COOKING Η ΤΖΕΝΗ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ

Το γαλακτομπούρεκο της Τζένης


Τζένη Μπαλατσινού

15 Οκτωβρίου 2016

20161002-zaf-u99-5406744.jpg

Αν είσαστε αυτό που λέμε sweettooth και δεν έχετε κάτι καλύτερο από τα παραδοσιακά γλυκά ταψιού, τότε αυτό το γαλακτομπούρεκο που μου αρέσει να φτιάχνω δεν θα σας απογοητεύσει. Το πόσο μου αρέσει να το φτιάχνω το καταλάβατε ήδη, αφού σας το έφτιαξα και στην πρεμιέρα του Jenny Jenny. Λοιπόν:

Υλικά για την Κρέμα

1 κιλό φρέσκο γάλα

300 γρ. ζάχαρη

12 κρόκοι αυγών

80 γρ. κορν φλάουερ

1 λωβός βανίλιας

Υλικά για το φύλλο

1/2 κιλό φύλλο κρούστα 30 x 30 εκατ.

250 γρ. βούτυρο φρέσκο

Υλικά για το Σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη

700 γρ. νερό

30 γρ. γλυκόζη

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το γάλα και το βάζουμε στη φωτιά μαζί με το λωβό βανίλιας κομμένο κάθετα στα 2. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουερ και τους κρόκους. Πριν πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε ξανά μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Την αδειάζουμε σ' ένα καθαρό σκεύος και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη. Όταν η κρέμα κρυώσει, αφαιρούμε τη βανίλια και τη μαλακώνουμε χτυπώντας τη μ' ένα σύρμα ή στο μίξερ.

Συναρμολόγηση

Σε ένα ταψί τοποθετούμε ένα-ένα τα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα, έτσι ώστε οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε χρησιμοποιώντας τα μισά από τα φύλλα. Αδειάζουμε την κρέμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία θα καλύπτουν μόνο το εσωτερικό του ταψιού (να μην εξέχουν οι άκρες τους). Κόβουμε τα κομμάτια που θέλουμε με προσοχή και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για 1 ώρα τουλάχιστον έως ότου ροδίσουν τα φύλλα. Βγάζουμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι που έχουμε φτιάξει προηγουμένως, βράζοντας τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 4 λεπτά.

Καλή σας απόλαυση

Φωτογραφίες: Ιφιγένεια Φιλοπούλου