CELEBRITIES

Βασιλιάς Κάρολος: Το πρώτο διάγγελμα του νέου μονάρχη


JTeam

10 Σεπτεμβρίου 2022

Βασιλιάς Κάρολος: Το πρώτο διάγγελμα του νέου μονάρχη
Yui Mok - WPA Pool/Getty Images
Διάδοχος του θρόνου θα είναι ο William και η Kate θα φέρει τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας, τον οποίο κατείχε η αδικοχαμένη πριγκίπισσα Diana

Μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ στις 8 Σεπτεμβρίου, o Βρετανός νέος βασιλιάς, Κάρολος ο Γ' έδωσε το πρώτο του διάγγελμα, στο οποίο μίλησε με σεβασμό για τη μητέρα του αλλά αναφέρθηκε και στα δύο του παιδιά και τις αλλαγές που θα επέλθουν, όπως τις ορίζει η νέα πραγματικότητα.

Ως ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Κάρολος ξεκίνησε με τα παρακάτω λόγια το ιστορικό διάγγελμα:

«Κατά τη διάρκεια της ζωής της, η Αυτής Μεγαλειότης, η πολυαγαπημένη μου μητέρα, ήταν μια έμπνευση και πρότυπο για εμένα και σύσσωμη την οικογένειά μου. Της οφείλουμε το πιο ειλικρινές χρέος που μια οικογένεια οφείλει στη μητέρα της, για την αγάπη, τη στοργή, την καθοδήγηση και το παράδειγμά της. Θυσιάστηκε για το καθήκον. Η αφοσίωσή της δεν ταλαντεύτηκε ποτέ σε καιρούς αλλαγής και προόδου, σε καιρούς χαράς και γιορτής, και σε καιρούς θλίψης και απώλειας».

Όπως πρόσθεσε: «Η στοργή, ο θαυμασμός και ο σεβασμός που ενέπνευσε η βασίλισσα, έγινε η σφραγίδα της βασιλείας της. Όπως μπορεί να καταθέσει κάθε μέλος της βασιλικής οικογένειας, συνδύασε αυτές τις ποιότητες με τη ζεστασιά, το χιούμορ και την αλάθητη ικανότητα να βλέπει πάντα το καλό στους ανθρώπους».

Ο Κάρολος είπε μάλιστα ότι «θα υπηρετήσει τον λαό με αφοσίωση» ενώ θα προσπαθήσει παράλληλα να ακολουθήσει τον δρόμο της βασίλισσας, διατηρώντας «τις συνταγματικές αρχές στην καρδιά του έθνους».

«Όπως ακριβώς έκανε η βασίλισσα με ακλόνητη αφοσίωση, δεσμεύομαι κι εγώ καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου που θα μου χαρίσει ο θεός, να διατηρήσω τις συνταγματικές αρχές στην καρδιά του έθνους μας. Οπουδήποτε κι αν ζείτε εντός Ηνωμένου Βασιλείου ή σε βασίλεια και εδάφη σε ολόκληρο τον κόσμο και όποιο κι αν είναι το προφίλ και οι πεποιθήσεις σας, θα προσπαθήσω να σας υπηρετήσω με αφοσίωση, σεβασμό και αγάπη, όπως έκανα σε όλη μου τη ζωή», είναι τα όσα είπε, προσθέτοντας:

«Η ζωή μου ασφαλώς θα αλλάξει καθώς αναλαμβάνω νέες ευθύνες. Δεν θα είναι πλέον εφικτό για εμένα να αφιερώνω τόσο χρόνο και ενέργεια στην κοινωνική προσφορά και τα θέματα για τα οποία ενδιαφέρομαι βαθιά. Όμως, γνωρίζω πως η δραστηριότητα αυτή θα συνεχιστεί στα έμπιστα χέρια άλλων».

O νέος βασιλιάς της χώρας έκλεισε τον λόγο του με ιδιαίτερη αναφορά στην «αγαπημένη του μαμά». «Καθώς ξεκινάς το τελευταίο σου ταξίδι για να βρεις τον αγαπημένο μου μπαμπά, θέλω απλώς να σου πω αυτό: Ευχαριστώ. Ευχαριστώ για την αγάπη και την αφοσίωσή σου στην οικογένειά μας και στην οικογένεια των εθνών που υπηρέτησες τόσο επιμελώς όλα αυτά τα χρόνια. Είθε οι άγγελοι να τραγουδούν για να αναπαυθείς».

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε και στον γιο του, William, για τον οποίο είπε ότι θα λάβει τον τίτλο που είχε ο ίδιος μέχρι χθες, του πρίγκιπα της Ουαλίας ενώ η Kate θα φέρει τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας, τον οποίο κατείχε η αδικοχαμένη πριγκίπισσα Diana.

«Με τη σύζυγό του στο πλευρό του, οι νέοι μας πρίγκιπας και πριγκίπισσα της Ουαλίας γνωρίζω πως θα συνεχίσουν να εμπνέουν και να ηγούνται τού εθνικού διαλόγου, βοηθώντας να φέρουν το περιθώριο στο επίκεντρο όπου μπορεί να δοθεί πραγματική βοήθεια».

Ο Κάρολος μίλησε παράλληλα και για τον Harry και τη Meghan. «Εκφράζω την αγάπη μου για τον πρίγκιπα Harry και τη Meghan καθώς συνεχίζουν να χτίζουν τη ζωή τους στο εξωτερικό».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.