CELEBRITIES

Ελισάβετ: Ποιος θα κληρονομήσει την περιουσία της; - Οι κρυφοί κανόνες του βασιλικού πλούτου


JTeam

14 Σεπτεμβρίου 2022

Ελισάβετ: Ποιος θα κληρονομήσει την περιουσία της; - Οι κρυφοί κανόνες του βασιλικού πλούτου
Ο θάνατος της Ελισάβετ έβαλε στο μικροσκόπιο τα οικονομικά της βρετανικής βασιλικής οικογένειας

Ο θάνατος ενός τόσο καθοριστικού και αγαπημένου μέλους στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, όπως η Ελισάβετ, έχει ακριβώς τις ίδιες επιπτώσεις όπως σε κάθε πλούσια οικογένεια. Μετά τον θρήνο, γεννιέται μία από τις πιο άβολες ερωτήσεις που δεν είναι άλλη, από το τι θα γίνει από εδώ και πέρα με την περιουσία της βασίλισσας.

Η προσωπική περιουσία της μακροβιότερης μονάρχη κοστολογείται γύρω στα 500 εκατομμύρια δολάρια, (ο βασιλικός πλούτος της Αγγλίας αγγίζει τα 28 δισ.), κι ενώ στο Windsor δεν γνωστοποιούνται εύκολα οι οικονομικές λεπτομέρειες μετά την άνοδο του Καρόλου στον θρόνο, μερικά πράγματα είναι ήδη γνωστά και δεδομένα.

Ανοίγοντας το κεφάλαιο μεταβίβασης της προσωπικής περιουσίας της βασίλισσας, ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει φόρο κληρονομιάς, χάρη στην αναθεώρηση στον νόμο το 1993 που «προστατεύει» την κληρονομική διαδικασία από μονάρχη σε μονάρχη.

Το ίδιο είχε συμβεί και με τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν κληρονόμησε περιουσία σχεδόν 70 εκατομμύρια από τη μητέρα της, που πέθανε το 2002, η οποία περιελάμβανε μία τεράστια συλλογή σε πίνακες, συλλογές από γραμματόσημα, πορσελάνες, κοσμήματα, άλογα και μία συλλογή από αυγά Faberge. Μάλιστα, οι Βρετανοί βασιλείς δεν υποχρεούνται να αποκαλύψουν τα προσωπικά τους περιουσιακά στοιχεία.

Αυτό που είναι ήδη γνωστό είναι πως ο βασιλιάς Κάρολος θα προσθέσει στα 100 δικά του εκατομμύρια δολάρια, την περιουσία της μητέρας του που περιλαμβάνει διάσημα ακίνητα, όπως το Κάστρο του Balmoral και το Sandringham Estate, κοσμήματα και έργα τέχνης.

Πόσο πλούσια ήταν η βασίλισσα;

Όπως προαναφέρθηκε, ο πλούτος της βασίλισσας ανέρχεται στα 500 εκατ. δολάρια. Το Crown Estate, είναι η πιο σημαντική βασιλική κατοχή, η οποία επιβλέπει τα περιουσιακά στοιχεία της μοναρχίας μέσω ενός διοικητικού συμβουλίου. Ο Κάρολος, ως βασιλιάς, θα υπηρετήσει ως πρόεδρός του, αλλά δεν έχει τον τελικό λόγο για τον τρόπο διαχείρισης της επιχείρησης.

Η ακίνητη περιουσία, της οποίας η αξία ξεπερνά τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια, περιλαμβάνει εμπορικά κέντρα, πολυσύχναστους δρόμους στο West End του Λονδίνου και έναν αυξανόμενο αριθμό αιολικών πάρκων. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας κερδίζουν από τις ενοικιάσεις αυτών αλλά όχι από πιθανές πωλήσεις, αφού τα εν λόγω ακίνητα δεν τους ανήκουν προσωπικά.

Μέσα σε όλα αυτά, να αναφέρουμε πως ο Κάρολος, σύμφωνα με τους New York Times, πέρασε μισό αιώνα μετατρέποντας τη βασιλική του περιουσία σε χαρτοφυλάκιο δισεκατομμυρίων δολαρίων και έγινε ένα από τα πιο κερδοφόρα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η περιουσία του ομίλου αποτιμάται σε περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με περίπου 949 εκατομμύρια δολάρια του ιδιωτικού χαρτοφυλακίου της αείμνηστης βασίλισσας. Αυτά τα δύο χαρτοφυλάκια αποτελούν ένα μικρό μέρος της περιουσίας της βασιλικής οικογένειας που υπολογίζεται στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους New York Times. Ωστόσο, η οικογένεια έχει προσωπικό πλούτο που παραμένει μυστικός.

Όλη η περιουσία θα μεταβιβαστεί στον βασιλιά Κάρολο;

Ως βασιλιάς, ο Κάρολος θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της μητέρας του και θα κληρονομήσει ένα μερίδιο αυτής της αμύθητης προσωπικής περιουσίας. Ενώ οι Βρετανοί πολίτες συνήθως πληρώνουν περίπου 40% φόρο κληρονομιάς, ο Βασιλιάς Κάρολος απολαμβάνει το αφορολόγητο κι έτσι θα περάσει τον έλεγχο του δουκάτου του στον μεγαλύτερο γιο του, William, για να αναπτυχθεί περαιτέρω χωρίς να χρειάζεται να πληρώνει εταιρικούς φόρους.

Ο βασιλιάς Κάρολος κληρονομεί επίσης το Δουκάτο του Lancaster, ένα ιδιωτικό κτήμα που χρονολογείται από το 1265, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 653 εκατομμύρια λίρες. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα έσοδά του Δουκάτου, που το 2021 άγγιξαν τα 24 εκατομμύρια λίρες για επίσημα έξοδα. Αντίθετα, χάνει το Δουκάτο της Κορνουάλης, στο οποίο πρόσβαση από τώρα θα έχει ο πρίγκιπας William και η Kate Middleton, χάρη στην αλλαγή του τίτλου τους.

Επιπλέον, από εδώ και στο εξής θα λαμβάνει το ετήσιο Sovereign Grant, το οποίο το 2021 έφτασε τα 86 εκατομμύρια λίρες, το οποίο πληρώνουν μέσω φόρων οι Βρετανοί πολίτες, ένα ποσό που καλύπτει τα κόστη των επίσημων εμφανίσεων και ταξιδιών της βασιλικής οικογένειας, τους μισθούς του προσωπικού και τις ανακαινίσεις των Παλατιών.

Οι ιδιοκτησίες του Στέμματος και η βασιλική συλλογή με έργα τέχνης και κοσμήματα ανήκουν στη μοναρχία. Το ίδιο θα συμβεί με τη συλλογή κοσμημάτων της βασίλισσας Ελισάβετ που αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια, τα οποία ανήκαν συμβολικά στη μοναρχή και θα μεταφερθούν αυτόματα στον διάδοχό της αλλά σύμφωνα με μία ρύθμιση, που χρονολογείται από το 1760, ο μονάρχης παραδίδει όλα τα κέρδη από την περιουσία στην κυβέρνηση με αντάλλαγμα το Sovereign Grant (Επιχορήγηση του Ηγεμόνα).

H περιουσία του Κτήματος περιλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις ιδιοκτησίας στο κεντρικό Λονδίνο και εκτάσεις στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Τα έσοδα από τις επενδύσεις της βασίλισσας καλύπτουν επίσημες δαπάνες που δεν καλύπτονται από το Sovereign Grant και βοηθούν στην υποστήριξη άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί

Η περιουσία μπορεί να είναι τεράστια αλλά ο μονάρχης δεν μπορεί να επωφεληθεί προσωπικά. Για την ακρίβεια, μπορεί να ξοδέψει την συγκεκριμένη Επιχορήγηση μόνο σε βασιλικά καθήκοντα ενώ δεν μπορεί, όπως και ο κληρονόμος του, να επωφεληθούν από την πώληση περιουσιακών στοιχείων στα δουκάτα τους. Οποιοδήποτε κέρδος από τις εκχωρήσεις επανεπενδύεται στην βασιλική περιουσία.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι σε αντίθεση με το Sovereign Grant που δημιουργήθηκε από το Crown Estate, και τα δύο δουκάτα είναι ιδιωτικές πηγές πλούτου, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν υποχρεούνται να δώσουν λεπτομέρειες πέρα ​​από την καταγραφή του εισοδήματός τους. Ο πρίγκιπας William, όπως και ο βασιλιάς Κάρολος δεν έχουν καμία υποχρεώση στο να πληρώσουν φόρους για τα κτήματά τους, αν και τα δύο δουκάτα καταβάλουν εθελοντικά φόρο εισοδήματος από το 1993.

Παρά τα παραπάνω αναλυτικά στοιχεία, οι βασιλικές διαθήκες δεν δημοσιοποιούνται ποτέ και αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της Ελισάβετ θα βρίσκεται αιώνια στη λίστα με τα μεγαλύτερα βασιλικά μυστικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.