CELEBRITIES

Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία στην οποία υποβάλλεται η Κέιτ Μίντλετον;


JTeam

23 Μαρτίου 2024

Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία στην οποία υποβάλλεται η Κέιτ Μίντλετον;
Splash News
Όσα αναφέρουν οι ειδικοί

Η Κέιτ Μίντλετον προχώρησε σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση με ένα βίντεο που ανέβασε στα social media και έγινε το απόλυτο viral στον πλανήτη.

Η ίδια αποκάλυψε πως ύστερα από την εγχείρηση που υποβλήθηκε στην κοιλιά τον Ιανουάριο δίνει τη δική της μάχη με τον καρκίνο και πως έχει αρχίσει να υποβάλλεται σε «προληπτική χημειοθεραπεία».

Τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία;

Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις τι είναι η προληπτική χημειοθεραπεία, πότε ακριβώς χρησιμοποιείται; Μοιάζει με την παραδοσιακή χημειοθεραπεία; Έχει παρενέργειες και αν ποιες είναι.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της μονάδας κλινικών δοκιμών Barts στο κέντρο πρόληψης του καρκίνου στο πανεπιστήμιο Queen Mary, Δρ. Mangesh Thorat, δήλωσε στο Sky News: «Δεν είναι πολύ συνηθισμένο, αλλά δεν είναι και ασυνήθιστο. Συχνά το διαπιστώνουμε επειδή οι σαρώσεις που κάνουμε προεγχειρητικά έχουν συχνά τους περιορισμούς τους. Όταν τα πράγματα εξετάζονται στο μικροσκόπιο, αφού αφαιρεθεί ένα όργανο, γίνεται πολύ καλύτερη ανάλυση και τότε εντοπίζεται ο καρκίνος. Οπότε, δεν είναι ασυνήθιστο».

Jenny.Gr
Splash by Ideal Image

Ποια είναι η προληπτική χημειοθεραπεία που λαμβάνει η Κέιτ;

Η ίδια είπε στο βίντεο ότι η ιατρική της ομάδα την «συμβούλεψε να υποβληθεί σε προληπτική χημειοθεραπεία» και αποκάλυψε ότι βρισκόταν στα «πρώτα στάδια αυτής της θεραπείας», η οποία ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου.

Μια τέτοια χημειοθεραπεία, την οποία οι ογκολόγοι αποκαλούν «επικουρική» θεραπεία, χορηγείται συνήθως μετά τη χειρουργική αφαίρεση ενός όγκου για αρκετούς μήνες ή και για ένα έτος, τόνισε στην Wall Street Journal η Δρ. Angela Jain, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα αιματολογίας και ογκολογίας στο Fox Chase Cancer Center στη Φιλαδέλφεια. Και κατόπιν συμπλήρωσε πως οι ασθενείς συχνά λαμβάνουν τη θεραπεία κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες. Δεν εμποδίζει πάντα την επιστροφή του καρκίνου, αλλά μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εξάλειψης της νόσου.

Παρόλα αυτά, όπως είπε: «Δεν χρειάζονται όλοι οι καρκίνοι χημειοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά ορισμένοι χρειάζονται. Και συνήθως δίνετε αυτή τη θεραπεία με την ελπίδα και την πρόθεση ότι πρόκειται για έναν θεραπεύσιμο καρκίνο και η χημειοθεραπεία θα μειώσει τον κίνδυνο να επανέλθει».

Τι περιλαμβάνει η προληπτική χημειοθεραπεία;

Χορηγείται τις περισσότερες φορές ενδοφλέβια όπου στη συνέχεια το φάρμακο πηγαίνει σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Ανάλογα με τον τύπο καρκίνου, μπορεί να χορηγηθεί είτε σε νοσοκομείο είτε στο σπίτι του ασθενούς.

Υπάρχουν πολλοί τύποι χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Κυκλοφορούν δηλαδή μέσω του αίματος με απώτερο στόχο και σκοπό να σταματήσουν την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων οπουδήποτε στο σώμα, σκοτώνοντάς τα πριν προλάβουν να διαιρεθούν.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της προληπτικής χημειοθεραπείας;

Το βρετανικό Cancer Research αναφέρει: «Το γεγονός ότι τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα σκοτώνουν τα διαιρούμενα κύτταρα βοηθά να εξηγηθεί γιατί η χημειοθεραπεία προκαλεί παρενέργειες. Οι ιστοί του σώματος αποτελούνται από δισεκατομμύρια μεμονωμένα κύτταρα. Μόλις αναπτυχθούν πλήρως, τα περισσότερα κύτταρα του σώματος δεν διαιρούνται και δεν πολλαπλασιάζονται πολύ. Διαιρούνται μόνο εάν χρειάζεται να επιδιορθώσουν βλάβες. Ωστόσο, ορισμένα κύτταρα εξακολουθούν να διαιρούνται στους ενήλικες, όπως αυτά που βρίσκονται στα μαλλιά (τα οποία αναπτύσσονται συνεχώς) και στο δέρμα (το οποίο ανανεώνεται συνεχώς). Επειδή η θεραπεία επηρεάζει αδιακρίτως τους ιστούς του σώματος, ανεξάρτητα από το αν είναι καρκινικοί ή όχι, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως απώλεια μαλλιών, κόπωση και μώλωπες. Συχνά ένας ασθενής που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία λαμβάνει και άλλα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην άμβλυνση ή την καταπολέμηση ορισμένων από αυτά τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται όταν τελειώνει η πορεία της θεραπείας».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.