η Janet Jackson παίρνει πίσω τον θρόνο της: «Δεν ξέρω πότε θα έρθει η ώρα μου, αλλά θα διαλέξω εγώ τον δρόμο που θα πάρω»
Allure
Στην τελευταία της συνέντευξη, η Janet Jackson μίλησε για όλα

«Τώρα πια, οι γυναίκες νιώθουν άνετα με το σώμα τους, με τα κιλά τους, με τις καμπύλες τους. Και το λατρεύω, σε αντίθεση με αυτό που γινόταν παλιά. Έπρεπε να είσαι πάντα αδύνατη, να έχεις πάντα συγκεκριμένη εμφάνιση. Και τώρα, όλα είναι αποδεκτά και όμορφα και μου αρέσει τόσο».

Η Janet Jackson έδωσε συνέντευξη στο Allure και μίλησε για όλα – από τη μουσική και την καριέρα της, μέχρι τα μαθήματα οδήγησης που έκανε για να προσαρμοστεί στους δρόμους του Λονδίνου.

Μικρή, δεν ήθελε να ασχοληθεί με τη μουσική. Είχε στόχο να κάνει καριέρα στο δίκαιο διαφήμισης και ΜΜΕ, να θριαμβεύσει με τη μόρφωσή της μια βιομηχανία την οποία τα αδέλφια της, οι Jackson 5, είχαν κατακτήσει. Αποφάσισε να ασχοληθεί με το τραγούδι τυχαία, όταν η οικογένειά της την άκουσε να τραγουδάει, άθελά της.

Είχαν στούντιο στο σπίτι και ένα βράδυ, έγραψε ένα τραγούδι. Δεν ήξερε ότι ηχογραφούσε και, την επόμενη μέρα, όταν γύρισε από το σχολείο, βρήκε τον πατέρα και τους αδελφούς της να ακούν το κομμάτι της. «Πρέπει να γίνεις τραγουδίστρια», της είπε ο πρώτος. Κι εκείνη φώναξε «Όχι! Θέλω να σπουδάσω εταιρικό δίκαιο και να βγάζω λεφτά από την υποκριτική». Τελικά, τα πράγματα δεν πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο και, σχεδόν αμέσως, ακολούθησε τη συμβουλή του.

Το τρίτο της άλμπουμ με τίτλο Control, έσπασε τα ταμεία στην εποχή του. Παραμένει επίκαιρο, όλοι μπορούμε να ταυτιστούμε με τα κομμάτια της, κατά κάποιον τρόπο. Εκείνη, βέβαια, στα κομμάτια της αποτύπωσε ένα κομμάτι της ψυχής της. «Αν γράφεις για τη ζωή σου, δε σκέφτεσαι τι θα γίνεται δεκαετίες αργότερα – εγώ, τουλάχιστον, δεν το σκέφτηκα. Απλά γράφεις τις στο συμβαίνει – εγώ, τουλάχιστον, αυτό έκανα», εξήγησε.

Τα ζητήματα που άγγιξε, όπως το ότι πολλοί αγνόησαν τις επιθυμίες της απλώς επειδή ήταν γυναίκα, η σεξουαλικοποίησή της, η υποχρέωση να είναι πολύ αδύνατη για να γίνει αποδεκτή, είναι θέματα που μέχρι σήμερα όχι απλώς απασχολούν, αλλά γίνονται αιτίες μηνύσεων και οργής στα social media.

«Ήταν δύσκολοι καιροί να είσαι γυναίκα και να σου λένε όχι. Και να ρωτάς γιατί, και να σου απαντούν “οι γυναίκες δεν το κάνουν αυτό”»

Τώρα, έχουμε τον έλεγχο του εαυτού μας, κι αυτό είναι κάτι που θαυμάζει η Jackson. Συγκεκριμένα, θαυμάζει τη Lizzo που ορίζει τη δική της ομορφιά και δείχνει ότι μία πιο μεγαλόσωμη γυναίκα έχει τον χώρο που της αξίζει στη βιομηχανία αυτή.

Η ίδια, δεν δεχόταν τη σεξουαλικοποίησή της. Δεν έδειχνε το γυμνότης δέρμα, ντυνόταν στα μαύρα, χόρευε με αρβύλες και τη μαύρη αλογοουρά της να ξεπετάγεται από καπέλο τζόκεϊ. Έδειξε ότι μια γυναίκα μπορεί να κάνει καριέρα χωρίς να προσπαθήσει να φανεί ποθητή, ακριβώς όπως κάνει σήμερα η Billie Eilish.

«Πάντα φορούσα παντελόνια, κοστούμια, ακόμη κι ως έφηβη. Θυμάμαι τους αδελφούς μου να παίρνουν τα αστέρια τους στη Λεωφόρο της Δόξας και άλλα βραβεία, κοιτάζω τις φωτογραφίες και πάντα με βλέπω να φορώ κοστούμι και γραβάτα, παπιγιόν ή τιράντες. Πάντα μου άρεσε το μαύρο, ποτέ δεν ήθελα να δείξω το σώμα μου. Ένιωθα άνετα να καλύπτομαι ως πάνω», εξήγησε.

Όλα αυτά, μέχρι το 1993. Τότε ήταν που επαναπροσδιόρισε την εικόνα της, πόζαρε γυμνή στο εξώφυλλο του Rolling Stones, είχε τον έλεγχο της σεξουαλικότητάς της. Στόχος της; Αυτήν τη φορά να αγκαλιάσει τον εαυτό της. «Να προσπαθώ να μάθω να αγαπώ εμένα, το σώμα μου, όλα», είπε. «Να προσπαθώ να αισθανθώ άνετα με αυτήν την προσπάθεια. Να πέφτω μόνη μου στο στόμα του λύκου. Να το κυνηγώ, να θέλω το διαφορετικό».

Προσπάθησε πολύ και τα κατάφερε. Ακόμη κι όταν, στο Super Bowl, αποκαλύφθηκε το στήθος της και ολόκληρος ο κόσμος το συζητούσε. Της έκαναν slut-shaming, την εξευτέλισαν, αλλά βγήκε δυνατότερη.

«Είτε θέλω να είμαι κομμάτι της συζήτησης αυτής, είτε όχι, παραμένω μέρος της. Θεωρώ πως είναι σημαντική. Όχι μόνο για εμένα, αλλά για όλες τις γυναίκες. Οπότε, πιστεύω ότι ήταν σημαντικό να κάνουμε τη συζήτηση. Ξέρεις τι εννοώ; Και τα πράγματα άλλαξαν από τότε, προς το καλύτερο».

Η Janet Jackson χαίρεται που μεγαλώνει. Δεν έχει καμία διάθεση να μείνει για πάντα νέα, είναι ευγνώμων για τις αλλαγές στο σώμα, τον πρόσωπο και την προσωπικότητά της. Δεν μίλησε για τις αισθητικές επεμβάσεις που έκανε στο παρελθόν – τώρα, αγαπά αυτό που βλέπει στον καθρέφτη.

«Δεν ξέρω πότε θα έρθει η ώρα μου, αλλά κάποια μέρα θα έρθει και θέλω να διαλέξω εγώ τον δρόμο που θα πάρω. Ελπίζω να γεράσω όμορφα», είπε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.