COOKING SUGAR, SUGAR

Συνταγή για παραδοσιακή και αφράτη βασιλόπιτα


JTeam

29 Δεκεμβρίου 2021

Συνταγή για παραδοσιακή και αφράτη βασιλόπιτα
http://myfamilysfooddiary.com
H βασιλόπιτα είναι το γλυκό της Πρωτοχρονιάς και συνδέεται με τη γιορτή του Αγίου Βασιλείου, από τον οποίο πήρε το όνομά της.

Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλαιό, προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία ελληνική εορτή των «Κρονίων» (και αργότερα των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι, από τους οποίους και προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στην πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε.

Πέρα όμως αυτού του φράγκικου εθίμου, που επικράτησε στην Ευρώπη, υπάρχει και μία θρησκευτική παράδοση που συνδέεται και με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου, στην Καισάρεια, όταν σε μια προσπάθεια να σωθεί η φτωχή αυτή πόλη, συγκέντρωσε από τους κατοίκους ό,τι τιμαλφή είχαν, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού.

Τελικά η πόλη σώθηκε και ο Μέγας Βασίλειος θέλησε να επιστρέψει τα τιμαλφή στους, όμως δεν γνώριζε σε ποιόν ανήκει τι και έτσι σκέφτηκε να ζυμώσει γλυκά ψωμιά και μέσα έβαλε και από ένα από τα πολύτιμα αντικείμενα. Στη συνέχεια μοίρασε τα ψωμιά, που στους κατοίκους της πόλης.

Από τότε κάνουμε στη γιορτή του Αγίου Βασιλείου βασιλόπιτα με νομίσμα μέσα.

Υλικά

3 1/2 φλ. αλεύρι

3κ.γλυκού μπέικιν πάουντερ

1/2κ. γλυκού αλάτι

1 φλ. βούτυρο

2 φλ. ζάχαρη

1 φλ. γάλα

4 κρόκοι αυγού

Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα μίξερ χτυπάμε μαζί με το βούτυρο και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και συνεχίζουμε προσθέτοντας σταδιακά το μίγμα με το αλεύρι και μετά προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.

Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί μεσαίου μεγέθους και στρώνουμε ένα λαδόχαρτο, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Όταν η βασιλόπιτα είναι έτοιμη την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Και μην ξεχάσετε το φλουρί. Καλή χρονιά

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.