COOKING FAGITOS STORIES

Τα σπουδαία λάθη πίσω από την πιο νόστιμη συνταγή


Νίκος Καραθάνος

29 Μαΐου 2021

Κροκέτα Φέτας με μαρμελάδα ντομάτας

Τις τελευταίες μέρες βγαίνω συχνά έξω για φαγητό, λίγο που μείναμε αρκετά σπίτι, λίγο που έφτιαξε ο καιρός, λίγο που μου έλειψε να κάνω πράγματα με παρέα, λίγο ή πολύ όλα αυτά μαζί έχουν ως αποτέλεσμα να τρώω έξω.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι θέλω να περάσω και μια βόλτα από συναδέλφους που είναι και φίλοι, να τους δω, να δοκιμάσω, να χαρώ που πλέον μπορούμε να δημιουργούμε μέσα σε μία κουζίνα και να το μοιραζόμαστε με τον κόσμο. Άλλωστε αυτή είναι η μεγαλύτερη χαρά ενός μάγειρα, να τρώνε το φαγητό του χαρούμενοι άνθρωποι.

Βγήκα λοιπόν με παρέα, με τη σύντροφό μου, με άτομα για επαγγελματικό ραντεβού, με τους δικούς μου…βγήκα με όλους και πήγα παντού. Έφαγα gourmet, έφαγα «βρώμικα», έφαγα ωραία και σύνθετα, έφαγα ωραία και απλά, έφαγα σωστά, έφαγα άψογα, έφαγα και με «λάθη» και πολύ το χάρηκα γιατί εγώ θα μείνω στα λάθη!

Αναφέρομαι στα μαγειρικά λάθη, ναι σ’ αυτά τα λίγο πιο βρασμένα μακαρόνια, τη λιγότερο δεμένη σάλτσα, το οριακά παραψημένο κρέας…σ’αυτά τα λιγότερο «τέλεια» που τελικά μου άρεσαν περισσότερο για έναν και μοναδικό λόγο, γιατί έφαγα σπουδαία! Έφαγα πιάτα με μεράκι, με φροντίδα, χωρίς τεχνική ή με λιγότερο σωστή τεχνική, αλλά γευστικά, που ξεχείλιζαν αρώματα και κυρίως αγάπη.

Αν κάτι μας λείπει είναι η ουσία των πραγμάτων, η εκτίμηση στα απλά που χάνουμε και δεν το καταλαβαίνουμε, η αγάπη που βάζουμε στην άκρη γιατί νομίζουμε ότι πάντα θα είναι εκεί.

Προσωπικά αποφάσισα ότι εγώ στη ζωή μου πλέον θα αφαιρώ «δύσκολες τεχνικές» και θα προσθέτω ουσία, θα εστιάζω στη γεύση και όχι μόνο στην εικόνα, θα προσφέρω αγάπη μέσα από τα πιάτα μου γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία μου πλέον και είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ένα ελληνικό πιάτο λοιπόν, με υλικά του τόπου μας, απλό αλλά όχι «απλοϊκό». Ποιος είπε άλλωστε ότι απλότητα σημαίνει κάτι χωρίς άποψη και ταυτότητα;


ΣΥΝΤΑΓΗ

Κροκέτα Φέτας με μαρμελάδα ντομάτας

Μαρμελάδα:
6 μεγάλες ντομάτες
2 πορτοκάλια τις φλούδες
2 λεμόνια τις φλούδες
1/3 ματσάκι μαϊντανό
1/3 ματσάκι δυόσμο
600γρ ζάχαρη

Κόβουμε τίς ντομάτες σε χοντρό καρέ και τις τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τίς φλούδες από τα εσπεριδοειδή, τον δυόσμο, τον βασιλικό και τη ζάχαρη και μαρινάρουμε για πέντε ώρες. Όταν δούμε ότι η ζάχαρη έχει κάτσει στον πάτο της κατσαρόλας και πάνω έχει βγάλει η ντομάτα του νερό της, στραγγίζουμε προσεχτικά το περισσότερο υγρό στοιχείο και βράζουμε μέχρι να δέσει. Αφήνουμε να κρυώσει και αφαιρούμε τίς φλούδες και τα μυρωδικά.


Κροκέτες Φέτας:
Κόβουμε το τυρί σέ μακρόστενα μπατόν (πάχος ένα δάχτυλο) και πανάρουμε α λα ανγκλαιζ (αλεύρι, αυγό,πάνκο).
Τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο.
Βάζουμε την μαρμελάδα ντομάτας κάτω στο πιάτο και από επάνω τις κροκέτες από την φέτα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.