CELEBRITIES

Η Σάρον Στόουν θα μπορούσε να είχε δώσει μία ωραία συνέντευξη. Αντί για αυτό, είπε τα παράπονά της από το #MeToo και υπερασπίστηκε τον Κέβιν Σπέισι


Στεφανία Παπαδημητρίου

10 Ιουλίου 2024

Η Σάρον Στόουν θα μπορούσε να είχε δώσει μία ωραία συνέντευξη. Αντί για αυτό, είπε τα παράπονά της από το #MeToo και υπερασπίστηκε τον Κέβιν Σπέισι
Η Σάρον Στόουν τα έλεγε πολύ ωραία, μέχρι που μίλησε για το #MeToo κι εξήγησε γιατί είναι μία καλή ώρα να συγχωρέσουμε τον Κέβιν Σπέισι

Η Σάρον Στόουν έδωσε συνέντευξη στο Hollywood Reporter και τα είπε περίεργα. Η ηθοποιός μίλησε για τον μισογυνισμό στο Χόλιγουντ και τους ανθρώπους που την εκμεταλλεύτηκαν οικονομικά στην προσπάθεια να επανέλθει από το εγκεφαλικό, αποσπώντας 18 εκατομμύρια δολάρια από τον τραπεζικό της λογαριασμό. Μίλησε, επίσης, για το Βασικό Ένστικτο, το οποίο την καταξίωσε μεν, υπήρξε παραβιαστικό δε, αλλά φάνηκε να ξεχνά το τελευταίο. Και αποφάσισε να σχολιάσει ξανά τον Κέβιν Σπέισι, δηλώνοντας ότι του αξίζει να επιστρέψει αφού «ναι, άγγιξε πολλούς άνδρες στα γεννητικά όργανα, αλλά δεν βίασε κανέναν».

Θα τα πάρουμε ένα-ένα.

«Το Χόλιγουντ είναι φτιαγμένο για να είναι μισογυνικό. Είναι επιχείρηση που διοικούν άντρες. Είναι επιχείρηση που οι άντρες φέρνουν τα λεφτά. Που άντρες γράφουν, παράγουν και σκηνοθετούν τα έργα. Που άντρες γράφουν τους γυναικείους ρόλους. Και αυτοί οι ρόλοι δεν γράφονται για πραγματικές γυναίκες. Γράφονται για τη φαντασίωση του πώς θα έπρεπε να είναι οι γυναίκες. Έπειτα, άντρες κριτικοί σου λένε αν ενσάρκωσες τη φαντασίωση ή όχι, αν φέρθηκε σωστά. Ξέρετε, μέχρι το Βασικό Ένστικτο, οι γυναίκες έπρεπε να κάθονται σταυροπόδι με συγκεκριμένο τρόπο στην οθόνη, να σταυρώνουν τα πόδια στους αστραγάλους. Δεν θα έπρεπε να το κάνεις σαν άντρας. Δεν σε άφηναν καν να δείξεις τις μασχάλες σου. Έπρεπε να πάρουμε ειδική άδεια για να δείξουμε τις μασχάλες μου σε εκείνη την ταινία».

Όπως εξήγησε, το σημείο που ο Πολ Βερχόφεν, ο σκηνοθέτης του έργου, έδειξε τον καβάλο της, δεν ήταν εξίσου προβληματικό με τις μασχάλες. «Αυτή η λήψη (με τον καβάλο) δεν ήταν καν ολόκληρο πλάνο, ήταν το ένα τρίτο του. Αλλά η σκηνή με τις μασχάλες ήταν αυτή που έπρεπε να διαχειριστούμε», δήλωσε.

Συνέχισε μιλώντας για την ηρωίδα της στο Βασικό Ένστικτο, η οποία παραμένει αμφιλεγόμενη ως τώρα, με πολλούς να τη θεωρούν αντιφεμινίστρια. Άλλοι, τη χαρακτηρίζουν δυναμική γυναίκα. Η ηθοποιός λέει ότι «εξαρτάται από το αν σε τρομάζει ή όχι. Πιστεύω ότι οι οπαδοί του Τραμπ τη θεωρούν τρομακτική». Επειδή ακριβώς πρόκειται για έναν τέτοιο χαρακτήρα, απορρίφθηκε από 12 ηθοποιούς πριν καν μιλήσει η παραγωγή με τη Στόουν. Εκείνη, το ήθελε πολύ –το έκανε όντως manifest. Είχε το σενάριο στο ψυγείο της για οχτώ μήνες και σκεφτόταν ότι ο ρόλος θα γινόταν δικός της.

Η κουβέντα πήγε στο #MeToo. Η Σάρον Στόουν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως έχουν βελτιωθεί τα πράγματα, αν το κίνημα έχει κάνει κάποια διαφορά. Και το προβληματικό κομμάτι της συνέντευξης ξεκίνησε.

«Θεωρώ πως οι άντρες είναι άντρες και οι γυναίκες, γυναίκες. Και θεωρώ πως πρέπει να το θέλουμε αυτό. Θεωρώ πως πρέπει να θέλουμε να μας φλερτάρουν οι άντρες. Αυτήν την εποχή, υπάρχουν γυναίκες που δεν τους αρέσουν πράγματα που αρέσουν σε εμένα. Για παράδειγμα, δεν θέλω να με ρωτήσει ένας άντρας αν θέλω να με φιλήσει, δεν το θέλω καθόλου. Θέλω να με αρπάξει και να με φιλήσει», είπε

Αν ο άντρας σου αρέσει, αν έχετε χημεία, αν υπάρχει συναίνεση, ναι, φυσικά είναι τέλειο να σε αρπάξει και να σε φιλήσει. Είναι σαν ταινία. Δυστυχώς, όσο κι αν η τέχνη βγαίνει από τη ζωή και το αντίστροφο, η συναίνεση δεν θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη –ειδικά αν είσαι άτομο τέτοιου βεληνεκούς και οι απόψεις σου ακούγονται παγκοσμίως. «Ναι, αν δεν τον θέλω, θέλω να μπορώ να πω “όχι, ευχαριστώ”. Αλλά αν είναι ο σωστός άντρας και με πετάξει στον τοίχο και με φιλήσει –ναι, σε παρακαλώ, καν΄το. Μου λείπει το πάθος. Μου λείπει η σεξουαλική έκφραση. Το βρίσκω πολύ περιοριστικό όλο αυτό», συνέχισε.

«Επίσης, πρέπει να καταλάβουμε τη διαφορά πλημμελήματος και κακουργήματος. Αυτό πρέπει να γίνει. Υπάρχει διαφορά μεταξύ μίας σφαλιάρας στον πισινό και του βιασμού. Δεν είναι το ίδιο».

Να δούμε γιατί είναι προβληματικό το παραπάνω; Να το δούμε.

Ακούμε πολύ συχνά παρόμοιες απόψεις –οι άντρες δεν νιώθουν την ελευθερία να μας φλερτάρουν, οι άντρες είναι άντρες, οι γυναίκες είναι γυναίκες και υπάρχει λόγος για αυτό, οι φεμινίστριες φταίνε που το dating είναι τόσο δύσκολο διότι μπλοκάρουν τους άντρες. Ωστόσο, ένας άνθρωπος που θεωρεί ότι του κόβονται τα φτερά όταν πρόκειται για φλερτ, εξαιτίας του φεμινισμού και του #MeToo, μάλλον αυτό που έκανε δεν ήταν και τόσο φλερτ.

Τι γινόταν στην προ #MeToo εποχή, που τόσο άρεσε στη Σάρον Στόουν (και πολλούς ακόμη ανθρώπους); Το catcalling ήταν ο κανόνας και η γυναίκα έπαιρνε επιβεβαίωση –ο άντρας, δε, θεωρούσε αναφαίρετο δικαίωμα το «να πειράζει κοριτσάκια στον δρόμο». Όχι πολλά χρόνια πριν, το να τρίβονται άντρες πάνω σου ενώ είχες βγει με τις φίλες σου να χορέψεις, ήταν «αναγκαίο κακό» της βραδιάς και απλώς έπρεπε να το διαχειριστείς ευγενικά. Η παρενόχληση στην εργασία ήταν «φλερτ χωρίς τακτ». Και τα περιοδικά, τα σάιτ και ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές βομβάρδιζαν τις γυναίκες με «συμβουλές» για το πώς να τις διαλέξουν.

Πίσω στη συνέντευξη της Σάρον Στόουν. Η κουβέντα πήγε στον Κέβιν Σπέισι, τον οποίο υπερασπίστηκε πρόσφατα και, τώρα, το ξανάκανε.

«Ο κόσμος μου έχει θυμώσει για αυτό. Εγώ είπα ότι, μετά από επταετή ψυχοθεραπεία, χωρίς να μπορεί να δουλέψει, έχοντας χάσει το σπίτι του, έχοντας χάσει τα πάντα, θα έπρεπε να μπορεί να επιστρέψει (στο Χόλιγουντ). Έχει μιλήσει σε όλους όσοι τον κατηγόρησαν και ζήτησε συγγνώμη. Ο Κέβιν άρπαζε άτομα από τα γεννητικά τους όργανα. Πολλούς ανθρώπους. Αλλά κανείς δεν είπε δημόσια ούτε ότι τον βίασε ούτε ότι τον ανάγκασε να κάνει σεξ. Είναι τόσο το μίσος προς το μέρος του, επειδή στην περίπτωσή του, ήταν από άντρα σε άντρα. Γι’ αυτό δεν του επιτρέπουν να επιστρέψει. Επειδή παρενόχλησε άντρες. Να σου πω εγώ πόσοι με έχουν πιάσει εμένα από τα γεννητικά μου όργανα στη ζωή μου; Περισσότεροι από όσους έχει αγγίξει ο Κέβιν Σπέισι. Και κανείς τους δεν μου ζήτησε συγγνώμη».

Άρα, ένας παρενοχλητής που ζητά συγγνώμη, μπορεί να επιστρέψει κανονικά στη ζωή του. Ένας ισχυρός άντρας (και οποιοσδήποτε άλλος, για να είμαστε ειλικρινείς) που θεωρεί ότι έχει την ελευθερία να σε αγγίξει οπουδήποτε στο σώμα σου, πόσο μάλλον στα γεννητικά σου όργανα, είναι εντάξει, αν σε πάρει τηλέφωνο χρόνια μετά και σου πει «σόρρυ που σου το έκανα αυτό, σόρρυ που σε έκανα να νιώσεις έτσι -το λέω επειδή με πήγαν στο δικαστήριο, βέβαια. Αν δεν με είχατε καταγγείλει και δεν το είχε μάθει κανείς, ε, δεν θα λυπόμουν ιδιαίτερα».

Η Σάρον Στόουν θα μπορούσε να είχε δώσει μία πολύ ωραία συνέντευξη. Αυτό που έκανε, ωστόσο, ήταν μία όχι και τόσο ιδιαίτερα καλή αναπαραγωγή στερεοτυπικών απόψεων που δεν μας μοιάζουν καν ξένες, αφού τις ακούμε τόσο συχνά στην ελληνική τηλεόραση. Και, εντάξει, μία καλή δήλωση περί μισογυνισμού στο Χόλιγουντ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.