LIVING COOKING SUGAR, SUGAR

Φτιάξε τον πιο ρεαλιστικό Halloween εγκέφαλο στο σπίτι


JTeam

21 Οκτωβρίου 2025

Φτιάξε τον πιο ρεαλιστικό Halloween εγκέφαλο στο σπίτι
www.soniaperonaci.it
Trick or Treat; Αν επιλέξετε τη δεύτερη επιλογή… ετοιμαστείτε, γιατί από το καζάνι πρόκειται να βγουν τρομακτικές λιχουδιές.

Κάθε χρόνο, όταν έρχεται το Halloween, μας αρέσει να μετατρέπουμε την κουζίνα σε ένα μικρό εργαστήριο μαγείας και τρόμου: φτιάχνουμε τα τραγανά και «αιματηρά» δάχτυλα της μάγισσας, μπισκότα σε σχήμα κρανίου και κόκκαλα του Halloween που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους. Αλλά ο απόλυτος πρωταγωνιστής είναι αυτός: ο Εγκέφαλος του Halloween, ένα εντυπωσιακό γλυκό που τρομάζει και κερδίζει τα βλέμματα ταυτόχρονα! Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μους λευκής σοκολάτας, διακοσμημένη με κουλί σμέουρων που σχηματίζει τις φλέβες, δημιουργώντας ένα ρεαλιστικό και ακαταμάχητο αποτέλεσμα. Είναι απλό στην παρασκευή, αλλά πολύ εντυπωσιακό, ιδανικό να σερβιριστεί μαζί με άλλα γλυκά του Halloween για μια τρομακτική βραδιά ή ως αστείο επιδόρπιο μετά από δείπνο με φίλους.

Υλικά
340 γρ. λευκή σοκολάτα
16 γρ. ζελατίνη τροφίμων
760 γρ. φρέσκια κρέμα γάλακτος
Σπρέι αντικολλητικό για το καλούπι (spray για ψησίματα), όσο χρειάζεται
Για τη διακόσμηση
100 γρ. φρέσκα σμέουρα
30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Jenny.Gr
www.soniaperonaci.it

Εκτέλεση
Βάζουμε τη ζελατίνη σε ένα μπολ με νερό σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει. Στο μεταξύ, βάζουμε 380 γρ. από την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και τη ζεστάνουμε σχεδόν μέχρι βρασμό, χωρίς να ξεπεράσει τους 80 βαθμούς. Τρίβουμε τη λευκή σοκολάτα και, αν θέλουμε να γλιτώσουμε χρόνο, τη ζεσταίνουμε λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων: έτσι θα λιώσει πιο εύκολα όταν προσθέσουμε την κρέμα.

Ρίχνουμε τη ζεστή κρέμα πάνω στη σοκολάτα και ανακατεύουμε έντονα μέχρι να πάρουμε ένα λείο και λαμπερό μείγμα (ganache). Στύβουμε καλά τη ζελατίνη και τη διαλύουμε σε μια μικρή ποσότητα ζεστής κρέμας που είχαμε κρατήσει. Αυτό βοηθάει να μοιραστεί ομοιόμορφα η ζελατίνη στο μείγμα. Αφήνουμε τη ganache και την κρέμα με τη ζελατίνη να κρυώσουν ελαφρά. Στο μεταξύ, χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος με το μίξερ μέχρι να φουσκώσει λίγο αλλά να παραμείνει μαλακή και αφράτη, όχι σφιχτή.

Προετοιμασία μους: Προσθέτουμε στην ganache την κρέμα με τη ζελατίνη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σταδιακά την υπόλοιπη κρέμα, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για να μη χάσει τον όγκο της.

Σχηματισμός του εγκέφαλου: Ψεκάζουμε το εσωτερικό ενός καλουπιού χωρητικότητας 1,2 λίτρων ή ενός απλού μπολ ή ενός σιλικονούχου καλουπιού οβάλ, με λίγο αντικολλητικό σπρέι - αν δεν το έχετε, μπορείτε να αλείψετε την επιφάνεια με λίγο βούτυρο ή λάδι και να πασπαλίσετε ελαφρά με ζάχαρη, για να έχετε αντίστοιχο αποτέλεσμα- και στρώνουμε με μεμβράνη, ώστε να κολλήσει καλά στους τοίχους και στις αυλακώσεις. Αυτό θα βοηθήσει να ξεφορμάρουμε τη μους πιο εύκολα όταν παγώσει. Ρίχνουμε το μείγμα στο καλούπι, στρώνουμε με μια σπάτουλα και πιέζουμε απαλά για να γεμίσουν όλες οι κοιλότητες. Ύστερα καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 7-8 ώρες, ιδανικά όλη τη νύχτα. Όσο πιο κρύο είναι το γλυκό, τόσο καλύτερα θα κρατήσει το σχήμα του όταν ξεφορμαριστεί.

Προετοιμασία κουλί: Πλένουμε και στεγνώνουμε τα σμέουρα. Τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν το ζουμί τους. Σουρώνουμε τη σάλτσα με λεπτό σουρωτήρι για να φύγουν τα σποράκια και θα έχουμε ένα λείο και βελούδινο κουλί. Η πυκνότητα εξαρτάται από τον χρόνο μαγειρέματος: αν το αφήσετε πιο ρευστό, θα κυλήσει καλύτερα στις αυλακώσεις του εγκεφάλου, δημιουργώντας πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα.

Διακόσμηση και σερβίρισμα: Βγάζουμε το καλούπι από την κατάψυξη και ξεφορμάρουμε με τη βοήθεια της μεμβράνης. Στρώνουμε προσεκτικά το γλυκό σε πιατέλα και αφαιρούμε τη μεμβράνη. Ρίχνουμε το κουλί πάνω στις αυλακώσεις του εγκεφάλου, αφήνοντας το να κυλήσει φυσικά: σε δευτερόλεπτα θα έχετε έναν τέλειο εγκέφαλο.

Tip: Για πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα, πρόσθεσε το κουλί μόλις πριν το σερβίρισμα. Η αντίθεση μεταξύ της λευκής μους και του κόκκινου θα μοιάζει σαν να βγήκε απευθείας από το εργαστήριο τρόμου. Επίσης, αν δεν έχετε σμέουρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φράουλες, κόκκινα σταφύλια ή μούρα ανάμεικτα. Η γεύση θα διαφέρει ελαφρώς.

Συντήρηση
Ο εγκέφαλος σερβίρεται κρύος, ιδανικά ελαφρώς παγωμένος. Μετά τη διακόσμηση, προτιμήστε να τον καταναλώσετε άμεσα για να μην χαλάσει η εμφάνιση. Αν θέλετε να τον ετοιμάσετε νωρίτερα, μπορεί να φυλαχθεί έως 2 ημέρες στο ψυγείο σε καλά κλειστό δοχείο, αλλά χωρίς το κουλί. Προσθέστε το μόνο πριν το σερβίρισμα. Μην ξαναπαγώσετε το γλυκό αφού έχει ξεπαγώσει.

Google News logo

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.