COOKING SUGAR, SUGAR

Πεντανόστιμο κέικ ρυζιού με μήλα και σταφίδες


JTeam

24 Μαρτίου 2024

Πεντανόστιμο κέικ ρυζιού με μήλα και σταφίδες
www.soniaperonaci.it
Ιταλικό κέικ ρυζιού: Απλό, νόστιμο και υγιεινό

Σήμερα σας προτείνουμε μια νόστιμη διασταύρωση της κοινής μηλόπιτας και του στρούντελ, το κέικ ρυζιού. Είναι γλυκό με υγρή σύσταση, χάρη στην παρουσία κόκκων ρυζιού μαγειρεμένοι σε γάλα και αρωματισμένοι με ξύσμα λεμονιού. Τα μήλα και οι σταφίδες εμπλουτίζουν τα πάντα, μαζί με το αλεύρι αμυγδάλου. Το πλεονέκτημα αυτού του γλυκού ; Εκτός από νόστιμο είναι και χωρίς γλουτένη.

Υλικά

1260 γρ. ρύζι

400 γρ. μήλα

100 γρ. σταφίδες

120 γρ. ζάχαρη

120 γρ. αλεύρι αμυγδάλου

1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)

1 λίτρο γάλα

5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)

16 γρ. μπέικιν πάουντερ για κέικ

1 πρέζα αλάτι

Να διακοσμήσω

Ζάχαρη άχνη

Jenny.Gr
www.soniaperonaci.it

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε πρώτα τις σταφίδες σε ένα μπολ με νερό ή ρούμι για να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας από τη ζάχαρη που έχουμε, το ξύσμα από το καλά πλυμένο λεμόνι και το αλάτι. Βάζουμε το γάλα να βράσει και μετά προσθέτουμε το ρύζι. Μαγειρεύουμε το για τουλάχιστον 20 λεπτά, στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρεμώδες ρύζι σε ένα μπολ το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να κρυώσει.

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε στα τέσσερα, αφαιρώντας τον πυρήνα και μετά κόβουμε κάθε τέταρτο σε λεπτές, ομοιόμορφες φέτες τις οποίες θα ραντίσουμε με λίγο χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Και τις κρατάμε στην άκρη.

Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Βάζουμε τα τελευταία σε ένα μεγάλο μπολ και μετά τα χτυπάμε με ένα ηλεκτρικό μίξερ. Μόλις ασπρίσουν, προσθέτουμε τη ζάχαρη σε τρία στάδια και μετά ρίχνουμε έναν κρόκο αυγού, έναν κάθε 1 λεπτό μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να αφρίσει.

Όταν κρυώσει το ρύζι, το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ: προσθέτουμε τις σταφίδες και το μείγμα των αυγών λίγο λίγο και ανακατεύουμε απαλά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι αμυγδάλου και το μπέικιν πάουντερ , ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω για να μην διαλυθεί το μείγμα. Τέλος προσθέτουμε τις φέτες μήλου.

Βουτυρώνουμε και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος μια κυκλική φόρμα διαμέτρου 26 εκ. και ρίχνουμε το μείγμα μέσα, ισοπεδώνοντας καλά την επιφάνεια. Ψήνουμε κέικ στον φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 40/45 λεπτά, τρυπώντας το με μια ξύλινη οδοντογλυφίδα για να δούμε εάν είναι έτοιμο. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Καλή απόλαυση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.