COOKING SUGAR, SUGAR

Vegan πανακότα χωρίς γαλακτοκομικά


JTeam

1 Νοεμβρίου 2022

Vegan πανακότα χωρίς γαλακτοκομικά
https://essenzavegetale.com
Φτιάχνουμε πανακότα χωρίς γαλακτοκομικά, εμπλουτισμένη με έντονο άρωμα καφέ.

Η πανακότα είναι ένα από εκείνα τα επιδόρπια που λατρεύουμε. Όταν μάλιστα ανακάλυψε ότι μπορούμε να φτιάξουνε τη vegan εκδοχή, δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά πανομοιότυπο με την κλασική έκδοση.

Μάλιστα τη σημερινή πανακότα θα την εμπλουτίσουμε με καφέ, γιατί με λίγα λόγια… ποιος δεν αγαπά έναν καλό καφέ; Και θα έχουμε ένα γλυκό με πραγματικά κρεμώδη και βελούδινη υφή , που γίνεται ακόμα πιο ακαταμάχητο λόγω του έντονου αρώματος του καφέ .

Τέλος εναι εντελώς προαιρετικό, αλλά σας συνιστούμε να γαρνίρετε την πανακότα με μια σπιτική καραμέλα. Ετοιμάζεται πραγματικά σε λίγα λεπτά και θα δώσει στην πανακότα μια επιπλέον γλύκα και μια ακόμα πιο νόστιμη υφή.

Πώς να αποθηκεύσετε την πανακότα

Η πανακότα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σκεπασμένη και καλά κλεισμένη για έως και 3 ημέρες. Εναλλακτικά, μπορεί να καταψυχθεί, το σημαντικό είναι να γίνεται γρήγορα η κατάψυξη, ώστε να μην σχηματιστούν παγοκρύσταλλοι. Όταν θέλετε να την καταναλώσετε, αφήστε τη να ξεπαγώσει στο ψυγείο τον απαραίτητο χρόνο.

Υλικά

400 γραμμάρια φυτική κρέμα

150 ml καφές

50 γραμμάρια ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο

20 γραμμάρια άμυλο πατάτας

1/2 κουταλάκι του γλυκού αγάρ-αγάρ

1 νότα σκόνη βανίλιας

Για την καραμέλα

100 γρ ζάχαρη

100 ml νερό

Εκτέλεση

Ξεκινάμε φτιάχνοντας τον καφέ. Σας συμβουλεύουμε να χρησιμοποιήσετε ένα χαρμάνι με έντονη γεύση, ώστε να αρωματίσει την πανακότα. Σε μια κατσαρόλα, συνδυάζουμε τη φυτική κρέμα, τον καφέ, το άμυλο, την καστανή ζάχαρη και τη βανίλια. Ζεσταίνουμε τα υλικά σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα.

Όταν όλα τα υλικά έχουν αναμειχθεί καλά και η ζάχαρη έχει διαλυθεί εντελώς, προσθέτουμε το άγαρ-άγαρ, συνεχίζοντας πάντα το ανακάτεμα. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια ελαφριά βράση και ανακατεύοντας συνεχώς και το αφήνουμε για 3-4 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί το άγαρ- άγαρ.

‘Ύστερα μεταφέρουμε αμέσως την πανακότα στα φλιτζάνια (ή μικρά ποτήρια) και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν τη βάλουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Όσο κρυώνει η πανακότα, ετοιμάζουμε την καραμέλα

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό μέχρι να πάρει μια βράση. Σε ένα τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη, ανάβουμε τη φωτιά και μόλις αρχίσει να ροδίζει αρχίζουμε να την ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Όταν διαλυθεί τελείως η ζάχαρη και ροδίσει καλά, προσθέτουμε το ζεστό νερό ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Τώρα αφήνουμε την καραμέλα να συρρικνωθεί σε χαμηλή φωτιά και στη συνέχει αποσύρουμε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει, η καραμέλα πρέπει να έχει συνοχή παρόμοια με αυτή του σιροπιού, ρευστή και ελαφρώς πηχτή.

Μετά τον απαραίτητο χρόνο ξεφορμάρουμε την πανακότα (αν δυσκολεύεστε βυθίστε τα φλιτζάνια σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα) και περιχύνουμε την πανακότα με την καραμέλα.

Καλή απόλαυση

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.