Έχουν περάσει λίγα 24ωρα από την μαφιόζικη δολοφονία του 44χρονου Βαγγέλη Ζαμπούνη, με πολλά βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για μια καλά μελετημένη εκτέλεση, ενώ ο δολοφόνος εκτέλεσε πιστά το σχέδιο του και δεν άφησε περιθώριο διαφυγής στο θύμα. Πρόκειται άραγε για ένα από τα «ακριβότερα συμβόλαια θανάτου»;
Ακούστηκε και το ποσό των 5.000.000 ευρώ ως αμοιβή για τη συγκεκριμένη δουλειά, χωρίς όμως να γνωρίζουμε αν ισχύει. Μάλλον όσα μάθαμε για την συγκεκριμένη δολοφονία, μάθαμε. Πιθανώς δεν χωρά άλλη δημοσιότητα σε αυτή την υπόθεση. Αυτό που μπορούμε να μάθουμε όμως, είναι μερικές περαιτέρω πληροφορίες για τους «πληρωμένους δολοφόνους».
Εξαιτίας του κινηματογράφου, πιθανώς να έχουμε τα πράγματα στο μυαλό μας πολύ διαφορετικά απ' την πραγματικότητα. Βασιζόμενοι σε άρθρο των New York Times, εκπρόσωποι της αστυνομίας και της διεθνούς κατασκοπείας, καταρρίπτουν βασικούς μύθους που έχει η κοινή γνώμη για τους πληρωμένους δολοφόνους:
«Είναι όλοι επαγγελματίες»
Πιθανώς να έχεις στο μυαλό σου ως «πληρωμένο δολοφόνο» ένα πρόσωπο που γυμνάζεται πολύ, κάνει πολεμικές τέχνες και περνάει τις περισσότερες ημέρες αμέριμνος μέχρι να έρθει μια υπόθεση. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις. Πολλοί δολοφόνοι είναι περιστασιακοί και ερασιτέχνες και αναλαμβάνουν δολοφονίες, μόνο αν χρειαστούν άμεσα και γρήγορα χρήματα. Μπορεί να μην έχουν καν δεξιότητες ή εμπειρίες. «Ο ερασιτεχνισμός είναι ο κύριος λόγος που οδηγεί σε συλλήψεις», αναφέρεται στους NYT. Aκόμοι, οι δολοφόνοι αναλαμβάνουν υποθέσεις από μακριά, ώστε να διασφαλίσει πως η όποια σχέση με τον τοπικό υπόκοσμο δεν θα στοιχίσει τη σύλληψη του. Υπάρχουν μάλιστα και επίπεδα, πχ. αρχάριος, ερασιτέχνης, έμπορος και μάστερ.
«Παίρνουν πολλά χρήματα για την κάθε δολοφονία»
Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν την αμοιβή ενός πληρωμένου δολοφόνου. Η ταυτότητα του στόχου, η πολυπλοκότητα της δουλειάς, η τοποθεσία και άλλα, είναι μερικά από αυτά. «Πολλοί παίρνουν πολύ λιγότερα χρήματα από ό,τι πιστεύετε».
«Οι δολοφόνοι δεν έχουν συναισθήματα»
Σίγουρα υπάρχουν και εκείνες οι προβληματικές προσωπικότητες, που δεν δείχνουν ίχνος ενοχής ή συναισθήματος. Ωστόσο κάποιες φορές, οι πληρωμένοι δολοφόνοι δεν είναι αδίστακτοι. Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις, όπου ο δολοφόνος ανέπτυξε στενές σχέσεις με το θύμα, είτε για πληροφορίες, είτε για παρακολούθηση σε σημείο να μην μπορεί να τον εκτελέσει.
«Τους βρίσκεις στο ίντερνετ»
Είναι λιγότερο συνηθισμένο να βρεις έναν δολοφόνο που να τον εμπιστεύεσαι μέσα στο διαδίκτυο και στο dark web. Πρώτον, δεν εκμυστηρεύεσαι εύκολα σε έναν άγνωστο την πρόθεση σου για δολοφονία, συν τα ηλεκτρονικά ίχνη είναι αρκετά δύσκολο να τα σβήσεις. Τέτοιες συνεννοήσεις και συμφωνίες γίνονται από κοντά, και συνήθως σε κοινωνικά μέρη όπου υπάρχει πολύς κόσμος, πχ στα μπαρ.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.