Semifreddo με γιαούρτι και κεράσια: Ένα δροσερό καλοκαιρινό γλυκό χωρίς ψήσιμο
JTeam
15 Ιουνίου 2025

Για να γιορτάσουμε την άφιξη του καλοκαιριού, σας προτείνουμε ένα ανάλαφρο, δροσερό και βελούδινο γλυκό: Ένα semifreddo με βάση το στραγγιστό γιαούρτι και τα φρούτα, που – σε αντίθεση με το cheesecake – δεν χρειάζεται ψήσιμο. Το πιο απολαυστικό στοιχείο; Η γέμιση από μαρμελάδα κεράσι με ελαφρώς ξινή επίγευση που ισορροπεί υπέροχα τη γλύκα της κρέμας.
Υλικά
Για τη βάση
500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
240 γρ. κρέμα γάλακτος (φρέσκια)
100 γρ. ζάχαρη
Ξύσμα από 1 λεμόνι
15 γρ. ζελατίνη σε φύλλα ή σκόνη
Για τη γέμιση
200 γρ. μαρμελάδα κεράσι
6 γρ. ζελατίνη: 6 γρ
Για τη διακόσμηση
100 γρ. φρέσκα κεράσια
150 γρ. μαρμελάδα κεράσι (προαιρετικά περασμένη από σίτα)
Φύλλα φρέσκιας μέντας: κατά βούληση

Εκτέλεση
Για τη βάση του γλυκού: Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να γίνει αφράτο και ενιαίο το μείγμα. Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό (5 φορές το βάρος της) για 10 λεπτά. Έπειτα τη ζεσταίνουμε τη για 20–30 δευτερόλεπτα στα 600 W στον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να λιώσει τελείως. Περιμένουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία και την προσθέτουμε στο μείγμα γιαουρτιού ανακατεύοντας καλά. Ύστερα μεταφέρουμε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Για τη γέμιση: Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε τη ζελατίνη που έχουμε πρώτα μουλιάσει και στραγγίσει καλά. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως. Τοποθετούμε και αυτό το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει ελαφρώς.
Συναρμολόγηση: Γεμίζουμε μια φόρμα σιλικόνης με το μείγμα γιαουρτιού. Προσθέτουμε στο κέντρο (χωρίς να ακουμπάει τα τοιχώματα) τη μαρμελάδα κεράσι, που έχει πια πήξει ελαφρώς και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ώρες (ή και περισσότερο). Όταν το βγάλουμε, ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να ξεπαγώσει στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες.
Διακόσμηση: Περνάμε τη μαρμελάδα από σίτα και τη βάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής για να στολίσουμε την επιφάνεια του γλυκού. Συμπληρώνουμε με φρέσκα κεράσια και φύλλα μέντας. Καλή απόλαυση.
Σημειώσεις
Αν δεν έχετε φόρμα σιλικόνης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεταλλική ή γυάλινη φόρμα, αρκεί να την επενδύσετε με μια μεμβράνη. Η κατάψυξη είναι φίλος σας το καλοκαίρι. Κρατήστε το γλυκό στην κατάψυξη για έως και 20 ημέρες και ξεπαγώστε το 2 ώρες πριν το σερβίρισμα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.