CELEBRITIES

Oscars 2024: Οι κόκκινες κονκάρδες στο κόκκινο χαλί και η έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα


Στεφανία Παπαδημητρίου

11 Μαρτίου 2024

Oscars 2024: Οι κόκκινες κονκάρδες στο κόκκινο χαλί και η έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Οι επώνυμοι που χρησιμοποίησαν το βήμα που τους δόθηκε για να περάσουν το δικό τους αντιπολεμικό μήνυμα

Την ώρα που οι celebrities φωτογραφίζονταν στο κόκκινο χαλί των φετινών Oscars, το Al Jazeera ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει αγγίξει τους 30.960 και εκείνος των τραυματισμένων, τους 72.524. Περιμέναμε, λοιπόν, να δούμε τους καλλιτέχνες να καλούν, με τον δικό τους τρόπο, για κατάπαυση του πυρός -κι ο τρόπος τους, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν η μόδα.

Θα προτιμούσαμε να βλέπαμε όλους τους διάσημους με κόκκινες κονκάρδες -κάποιοι φαίνεται να θεώρησαν σημαντικότερη την καλή φωτογραφία ή το ρούχο τους, ή απλώς να μην το σκέφτηκαν. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι, μεταξύ άλλων, οι Ράμι Γιούσεφ, Μπίλι Άιλις, Φινέας Ο’Κόνελ, Μαχερσάλα Αλί, Έιβα Ντιουβερνέι, Ντάνιελ Σάινερτ, Ριζ Άχμεντ και Μαρκ Ράφαλο έβαλαν τις καρφίτσες του οργανισμού Artists4Ceasefire -ακριβώς όπως στα Grammys.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού πρόκειται για «μία ομάδα καλλιτεχνών και ακτιβιστών που ένωσαν τις δυνάμεις τους λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης που εξελίσσεται στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη», με καθέναν τους να διατίθεται να δανείσει την πλατφόρμα του «για την ενίσχυση της παγκόσμιας έκκλησης για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την ασφαλή επιστροφή των ομήρων και την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες της Γάζας», δήλωσε στο Variety ο Γιούσεφ. «Καλούμε για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

«Ζητούμε ειρήνη και δικαιοσύνη για τον λαό της Παλαιστίνης».

Ο Τζόναθαν Γκλέιζερ, σκηνοθέτης της ταινίας The Zone of Interest, η οποία διεκδίκησε πέντε βραβεία, ανέβηκε στη σκηνή και, στην ομιλία που εκφώνησε παραλαμβάνοντας το Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, έκανε τη δική του, λίγο πιο ηχηρή δήλωση για τη γενοκτονία στη Γάζα -γιατί περί γενοκτονίας πρόκειται.

«Η ταινία μας δείχνει πως η απανθρωπιά οδηγεί στα χειρότερα», ξεκίνησε κι εξήγησε πώς το έργο, το οποίο περιστρέφεται γύρω από την καθημερινότητα της οικογένειας του διοικητή του Άουσβιτς στο αποκορύφωμα των θηριωδιών του Ολοκαυτώματος, συνδέει άμεσα το παρελθόν με το παρόν.

«Αυτήν τη στιγμή, στεκόμαστε εδώ ως άνθρωποι που αρνούνται να αφήσουν μία κατάσταση κατοχής, η οποία έχει οδηγήσει τόσους αθώους σε μάχη -τα θύματα τόσο της 7ης Οκτώβρη στο Ισραήλ όσο και της επίθεσης στη Γάζα που εξελίσσεται τώρα, όλα τα θύματα της απανθρωπιάς- να βεβηλώσει το Ολοκαύτωμα και την εβραϊκή τους φύση… Πώς αντιστεκόμαστε;».

Ο Γκλέιζερ, ο οποίος είναι Ισραηλινός, αφιέρωσε τη νίκη του στην Αλεξάντρια, μία 90χρονη που συνάντησε γυρίζοντας την ταινία και υπήρξε η έμπνευση για έναν από τους σημαντικότερους χαρακτήρες στο Zone of Interest. Συνεργαζόταν με την πολωνική αντίσταση από τα 12 της χρόνια, αφήνοντας μήλα στους αιχμάλωτους του Άουσβιτς. Ο σκηνοθέτης την περιέγραψε ως «το κορίτσι που έλαμψε στο ταινία, όπως και στη ζωή».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.