COOKING SUGAR, SUGAR

Eggnog: Φτιάχνουμε το πιο νόστιμο ποτό των Χριστουγέννων


16 Δεκεμβρίου 2019

Eggnog: Φτιάχνουμε το πιο νόστιμο ποτό των Χριστουγέννων

Αν και η ακριβής καταγωγή του eggnog είναι ομιχλώδης, ήδη από τον 13ο αιώνα οι Βρετανοί μοναχοί συνήθιζαν να πίνουν  γάλα και αυγά χτυπημένα, μπαχαρικά και λίγο αλκοόλ.

Αρκετούς αιώνες αργότερα το eggnog πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπου οι Αμερικανοί, πρόσθεσαν ρούμι που υπήρχε σε αφθονία, ενώ στις αρχές του 19ου αιώνα το αμερικάνικο bourbon αποτέλεσε το βασικό συστατικό και έθεσε το eggnog στο κέντρο της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. 

Σήμερα, και ανάλογα με τα γούστα του καθενός, υπάρχουν αρκετές παραλλαγές με bourbon, rum, cognac, sherry ή γάλα καρύδας ή κρέμα γάλακτος, σε κάθε περίπτωση όμως η παχιά υφή και το άρωμα του κρύβει μέσα του το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Υλικά 

3  φλ. γάλα πλήρες 

5 αυγά, χωρισμένος ο κρόκος από το ασπράδι

1 φλ. κρέμα γάλακτος πλήρης 

1 στικ βανίλιας, κομμένο στη μέση και τους σπόρους τους κρατάμε

2/3 φλιτζανιού ζάχαρη

2 ξυλάκια κανέλας

3/4 φλιτζανιού ρούμι 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το στικ βανίλιας, τους σπόρους βανίλιας, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο και βράζουμε ανακατεύοντας συχνά. Μόλις βράσει το μίγμα, αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη. 

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε για να γίνει το μίγμα αφράτο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε εμ αργές κινήσεις. Ρίχνουμε και το ρούμι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. 

Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για 1-3 ημέρες. Πριν σερβίρουμε χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να έχουμε μια παχύρευστη, πυκνή μαρέγκα την οποία ομογενοποιούμε με το μίγμα με προσεχτικές κινήσεις. Το Eggnog είναι έτοιμο. Αν θέλουμε τρίβουμε από πάνω και λίγο αρωματικό μοσχοκάρυδο. 

Photo: David Bagosy

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.