CELEBRITIES

Η Angelina Jolie κατά των κυβερνήσεων για τα θύματα βιασμού σε πολέμους, με άρθρο της στον Guardian


Τόνια Τζάφερη

28 Νοεμβρίου 2022

Η Angelina Jolie κατά των κυβερνήσεων για τα θύματα βιασμού σε πολέμους, με άρθρο της στον Guardian
Splashnews
«Παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις, δεν έχουμε δει σημαντική, διαρκή δράση σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό είναι βαθιά οδυνηρό και απογοητευτικό», αναφέρει χαρακτηριστικά η Jolie στο άρθρο της

Τον βιασμό γυναικών εν καιρώ πολέμου θέλησε να αναδείξει η Angelina Jolie, αλλά και την λιγοστή δράση των κρατών στην υποστήριξη των θυμάτων, μέσα από το νέο της άρθρο στην Guardian:

«Υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των επιζώντων ή για να αποτρέψει τους δράστες από το να χρησιμοποιήσουν τον βιασμό ως όπλο πολέμου σε σχεδόν κάθε νέα σύγκρουση την περασμένη δεκαετία», αναφέρει η ηθοποιός, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, που ξεκίνησε την Πρωτοβουλία για την Πρόληψη της Σεξουαλικής Βίας σε Συγκρούσεις το 2012.

Σε άλλο σημείο του άρθρου της σημειώνει ότι «παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις, δεν έχουμε δει σημαντική, διαρκή δράση σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό είναι βαθιά οδυνηρό και απογοητευτικό».

Την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση γιορτάζει την 10η επέτειο της Πρωτοβουλίας για την Πρόληψη της Σεξουαλικής Βίας σε Συγκρούσεις, διοργανώνοντας συνέδριο στο Λονδίνο, η Jolie σημειώνει:

«Συναντάμε και συζητάμε αυτές τις φρικαλεότητες και συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί ποτέ να επαναληφθούν. Υποσχόμαστε να τραβήξουμε – και να κρατήσουμε – αυτή τη γραμμή. Αλλά όταν πρόκειται για δύσκολες επιλογές για το πώς να εφαρμόσουμε αυτές τις υποσχέσεις, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα ξανά και ξανά. Αντιμετωπίζουμε ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος αρνησικυρίας τους, όπως στην περίπτωση της Συρίας. Αντιμετωπίζουμε οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που τίθενται πρώτα, αντιμετωπίζοντας ορισμένες συγκρούσεις ως πιο σημαντικές από άλλες. Και αντιμετωπίζουμε έλλειψη πολιτικής βούλησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν υποβαθμίσει τη σημασία των προσπαθειών για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας στην εμπόλεμη ζώνη, παρά την άμεση σύνδεση με τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», συμπληρώνει η ηθοποιός, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί σε φιλανθρωπίες και στην προσπάθεια επίλυσης παγκόσμιων κοινωνικών προβλημάτων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σήμερα, Δευτέρα 28 Νοέμβρη, υπουργοί και εκπρόσωποι από 70 χώρες αναμένεται να παραστούν στη διήμερη σύνοδο κορυφής του PSVI. Μαζί τους θα είναι οι επιζώντες της βίας και οι νομπελίστες Nadia Murad και Denis Mukwege, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τη νέα χρηματοδότηση ύψους 12,5 εκατομμυρίων λιρών για τρία χρόνια σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας. Τα περισσότερα από τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των επιζώντων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.