COOKING

8 τρόφιμα που μπορείτε να καταψύξετε για να αποτρέψετε τη σπατάλη


JTeam

24 Μαρτίου 2023

8 τρόφιμα που μπορείτε να καταψύξετε για να αποτρέψετε τη σπατάλη
pexels
Η τιμή των ειδών στα σούπερα μάρκετ συνεχίζει να αυξάνεται, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να βάλετε ξανά προτεραιότητες στη λίστα των αγορών και να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων

Το να καταψύξετε τρόφιμα που δεν μπορείτε να φάτε αμέσως μπορεί να είναι μια εξαιρετική στρατηγική για να μην τα πετάξετε επειδή έχουν χαλάσει και να εξοικονομήσετε χρήματα. Και φυσικά υπάρχουν κάποιες τροφές που δεν ξέρατε καν ότι μπορείτε να τις καταψύξετε. Ας δούμε μερικές από αυτές.

Δημητριακά όπως κινόα και ρύζι

Αυτά τα βασικά τρόφιμα μπορούν να καταψυχθούν μαγειρεμένα ή άψητα. Η κατάψυξη μαγειρεμένων δημητριακών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έχετε γεύματα στη διάθεσή σας όταν δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε.

Ξηροί καρποί, σπόροι και αλεύρι ξηρών καρπών

Το λίπος στους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους μπορεί να ταγγίσει, οπότε αν έχετε μια μεγάλη σακούλα με αυτά τα τρόφιμα και δεν θέλετε να λήξουν πριν προλάβετε να τα φάτε, μπορείτε να τα καταψύξετε. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για τα αλεύρια ξηρών καρπών.

Τυρί

Το τυρί μπορεί να είναι ακριβό και μερικές φορές η ποσότητα που χρειάζεστε για μια συνταγή είναι μικρότερη από αυτή που βρίσκετε στο κατάστημα. Έτσι, η κατάψυξη του μπορεί να είναι χρήσιμη - αλλά δεν παγώνουν όλα τα τυριά το ίδιο. Τα σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ και η παρμεζάνα, είναι καλύτερα για κατάψυξη και μπορείτε να τα ξεπαγώσετε στο ψυγείο για μια μέρα και να τα χρησιμοποιήσετε ωμά ή μαγειρεμένα.

Τα μαλακά τυριά, όπως το μπρι και η ρικότα, ωστόσο, μπορεί να δυσκολευτούν να διατηρήσουν την υφή τους, επομένως πιθανότατα δεν θα θέλετε να τα καταψύξετε και μετά να τα φάτε ως έχουν. Μπορείτε, ωστόσο, να παγώσετε και να ξαναζεστάνετε μαλακά τυριά που αποτελούν μέρος ενός πιάτου, όπως λαζάνια ή πίτσα.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι μια τροφή που τείνει να χαλάει γρήγορα - η κατάψυξη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αλλοίωσης. Ωστόσο, μια σημαντική σημείωση για την κατάψυξη των μανιταριών: Πρέπει πρώτα να τα μαγειρέψετε. Ενώ μπορούν να καταψυχθούν άψητα, τα μανιτάρια περιέχουν περίπου 80 με 90 τοις εκατό νερό, επομένως η υφή τους μπορεί να επηρεαστεί αρκετά εάν δεν τα σοτάρετε ή δεν τα αχνίσετε πριν τα βάλετε στην κατάψυξη. Και μπορείτε να τα βάλετε κατευθείαν από την κατάψυξη στην κατσαρόλα.

Πιπεριές τσίλι

Μπορούν εύκολα να καταψυχθούν ολόκληρες ή κομμένα σε φέτες και μπορούν να διατηρηθούν έως και ένα χρόνο στην κατάψυξη. Όταν φτιάχνετε τσίλι, σούπες και μαγειρευτά, μπορείτε απλά να προσθέσετε της πιπεριές στη συνταγή ενώ είναι ακόμα κατεψυγμένες.

Jenny.Gr
pexels

Φρέσκα βότανα

Καταψύξτε τα φρέσκα βότανα σας για μελλοντική χρήση. Οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν μεγάλη ποσότητα, όταν χρειάζονται μόνο λίγα κλωνάρια και καταλήγουν να πετάνε τα υπόλοιπα. Όμως ό,τι κι αν είναι το βότανο, αφαιρέστε το κοτσάνι και μετά παγώστε το σε παγοθήκες με μικρή ποσότητα κρύου νερού.

Όταν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε να τα ξεπαγώσετε και να αφήσετε το νερό να στραγγίσει και θα έχετε φρέσκα βότανα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στις συνταγές σας.

Τζίντζερ

Ενώ μπορείτε να διατηρήσετε το τζίντζερ στο ψυγείο, μπορεί να στεγνώσει ή να μουχλιάσει εάν μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι είναι καλύτερο να το πλύνετε, να το στεγνώσετε, να το κόψετε σε κομμάτια και να το παγώσετε βάζοντας το σε μια σακούλα για να διατηρηθεί φρέσκο ​​για περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε στη διάθεσή σας φρέσκο τζίντζερ όποτε το θελήσετε.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο μπορεί να χαλάσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε όλα. Μπορείτε όμως να τα ξεφλουδίσετε και να κόψετε σε κύβους και στη συνέχεια να απλώσετε τα κομμάτια σε ένα ταψί και να τα παγώσετε. Μόλις τα κομμάτια παγώσουν, μεταφέρετέ τα σε μια σακούλα ή σε ένα δοχείο κατάψυξης για αποθήκευση.

Αν θέλετε να ξεπαγώσετε τα κατεψυγμένα αβοκάντο, αφήστε τα να στον πάγκο για να ξεπαγώσουν. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τα για να δημιουργήσετε ένα ντιπ, όπως γκουακαμόλε ή ένα γευστικό άλειμμα για ένα σάντουιτς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.