CELEBRITIES

Grimes: «Μπορείτε να αντιγράψετε τη φωνή μου μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης και να μοιραστούμε τα δικαιώματα»


JTeam

25 Απριλίου 2023

Grimes: «Μπορείτε να αντιγράψετε τη φωνή μου μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης και να μοιραστούμε τα δικαιώματα»
Instagram/Grimes
Η μουσικός είναι πολύ υπέρ της Τεχνητής Νοημοσύνης και φροντίζει να κάνει «έξυπνα συμβόλαια»

Η Grimes δεν έχει συμβόλαιο με δισκογραφική και δεν πιστεύει στα πνευματικά δικαιώματα. Για αυτό και καλεί όποιον θέλει να αναπαράγει τη φωνή της μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς καμία ποινή.

Η μουσικός ανακοίνωσε αυτή της την απόφαση μέσω Twitter, ως απάντηση στο τραγούδι που φτιάχτηκε, δημιουργώντας φωνητικά των Drake και The Weeknd. Λίγο μετά την κυκλοφορία του, αποσύρθηκε από το YouTube και άλλες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Κι ενώ άλλοι καλλιτέχνες θα έλεγαν σίγουρα όχι σε οτιδήποτε αφορά τη φωνή τους (ή τη μίμησή της) από την AI, η Grimes δηλώνει οπαδός, έχει γράψει μουσική για την τεχνητή νοημοσύνη και τουιτάρει συχνά για αυτό το θέμα. Επίσης, έχει κάνει δύο παιδιά με τον Elon Musk, που πλέον είναι πρώην της και που αντιτίθεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Ίσως και να του πηγαίνει κόντρα, ίσως και να είναι αυτή η πάγια θέση της.

Καλεί λοιπόν όλους τους καλλιτέχνες και όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει τη φωνή της, και απλά μοιράζεται το κέρδη κατά το ήμισυ, όπως θα έκανε και με μία κανονική συνεργασία. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ένα πετυχημένο αποτέλεσμα.

«Θεωρώ ότι είναι πολύ cool να υπάρχει αυτή η μίξη με μία μηχανή, να υπάρχει αυτό το άνοιγμα στην τέχνη και να σκοτώνεις τα πνευματικά δικαιώματα», ενώ ανέφερε ότι δουλεύει ήδη πάνω σε ένα πρόγραμμα που κάνει προσομοίωση στη φωνή της. Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ήδη προγράμματα που συνθέτουν τη φωνή με εντελώς ρεαλιστικό τρόπο, όπως το Eleven Labs.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Grimes θέλει να συνεργαστεί με το AI. Το 2020 συνεργάστηκε με τη startup Endel για ένα app με νανουρίσματα, με σκοπό να φτιάξει μία καλύτερη κατάσταση ύπνου για τον γιο της, X Æ A-XII. To 2019 είχε προβλέψει αυτή την εξέλιξη. «Όταν θα υπάρξει πραγματικό AGI (Artificial General Intelligence), θα δημιουργείται τέχνη, πολύ καλύτερη από αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς. Και θα μπορούσε να γίνει σε 10, 20 ή 30 χρόνια». Τελικά ήρθε νωρίτερα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.