COOKING

Το Πασχαλινό τσουρέκι


8 Απριλίου 2012

shutterstock_75994030.jpg

 Τα σπιτικά τσουρέκια ειδικά το Πάσχα εκτός από παράδοση, είναι απαραίτητα στο μενού μας. Συνοδεύουν το πρωϊνό, το τσάι και τον καφέ αλλά αντικαθιστούν και το επιδόρπιο.

Υλικά: 1 κιλό & 280 γρ. αλεύρι 3 κ.σ. μαγιά μπύρας 5 αυγά 1 1/4 φλυτζανιού βούτυρο γάλακτος 1 1/2 φλ. ζάχαρη 1 φλ. γάλα 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού 1 κ. κοφτό αλάτι 1 κ. κοφτή μαχλέπι αυγά κόκκινα Εκτέλεση: Βράζετε το μαχλέπι σε λίγο νερό, το σουρώνετε και μετράτε ένα φλυτζανάκι του καφέ. Σε χλιαρό γάλα, λιώνετε με τα δάχτυλα τη μαγιά, προσθέτετε 1/2 φλυτζάνι αλεύρι και κάνετε χυλό. Βάζετε τη λεκανίτσα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει το περιεχόμενό της. Σε πήλινη λεκάνη βάζετε το αλεύρι κοσκινισμένο με το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού. Κάνετε μια γουβίτσα στο κέντρο και ρίχνετε το βούτυρο, τα αυγά, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και το χυλό. Ζυμώνετε καλά να γίνουν μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζετε τη λεκάνη με λαδόχαρτο, τη διπλώνετε με κουβέρτα και την τοποθετείτε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη. Την ξαναζυμώνετε, παίρνετε κομμάτια ζύμης και πλάθετε μικρά τσουρεκάκια σε διάφορα σχήματα. Καρφώνετε πάνω σε κάθε τσουρέκι από ένα κόκκινο αυγό, τοποθετείτε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα, σκεπάζετε να φουσκώσουν, αλείφετε με αυγό και ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά. Tip: Το γάλα που θα λιώσετε τη μαγιά, πρέπει να είναι χλιαρό και όχι καυτό, γιατί δε θα φουσκώσουν τα τσουρέκια. Διαβάστε ακόμα: Γλυκό του κουταλιού λεμόνι Σαλάτα shouba ή αλλιώς γούνα Πίτσα με καλοκυθάκια και μελιτζάνες

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.