CELEBRITIES

Η Κάρλα Σοφία Γκασκόν είναι η Εμίλια Πέρεζ και έκανε τη Μαντόνα να κλάψει


JTeam

18 Οκτωβρίου 2024

Karla Sofia Gascon
© SPLASH via Ideal Image
Η πρωταγωνίστρια της ταινίας "Εμίλια Πέρεζ" είναι η πρώτη ανοιχτά τρανς ηθοποιός που κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στις Κάννες

Πρόσφατα, η Μαντόνα δημοσίευσε στο Instagram μια εικόνα της ηθοποιού Κάρλα Σοφία Γκασκόν γράφοντας "Wow". Η Ισπανίδα Γκασκόν είναι η πρωταγωνίστρια της ταινίας "Εμίλια Πέρεζ", στην οποία ο βαρόνος ναρκωτικών Μανίτας σκηνοθετεί τον θάνατό του, κάνει μετάβαση από άνδρας σε γυναίκα και επανεφευρίσκει τον εαυτό του ως Εμίλια Πέρεζ, μια κοινωνικά συνειδητοποιημένη ακτιβίστρια. Η Γκασκόν, μιλώντας στον Guardian, είπε ότι η Μαντόνα της είπε κλαίγοντας μετά την προβολή στη Νέα Υόρκη "είσαι εκπληκτική" και εκείνη της απάντησε "Μαντόνα, είναι μόνο μια ταινία! Να είσαι ευτυχισμένη".

Η Γκασκόν, μαζί με τις συμπρωταγωνίστριές της Ζόι Σαλντάνα. Σελένα Γκόμεζ και Αντριάνα Παθ κέρδισαν από κοινού το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στις Κάννες, ενώ η ταινία κέρδισε και το βραβείο της κριτικής επιτροπής. Η Γκασκόν εκφώνησε την ευχαριστήρια ομιλία αναφέροντας ότι για χρόνια "τα τρανς άτομα είχαν προσβληθεί, υποτιμηθεί και υποστεί πολλή βία". Την επόμενη ημέρα, η γαλλίδα ακροδεξιά ευρωβουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ έγραψε στο X "έτσι, ένας άντρας κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού". Η ίδια η Γκασκόν και 6 οργανώσεις LGBTQ+ κατέθεσαν μηνύσεις εναντίον της.

Το περιοδικό Variety προέβλεψε για τη Γκασκόν, η οποία είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της παίζοντας σε ισπανικές σαπουνόπερες, ότι του χρόνου θα είναι μία από τις 5 υποψήφιες για Όσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού, μαζί με τις Αντζελίνα Τζολί (για το Maria) και την Τίλντα Σουίντον (για το The Room Next Door).

Αφού την επέλεξε για τον ρόλο της Εμίλια, ο σκηνοθέτης Ζακ Οντιάρ ήταν επιφυλακτικός ως προς το αν μπορούσε να υποδυθεί τον χαρακτήρα πριν από την μετάβασή του. Εκείνη τον έπεισε στέλνοντάς του βίντεο από το TikTok, αλλάζοντας παράλληλα και τη φωνή της. «Χαμηλώνω τον ήχο της τηλεόρασης και κάνω τις φωνές για όλους τους ανθρώπους στην οθόνη», λέει. «Απλά για διασκέδαση όταν βαριέμαι στο σπίτι. Οπότε αυτό ήταν εύκολο για μένα».

Γιατί ήταν τόσο αποφασισμένη να παίξει τον Μανίτας; «Αγαπώ ρόλους που είναι μακριά από το ποια είμαι», λέει. «Και δεν ήθελα να χάσω αυτόν τον χαρακτήρα σε όλες του τις διαστάσεις. Αν υπήρχαν σκηνές αναδρομής, θα πίεζα να παίξω και αυτές». Ο χαρακτήρας της Εμίλια φαίνεται να ήταν μεγαλύτερη πρόκληση. Ο ρόλος ανέδειξε τις διαφορές που ήδη αισθάνεται μεταξύ των απαιτήσεων που τίθενται στις γυναίκες και στους άντρες. «Είμαι πεπεισμένη ότι το αρσενικό είναι πιο ελεύθερο σωματικά και πιο περιορισμένο πνευματικά. Όταν είσαι γυναίκα, είσαι πιο ελεύθερη πνευματικά, αλλά λιγότερο με το σώμα σου. Ως γυναίκα, πρέπει τα μαλλιά σου να είναι τέλεια, το μακιγιάζ σου τέλειο. Όταν είσαι άντρας, απλά ξυπνάς και πας στη δουλειά. Στις γυναίκες υπάρχει η νοοτροπία της τελειότητας».

Η Γκασκόν έκανε την αλλαγή φύλου στα 46 της. Τότε είπε στον εαυτό της: «Ή τώρα, ή ποτέ». Συνεχίζει να έχει τη στήριξη της συζύγου της, την οποία γνωρίζει από την εφηβεία τους και της κόρης τους, που είναι τώρα 13 ετών. Ωστόσο, η ίδια εξηγεί ότι «με έχουν επικρίνει για την εμφάνισή μου. Οδηγώ μηχανή. Συνήθως δεν φοράω μακιγιάζ. Ο κόσμος λέει: “Γιατί να γίνεις γυναίκα αν δεν θα φοράς μακιγιάζ;” Αλλά υπάρχει μεγάλη σύγχυση στην κοινωνία για το τι είναι μια γυναίκα».

Μέρος του μηνύματος της Εμίλια Πέρεζ, πιστεύει, είναι ότι η δύναμη δεν βρίσκεται στη χρήση βίας αλλά στην απόρριψή της. Πού βρίσκεται η λύση; «Στην εκπαίδευση», λέει η Γκασκόν. «Για παράδειγμα, έχω μάθει στην κόρη μου να σέβεται τον εαυτό της και τους άλλους, και να μην αφήνει κανέναν να τη μεταχειρίζεται σαν να είναι κατώτερη. Οι γυναίκες μπορούν τώρα να αισθάνονται ότι δεν χρειάζονται κανέναν άντρα για να λύσουν τα προβλήματά τους».

Η ταινία Εμίλια Πέρεζ θα προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις 25 Οκτωβρίου και στο Netflix από τις 13 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.