CELEBRITIES

Κάρολος Γ': Ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς- Δεσμεύτηκε ότι θα αφιερώσει την υπόλοιπη ζωή του στα καθήκοντά του


JTeam

10 Σεπτεμβρίου 2022

Κάρολος Γ': Ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς- Δεσμεύτηκε ότι θα αφιερώσει την υπόλοιπη ζωή του στα καθήκοντά του
Jonathan Brady - WPA Pool/Getty Images)
Ο Κάρολος Γ' είναι επίσημα ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ δεσμεύτηκε ότι «αφιερώνει στο καθήκον όση ζωή τού απομένει»

Δύο μόλις ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του, της Ελισάβετ, ο Κάρολος Γ' ανακηρύσσεται επίσημα σήμερα βασιλιάς.

Το Συμβουλίου Διαδοχής, μια ομάδα που αποτελείται από μέλη της βασιλικής οικογένειας, την πρωθυπουργό και άλλους ανώτερους πολιτικούς και τον Αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπερι, συγκεντρώθηκαν για να ανακηρύξουν τον νέο βασιλιά.

Τα πρώτα λόγια του βασιλιά Καρόλου

Ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τον θάνατο της «αγαπημένης του μητέρας, της Βασίλισσας».

«Όλος ο κόσμος συμπάσχει μαζί μου για την ανεπανόρθωτη απώλεια που όλοι έχουμε υποστεί. Η μητέρα μου έδωσε ένα παράδειγμα δια βίου αγάπης και ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Η βασιλεία της μητέρας μου ήταν απαράμιλλη κατά τη διάρκεια της σε αφοσίωση. Έχω βαθιά επίγνωση αυτής της βαθιάς κληρονομιάς και των σοβαρών καθηκόντων και ευθυνών που μου ανατίθενται τώρα. Με ενθαρρύνει βαθιά η συνεχής υποστήριξη της αγαπημένης μου συζύγου», τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος.

Έπειτα, ο βασιλιάς Κάρολος υπέγραψε αντίγραφα για να επιβεβαιώσει ότι δόθηκε ο όρκος, τα οποία υπέγραψαν στη συνέχεια η Camila και ο πρίγκιπας William ως μάρτυρες.

Αφού έδωσε πριν λίγες ώρες το πρώτο του ιστορικό διάγγελμα, κατά το οποίο για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, ακούστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ο βρετανικός εθνικός ύμνος με την αλλαγή στους στίχους "God save the King" (Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά), ο ίδιος ευχαρίστησε τον κόσμο για τον σεβασμό και τη συμμετοχή στο πένθος προς τη μητέρα του.

Ο Κάρολος Γ' τώρα γίνεται επίσημα ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσει πιστά τον δρόμο της Ελισάβετ. Σήμερα το πρωί, το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει στον παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωστεί δημόσια από τον εξώστη αυτής της κατοικίας. Αργότερα, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του. Το απόγευμα, η πρωθυπουργός της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από τον Κάρολο.

Η τελετή της στέψης γίνεται στο Αββαείο του Westminster. Χοροστατεί ο αρχιεπίσκοπος του Καντέμπουρι, κορυφαίος θρησκευτικός αξιωματούχος της Αγγλικανικής Εκκλησίας και δεύτερος στην ιεραρχία της μετά το Βρετανό μονάρχη. Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέμπουρι παρουσιάζει αρχικά τον νέο μονάρχη στους παρευρισκόμενους, που τον επιδοκιμάζουν διά βοής.

Στη συνέχεια, ο μονάρχης δίνει τον όρκο της στέψης (Coronation Oath Act), που γράφτηκε το 1688 ενώ ακολουθεί το τελετουργικό του χρίσματος με καθαγιασμένο λάδι και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι ευλογεί τον μονάρχη στον θρόνο του βασιλιά Εδουάρδου, που κατασκευάστηκε το 1300 και χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη από το 1626.

Έπειτα, ο μονάρχης λαμβάνει τα βασιλικά σύμβολα, ένα σκήπτρο και μετά το στέμμα που θα τοποθετήσει στο κεφάλι του νέου βασιλιά ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας υποβάλλουν τα σέβη τους και μεταλαμβάνουν της Θείας Κοινωνίας.

Ο μονάρχης έχει την εξουσία να διορίσει Λόρδους στο κοινοβούλιο, αλλά η εξουσία αυτή ασκείται μόνον σύμφωνα με τη γνώμη των υπουργών της κυβέρνησης. Ο βασιλιάς απονέμει επίσης προσωπικά τον τίτλο του ιππότη, τιμώντας αυτούς που είχαν σημαντική συμβολή στη βρετανική κοινωνία ενώ η κυβέρνηση παραδίδει στον μονάρχη κάθε χρόνο κατάλογο με τους υποψηφίους προς έγκριση για δημόσιες τιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 73 του χρόνια, ο Κάρολος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Βρετανός μονάρχης που ανεβαίνει στον θρόνο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.