COOKING SUGAR, SUGAR

Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα και πραλίνα φιστικιού


JTeam

16 Δεκεμβρίου 2024

Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα και πραλίνα φιστικιού
www.soniaperonaci.it
Ο χριστουγεννιάτικος κορμός φέρνει όλη τη γλύκα των γιορτών στα σπίτια μας.

Ο χριστουγεννιάτικος κορμός είναι ένα ρολό από ζύμη μπισκότου γεμισμένο και στη συνέχεια καλυμμένο με την αγαπημένη σας γκανάς. Λοιπόν, είστε έτοιμοι να φέρετε τη μαγεία στο σπίτι σας με αυτό το υπεριορισμός γλυκό;

Υλικά
Για τη βάση
100 γρ. αλεύρι
5 αυγά
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
12 γρ. μέλι
1 ξυλάκι βανίλιας
Αλάτι
Για τη γέμιση
200 γρ. λευκή σοκολάτα
200 γρ. φρέσκια κρέμα γάλακτος
100 γρ. πραλίνα φιστικιού
Για την κάλυψη
300 γρ. μαύρη σοκολάτα 55%
250 γρ. φρέσκια κρέμα γάλακτος
Για το πασπάλισμα
Ζάχαρη άχνη

Jenny.Gr
www.soniaperonaci.it

Εκτέλεση
Ξεκινάμε με τη γέμιση και κόβουμε τη λευκή σοκολάτα σε μεγάλα κομμάτια και τη λιώνουμε σε μπεν-μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και την αφήνουμε να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε για να πάρουμε μια λεία γκανάς. Ύστερα ρίχνουμε την πραλίνα φιστικιού και σε ένα ταψί και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Για την κάλυψη, ψιλοκόβουμε τη μαύρη σοκολάτα και τη λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν-μαρί. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει βράση και την περιχύνουμε στη σοκολάτα, ανακατεύουμε καλά και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν κρυώσει την αδειάζουμε σε άλλο ταψί, σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Για τη βάση χωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια και χτυπάμε τα τελευταία στο πλανητικό μίξερ που είναι εξοπλισμένο με σύρμα. Μόλις πάρουν σχήμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, σε τρία μέρη και αφήνουμε και χτυπάμε για λίγα λεπτά. Έτσι θα έχουμε μια λεία, αέρινη και ανθεκτική μαρέγκα.

Τώρα προσθέτουμε στο πλανητικό μίξερ τους κρόκους των αυγών, μαζί με τη βανίλια (Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράξαμε κατά μήκος τη βανίλια σταματώντας 0,5εκ. πριν το τέλος της. Κόψαμε κάθετα στη μέση ώστε να πάρουμε τα κομμάτια), προτείνουμε να συνεχίσετε σιγά σιγά. Ρίχνουμε τώρα το αλάτι και το μέλι, χωρίς να σταματήσει να λειτουργεί το μίξερ. Συνεχίζουμε με το χέρι, ενσωματώνοντας το κοσκινισμένο αλεύρι: Ανακατεύουμε απαλά και από κάτω προς τα πάνω για να μην αποσυναρμολογηθεί το μείγμα.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος – το βούτυρο χρησιμεύει μόνο για να κρατά το φύλλο στη θέση του. Ρίχνουμε τη ζύμη και την ισιώνουμε στην επιφάνεια, για να ψηθεί στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 6-7 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη, δηλαδή όταν ροδίσει καλά στην επιφάνεια, προχωράμε ως εξής: Σύρουμε τη ζύμη με το χαρτί ψησίματος από το ταψί στην επιφάνεια εργασίας και καλύπτουμε το καλά με διάφανη μεμβράνη, όσο είναι ακόμα πολύ ζεστή: Μόνο έτσι θα η ζύμη θα κρυώσει χωρίς να στεγνώσει.

Αφού κρυώσει η ζύμη αφαιρούμε απαλά τη μεμβράνη και στη συνέχεια αφαιρούμε πολύ προσεκτικά από τη βάση της ζύμης το χαρτί ψησίματος. Απλώνουμε τη πραλίνα φιστίκι και τη γκανάς λευκής σοκολάτας σε όλη την επιφάνεια και στη συνέχεια τυλίγουμε τη ζύμη σφιχτά ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά. Την κλείνουμε καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2-3 ώρες στο ψυγείο.

Κόβουμε τις άκρες του κορμού στο μέγεθος που προτιμάτε. Το βάζουμεσε πιατέλα σερβιρίσματος και ρίχνουμε από πάνω τη γκανάς μαύρης σοκολάτας σε όλη την επιφάνεια του κορμού. Ως τελευταία πινελιά πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και απολαμβάνουμε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.