COOKING

Πώς να μαγειρέψετε με σβηστό φούρνο


JTeam

2 Νοεμβρίου 2022

Πώς να μαγειρέψετε με σβηστό φούρνο
pexels
Σήμερα θα εξηγήσουμε πώς μπορούμε να μαγειρέψουμε με σβηστό φούρνο και να εξοικονομήσουμε ενέργεια.

Ας ξεκινήσουμε διευκρινίζοντας κάτι που στην πραγματικότητα είναι μάλλον προφανές: το να μιλάμε ότι θα μαγειρέψουμε με σβηστό φούρνο δεν σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε όλο το μαγείρεμα που απαιτεί η συνταγή χωρίς να ενεργοποιήσουμε ποτέ τη συσκευή.

Στην πραγματικότητα, το μαγείρεμα στον φούρνο είναι πολύ ενεργοβόρο. Για παράδειγμα μόνο για να προθερμάνετε έναν (άδειο) ηλεκτρικό φούρνο στους 200 ° C, χρειάζονται περίπου 0,2 kWh κάθε 10 λεπτά.

Όμως υπάρχουν φαγητά που μπορούμε να σβήσουμε τον καλά μονωμένο φούρνο μας λίγα λεπτά νωρίτερα από ό,τι υποδεικνύεται, αφήνοντας την πόρτα κλειστή και το φαγητό να μαγειρευτεί με μικρή απώλεια θερμότητας. Και αυτό μπορεί να συμβεί γιατί η υπολειμματική θερμότητα που κρατάει ο φούρνος μέχρι και για 15' μετά το κλείσιμο του, είναι αρκετή για να έχεις ένα λαχταριστό αποτέλεσμα χωρίς σπατάλη ενέργειας.

Για παράδειγμα, για μια συνταγή που απαιτεί ψήσιμο για 30 λεπτά μπορούμε να σβήσουμε τον φούρνο μετά από ένα τέταρτο, χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα και μετά από περίπου 15/20 λεπτά να έχουμε ένα τέλεια ψημένο πιάτο.

Μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η διακοπή λειτουργίας νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο μαγειρέματος θα μπορούσε να μας εξοικονομήσει περίπου 0,35 kWh κάθε φορά.

Τέλος, να επισημάνουμε πως είναι λάθος να μεταφέρουμε κρύα πιάτα απευθείας στο φούρνο, γιατί με αυτόν τον τρόπο επιμηκύνουμε τους χρόνους μαγειρέματος, μειώνουμε την εσωτερική θερμοκρασία του φούρνου και κινδυνεύουμε ακόμη και να καταστρέψουμε τις συσκευές (κυρίως τα πιάτα του φούρνου) λόγω θερμικού σοκ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.