Το πιο νόστιμο και αφράτο τσουρέκι

Τρίτη, 23 Απριλίου 2019
tsoureki-greek-easter-brioche-bread-1.jpg

Φτιάχνουμε τα πιο νόστιμα τσουρέκια και τα απολαμβάνουμε όλες τις ώρες της ημέρας. 

Υλικά

280 γραμμάρια αλεύρι

3 κ. σούπας μαγιά μπύρας

5 αυγά

1 1/4 φλιτζανιού βούτυρο γάλακτος

1 1/2 φλ. ζάχαρη

1 φλ. γάλα

1 κ. σούπας ξύσμα λεμονιού

1 κ. κοφτό αλάτι

1 κ. κοφτή μαχλέπι

Εκτέλεση

Βράζετε το μαχλέπι με λίγο νερό, το σουρώνετε και μετράτε ένα φλυτζανάκι του καφέ. Σε ένα μπολ λιώνετε τη μαγιά μαζί με γάλα, ύστερα προσθέτετε 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύετε για να κάνετε χυλό. Αφήνετε το χυλό σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Σε μια λεκάνη βάζετε το αλεύρι κοσκινισμένο με το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού. Κάνετε μια γούβα  στο κέντρο και ρίχνετε το βούτυρο, τα αυγά, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και το χυλό. Ζυμώνετε καλά να γίνουν μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζετε τη λεκάνη και την τοποθετείτε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη. Όταν περάσει η ώρα τη ζυμώνετε πάλι και παίρνετε κομμάτια ζύμης και πλάθετε μικρά τσουρεκάκια σε διάφορα σχήματα. Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε ένα βουτυρωμένο ταψί, τα αφήνετε για λίγη ώρα να φουσκώσουν και μετά  αλείφετε με αυγό και ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά.