CELEBRITIES

Η Bindi Irwin μιλά για την ενδομητρίωση: Γιατρός μου έλεγε ότι δεν είναι τίποτα


JTeam

9 Μαρτίου 2023

Η Bindi Irwin μιλά για την ενδομητρίωση: Γιατρός μου έλεγε ότι δεν είναι τίποτα
«Θέλω να μοιραστώ την ιστορία μου με όλες εσάς που τη διαβάζετε και αντιμετωπίζετε πολύ έντονους πόνους περιόδου», έγραψε χαρακτηριστικά

Ο Μάρτιος εκτός από μήνας αφιερωμένος στις γυναίκες, είναι και μήνας αφιερωμένος στην ενδομητρίωση. Μια πάθηση, η οποία επηρεάζει περίπου 157 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι και η 24χρονη Bindi Irwin, γνωστή ηθοποιός και ακτιβίστρια από την Αυστραλία, η οποία μοιράστηκε τη δική της εμπειρία με την ενδομητρίωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η ίδια, μοιράστηκε μια εικόνα, μετά το χειρουργείο της, αποκαλύπτοντας πως πάλευε με την ενδομητρίωση για περίπου δέκα χρόνια.

Αρχικά τι ακριβώς είναι η ενδομητρίωση ;

Είναι η κατάσταση κατα την οποία, ο ιστός που επενδύει φυσιολογικά το εσωτερικό της μήτρας, δηλαδή το ενδομήτριο, προσκολλάται και αναπτύσσεται έξω από τη κοιλότητα της μήτρας, σε σημεία όπως οι ωοθήκες, οι σύνδεσμοι της μήτρας, η σκωληκοειδή απόφυση, το έντερο, ο τράχηλος, αλλά και στο τοίχωμα της περιτοναϊκής κοιλότητας.

Οι εστίες αυτές ανταποκρίνονται στα ορμονικά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου, όπως ακριβώς και το ενδομήτριο. Έτσι, παρά το γεγονός πως βρίσκονται σε διάφορα σημεία εντός της κοιλιάς, απελευθερώνουν αίμα εντός αυτής. Αυτή η αιμορραγία από τις θέσεις αυτές προκαλεί έντονο πόνο, φλεγμονή, δημιουργία ουλώδη ιστού καθώς και δημιουργία κύστεων στις ωοθήκες.

Η ενδομητρίωση επηρεάζει περίπου 157 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως και πιστεύεται ότι είναι η δεύτερη πιο συχνή γυναικολογική πάθηση, η οποία επηρεάζει και τη γονιμότητα. Ωστόσο υπάρχει θεραπεία, η οποία μπορεί να είναι είτε φαρμακευτική, είτε χειρουργική ή συνδυασμός των δυο.

Επιστρέφοντας στην Bindi Irwin, η ίδια δήλωσε πως είχε απευθυνθεί αρκετές φορές σε γιατρό, ο οποίος την "καθησύχασε" λέγοντας της πως οι πόνοι περιόδου είναι φυσιολογικοί και επομένως να προσπαθήσει να τους διαχειριστεί.

Ωστόσο, τονίζεται πως οι πολύ βαριές περίοδοι, μπορεί να είναι σημάδι ενδομητρίωσης, επομένως καλό θα είναι να προχωρήσουμε σε έλεγχο. Η ενδομητρίωση συνήθως μπορεί να διαγνωσθεί με υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία ή διαγνωστική λαπαροσκόπηση.

Σύμφωνα με την Irwin, η περίπτωση της ήταν αρκετά δύσκολη καθώς βρέθηκαν περίπου 37 εστίες ενδομητρίωσης, τις οποίες αφαίρεσαν στο πρόσφατο χειρουργείο της και πλέον αναρρώνει.

«Θέλω να μοιραστώ την ιστορία μου με όλες εσάς που τη διαβάζετε και αντιμετωπίζετε πολύ έντονους πόνους περιόδου», έγραψε χαρακτηριστικά η 24χρονη celebrity. «Aυτό το μήνυμα είναι η επιβεβαίωση σου, πως ο πόνος σου είναι αληθινός και σου αξίζει να βοηθηθείς».

Η Irwin απέκτησε τον Μάρτιο του 2021 την πρώτη της κόρη, ενώ στην ανάρτηση της δεν παρέλειψε να δηλώσει:

«Παρακαλώ να είστε ευγενικοί και να σταματήσετε πριν ρωτήσετε εμένα (ή οποιαδήποτε γυναίκα) πότε θα κάνουμε περισσότερα παιδιά. Μετά από όλα όσα πέρασε το σώμα μου, νιώθω τρομερά ευγνώμων που έχουμε την υπέροχη κόρη μας. Είναι για μένα το θαύμα της οικογένειάς μας».

Την υποστήριξη του δεν παρέλειψε να δείξει και ο σύζυγός της, ο οποίος δήλωσε τον θαυμασμό του για όλα όσα πρόσφερε η Irwin στην οικογένεια τους, παρά τα όσα περνούσε εξαιτίας της ενδομητρίωσης και του πόνου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.