COOKING

Vegan Λαζάνια: τα πιο νόστιμα που έχετε δοκιμάσει


JTeam

7 Φεβρουαρίου 2023

Vegan Λαζάνια: τα πιο νόστιμα που έχετε δοκιμάσει
Δεν το λέμε έτσι. Αυτή είναι πραγματικά η ΚΑΛΥΤΕΡΗ συνταγή για Vegan λαζάνια που έχετε δοκιμάσει! Σε στρώσεις με ρικότα τόφου, μαρινάρα με κόκκινες φακές και άφθονο φρέσκο σπανάκι, αυτή η συνταγή περιέχει 26 γραμμάρια ανά μερίδα πρωτεΐνη και σίγουρα θα σας κάνει να γλύφετε και τα δάχτυλά σας!

Όπως θα δείτε όμως εκτός από πεντανόστιμη συνταγή είναι και πολύ υγιεινή αφού περιέχει συστατικά όπως οι κόκκινες φακές, η σάλτσα ντομάτας, το τόφου, τα κάσιους, το σπανάκι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Αυτά παλαιότερα ήταν αρκετά δυσεύρετα, αλλά σήμερα τα βρίσκουμε πλέον εύκολα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ όπως είναι ο Γαλαξίας, που αφιερώνουν όλο και περισσότερα ράφια στην υγιεινή και vegan διατροφή.

Κόκκινες φακές: Μια σούπερ τροφή στο πιάτο μας

Οι κόκκινες φακές είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών με 18 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι μαγειρεμένο, και άλλων πολλών θρεπτικών ουσιών, όπως ο σίδηρος. Και το καλύτερο είναι ότι βράζουν πολύ γρηγορότερα από τις υπόλοιπες φακές!


Προετοιμασία: 25 λεπτά

Μαγείρεμα: 1 ώρα

Σύνολο: 1 ώρα 25 λεπτά

Μερίδες: 8 μεγάλες μερίδες

Συστατικά

  • 1 φλιτζάνι αποξηραμένες κόκκινες φακές
  • 2 βάζα σάλτσα μαρινάρα (700-800 γρ)
  • 1 φλιτζάνι ωμά κάσιους
  • 450 γρ σκληρό τόφου, στεγνωμένο με χαρτί κουζίνας
  • 1/2 φλιτζάνι διατροφική μαγιά
  • 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού, από περίπου 2 λεμόνια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένος βασιλικός
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 σκελίθρα σκόρδου
  • 2-3 φλιτζάνια baby σπανάκι
  • 1 κουτί λαζάνια λαζάνια, δημητριακά ολικής αλέσεως ή χωρίς γλουτένη εάν χρειάζεται
  • (Προαιρετικό: Εύκολη Vegan μοτσαρέλα)


Εκτέλεση

Αρχικά, μαγειρέψτε τις κόκκινες φακές σας. Προσθέστε 1 φλιτζάνι κόκκινες φακές και 3 φλιτζάνια νερό σε μια μέτρια κατσαρόλα. Αφήστε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια σιγοβράστε για περίπου 20 λεπτά. Στραγγίξτε τις φακές σε ένα λεπτό σουρωτήρι και μετά βάλτε τες σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε και τα δύο βάζα μαρινάρας στο μπολ με τις φακές και ανακατέψτε να ενωθούν. Αφήστε στην άκρη.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και συνεχίστε με το κάσιους-τόφου ρικότα: Προσθέστε τα κάσιους σε ένα blender και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια, προσθέστε το τόφου σε χοντρά κομμάτια, τη διατροφική μαγιά, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, το βασιλικό, τη ρίγανη και το σκόρδο στο blender και χτυπήστε καλά έως ότου να γίνουν αρκετά λεία.

Συναρμολόγηση: Προσθέστε περίπου 1 φλιτζάνι σάλτσα μαρινάρας (με τις μαγειρεμένες φακές) στον πάτο ενός μεγάλου ταψιού και απλώστε την ομοιόμορφα. Στη συνέχεια προσθέστε 4-5 λαζάνια (άψητα). Απλώστε το μισό από το μείγμα κάσιους-τόφου πάνω από τα λαζάνια και από πάνω το μισό σπανάκι. Προσθέστε περίπου 1 φλιτζάνι από τη σάλτσα μαρινάρα πάνω από το σπανάκι και στη συνέχεια βάλτε 4-5 ζυμαρικά λαζάνια από πάνω. Απλώστε το υπόλοιπο μείγμα τόφου πάνω από τα λαζάνια και μετά το υπόλοιπο σπανάκι. Τοποθετήστε 4-5 ακόμη λαζάνια πάνω από το σπανάκι και στη συνέχεια ρίξτε την υπόλοιπη σάλτσα από πάνω, ομοιόμορφα. Καλύψτε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 1 ώρα. Αφήστε να κρυώσει τουλάχιστον 15 λεπτά πριν κόψετε και σερβίρετε.

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στην συνταγή σας και vegan μοτσαρέλα:

Ενώ τα λαζάνια ψήνονται, φτιάξτε το Vegan τυρί μοτσαρέλα σας. Εάν χρησιμοποιείτε την επικάλυψη μοτσαρέλας, απλά αφαιρέστε τα λαζάνια μετά από 40 λεπτά ψησίματος στο φούρνο. Ρίξτε με ένα κουτάλι τη μοτσαρέλα και τη βάλτε ξανά στο φούρνο για άλλα 20 λεπτά. Βγάλτε τα, αφήστε τα να κρυώσουν για τουλάχιστον 15 λεπτά και σερβίρετε.

Καλή σας όρεξη!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.