COOKING SUGAR, SUGAR

Υπέροχο κέικ με μπαγιάτικο ψωμί και σοκολάτα


JTeam

17 Σεπτεμβρίου 2022

Υπέροχο κέικ με μπαγιάτικο ψωμί και σοκολάτα
https://www.soniaperonaci.it
Το σημερινό γλυκό συνηθίζεται στη βόρεια Ιταλία, ωστόσο δεν είναι ασυνήθιστο να το δούμε και στην Τοσκάνη, όπως και σε άλλα μέρη της Ιταλίας.

Η καταγωγή του είναι αγροτική – τυπικό δείγμα της cucina povera. Λένε ότι την επινόησαν βοσκοί για να αξιοποιήσουν το μπαγιάτικο ψωμί, πριν αφήσουν τα βουνά για να κατηφορίσουν μαζί με τα κοπάδια τους πιο χαμηλά. Δεν έχετε παρά να φτιάξετε το σημερινό κέικ και να διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι είναι υπέροχο.

Υλικά

300 γρ. μπαγιάτικο ψωμί

110 γρ μπισκότα τύπου Αμαρέτι

100 γρ. σταφίδες

1 αυγό + 1 κρόκο

90 γρ. ζάχαρη άχνη

40 γρ πορτοκάλι ζαχαρωμένο σε κύβους

70 γρ νιφάδες σοκολάτας

70 γρ. κακάο χωρίς ζάχαρη

40 γρ βούτυρο θερμοκρασία δωματίου

1 λεμόνι τριμμένο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε από το προηγούμενο βράδυ και βάζουμε το ψιλοκομμένο ψωμί και τα θρυμματισμένα μπισκότα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το γάλα, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να μαλακώσουν όλη τη νύχτα.

Την επόμενη μέρα, μουλιάζουμε πρώτα τις σταφίδες σε ζεστό νερό, στη συνέχεια ανακατεύουμε τα υλικά στο μπολ για να θρυμματιστεί καλά το ψωμί. Τώρα προσθέτουμε στο μείγμα του ψωμιού, το άγλυκο κακάο, τις νιφάδες σοκολάτας, το ξύσμα λεμονιού, τις μουλιασμένες και καλά στραγγισμένες σταφίδες, το πορτοκάλι, ολόκληρο το αυγό και τον κρόκο, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου στο μείγμα του ψωμιού και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Βουτυρώνουμε ή στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ., στρώνουμε μέσα το μείγμα, το ισιώνουμε, το πασπαλίζουμε με κουκουνάρι και ψήνουμε το κέικ στον φούρνο στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου. Μόλις ψηθεί το βγάζουμε από τον φούρνο και απολαμβάνουμε.

Μπορείτε να το σερβίρετε είτε ζεστό είτε κρύο, ανάλογα με το γούστο σας. Θα είναι νόστιμο και με τους δύο τρόπους!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.