#tsoulomageiremata: Τα πιο αφράτα σοκολατένια τσουρέκια με φουντούκια

Τρίτη, 26 Απριλίου 2016

Τα πιο αφράτα και μοσχοβολιστά τσουρέκια που έχετε φάει ποτέ! Υλικά

  • 500 γρ .αλεύρι γ.ο.χ
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 κγ. ξερή μαγιά
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • ¼ κγ. μαστίχα
  • ¼ κγ. μαχλέπι
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 120 γρ. γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος
  • 200 γρ. φουντούκια χοντροκομμένα

11 Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μισή ζάχαρη, τη μαγιά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Την άλλη μισή ζάχαρη τη ρίχνουμε μέσα σε ένα μπλεντεράκι μαζί με το μαχλέπι και τη μαστίχα και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τελείως και τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με τα άλλα υλικά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και το γάλα. Με τον γάντζο αρχίζουμε και ζυμώνουμε (αν το ζυμάρι είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα). Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι και σιγά σιγά το βούτυρο.

Ανεβάζουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι το ζυμάρι να γίνει μαστιχωτό. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει στο ψυγείο για 1 ώρα.

Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη παίρνουμε τη μισή και την ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα 20x30 εκ. πάνω σε μία αλευρωμένη επιφάνεια. Λιώνουμε τη σοκολάτα και αδειάζουμε τη μισή επάνω από την επιφάνεια της ζύμης.

Απλώνουμε τη σοκολάτα πάνω στην επιφάνεια της ζύμης, αφήνωντας 2 εκ. κενό σε κάθε πλευρά και από πάνω πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα από τα φουντούκια.

Ξεκινώντας από την μικρή πλευρά, τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό. Τοποθετούμε το ρολό κάθετα προς εμάς και με ένα μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος το ρολό στη μέση. Ενώνουμε τις δύο πάνω άκρες των δυο κομματιών, ώστε να γίνουν ένα και αρχίζουμε να πλέκουμε σταυρωτά τα ζυμάρια και στο τέλος ενώνουμε τις κάτω άκρες. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο μισό ζυμάρι.

Τοποθετούμε τα τσουρέκια πάνω σε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα , σηκώνωντάς την στη μέση προκειμένου να δημιουργηθεί ένα χώρισμα μεταξύ των τσουρεκιών.

Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα . Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα και ψήνουμε τα τσουρέκια για 25-30 λεπτά.

12

#tsoulotip: το μυστικό για να βγούν τα τσουρέκια μαστιχωτά είναι το πολύ καλό ζύμωμα. Πρέπει να τα ζυμώσουμε τουλάχιστον για δέκα λεπτά!

Photo Credit: Alexei Siozov for jenny.gr