COOKING

Το πεντανόστιμο μπριάμ για τους vegan (κι όχι μόνο)


Ερασμία Αρβανιτά

15 Δεκεμβρίου 2023

Το πεντανόστιμο μπριάμ για τους vegan (κι όχι μόνο)
Δώρα Δημητρίου
Μαγειρεύουμε μαζί με τη Μινέρβα, ένα πεντανόστιμο μπριάμ

Ένας από τους λόγους για τους οποίους αγαπώ την ελληνική κουζίνα είναι γιατί μπορώ με θαυμάσιες πρώτες ύλες να δημιουργήσω πεντανόστιμες συνταγές, όπως το μπριάμ. Ψάχνοντας ιδέες για τα πιο λαχταριστά πιάτα που μπορώ να φτιάξω τα Χριστούγεννα – και δεν περιλαμβάνουν κρέας, το μπριάμ είναι χωρίς καμία αμφιβολία η πρώτη επιλογή που σκέφτομαι.

Τα Χριστούγεννα, η κουζίνα μου μεταμορφώνεται σε ένα μικρό «εργαστήριο» αρωμάτων. Φέτος, η μαγεία θα ξεδιπλωθεί με το πεντανόστιμο μπριάμ, μια συνταγή που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Καθώς το προετοιμάζω, οι μυρωδιές και τα χρώματά του μου φέρνουν στο μυαλό την παιδική μου ηλικία και μερικά όμορφα μεσημέρια γύρω από το τραπέζι της κουζίνας. Οικογένεια και φίλοι, να μιλάμε, να γελάμε για ώρες και να απολαμβάνουμε μαζί υπέροχες γεύσεις.

Και επειδή τα Χριστούγεννα είναι ο απόλυτος συνδυασμός της οικογένειας και του καλού φαγητού, αυτή η συνταγή θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Το πεντανόστιμο μπριάμ δημιουργεί για μένα μια ανεπανάληπτη εμπειρία γεύσης και μαζί με την κρέμα βαλσάμικου ΤΟΠ δίνει μια άλλη νότα στις πιο λαμπερές ημέρες του χρόνου.

Πώς θα φτιάξεις κι εσύ το πεντανόστιμο μπριάμ

Jenny.Gr

Υλικά:
• 3 Πιπεριές
• 3 Κολοκυθάκια
• 3 Ντομάτες
• 3 μεγάλες πατάτες ή/και μελιτζάνες
• 3 Κρεμμύδια
• 30 ml κρέμα βαλσάμικου ΤΟΠ ρόδι και βανίλια
• ¾ φλ. ελαιόλαδο Χωριό
• Γλυκιά πάπρικα
• Αλάτι
• Πιπέρι
• ¾ φλ. Νερό
• Ψιλοκομμένος δυόσμος (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  • Κόβουμε τα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί.
Jenny.Gr
Δώρα Δημητρίου

  • Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο Χωριό με την κρέμα βαλσάμικου ΤΟΠ, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι (αν προσθέσουμε και δυόσμο τα αλέθουμε με μπλέντερ) και περιχύνουμε τα λαχανικά κι έπειτα προσθέτουμε και το νερό.

Jenny.Gr
Δώρα Δημητρίου

  • Σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 180°C με αλουμινόχαρτο για 30 λεπτά. Μετά, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για περίπου άλλο ένα τέταρτο.

Jenny.Gr
Δώρα Δημητρίου

Τώρα, μπορείς να απολαύσεις κι εσύ το πεντανόστιμο μπριάμ.

Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στο Gruppo Cucine της Αγίας Παρασκευής (Λεωφόρος Μεσογείων 511).

Advertorial

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.