Οι κουραμπιέδες είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων, και κάθε μπουκιά τους φέρνει στο σπίτι τη ζεστασιά και την παράδοση των γιορτών. Αυτά τα αφράτα γλυκά με αμύγδαλα και βούτυρο, πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη που θυμίζει χιόνι, δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και σύμβολο οικογενειακής συντροφιάς και γιορτινής ατμόσφαιρας. Η παρασκευή τους είναι μία διαδικασία γεμάτη μυρωδιές και αρώματα, που ξεκινούν από το φρεσκοψημένο βούτυρο και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και φτάνουν μέχρι το τελικό πασπάλισμα με ζάχαρη άχνη, δημιουργώντας μια αίσθηση μαγείας στην κουζίνα. Ιδανικοί για να συνοδεύσουν τον καφέ, να προσφερθούν ως σπιτικό δώρο ή να γεμίσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, οι κουραμπιέδες φέρνουν την παράδοση και τη γεύση των Χριστουγέννων σε κάθε σπίτι.
Από που προήλθε το όνομά τους: Το όνομά τους προέρχεται από την περσική λέξη Qurabiye, που σημαίνει μπισκότο, ζύμη με αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη άχνη. Το 1924, οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία που ήρθαν από το Καρβάλι της Καππαδοκίας εγκαταστάθηκαν στην Καβάλα και ονόμασαν την περιοχή Νέα Καρβάλη. Χάρη σε αυτούς ανακαλύψαμε τη παραδοσιακή συνταγή των κουραμπιέδων της Μικράς Ασίας. Σήμερα, οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες στην Ελλάδα είναι αυτοί της Νέας Καρβάλης. Από τα μέσα Νοεμβρίου, όλες οι φούρνοι και ζαχαροπλαστεία αρχίζουν να μυρίζουν βούτυρο και ψητά αμύγδαλα, δύο από τα τέσσερα κύρια υλικά των κουραμπιέδων. Το μυστικό της επιτυχίας τους βρίσκεται στα υλικά που χρησιμοποιείτε, κυρίως στο βούτυρο. Ας τους φτιάξουμε μαζί.
Υλικά
500 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
220 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού νερό από άνθη πορτοκαλιάς
30 γρ. λικέρ αμυγδάλου πικρού ή κονιάκ ή ρούμι
200-280 γρ. αμύγδαλα χωρίς φλούδα, χοντροκομμένα, ανάλατα και ψημένα
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σιμιγδάλι
1 πρέζα αλάτι
Για τη σύνθεση
1 κουταλιά της σούπας νερό από ροδοπέταλα
300 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και απλώνουμε τα αμύγδαλα ώστε να μην στοιβαχτούν. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και τα αφήνουμε κρυώσουν. Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε με το μίξερ για 15-20 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τη βανίλια, το νερό ροδόνερου και το λικέρ. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, πολτοποιούμε τα ψημένα αμύγδαλα και προσθέτουμε το αλεύρι και μια πρέζα αλάτι. Αυτό είναι η βάση αμυγδάλου.
Σιγά-σιγά, προσθέτουμε τη βάση αμυγδάλου στο μείγμα βουτύρου, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα. Όταν ενσωματωθούν τα υλικά, ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη. Προσοχή να μην ζυμώσετε υπερβολικά για να μη σκληρύνουν οι κουραμπιέδες. Σχηματίζουμε μικρά μισοφέγγαρα περίπου 30 γρ. το καθένα σε ταψί με χαρτί ψησίματος. Πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο για ομοιόμορφο ψήσιμο. Ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά. Μόλις βγουν ζεστοί, ραντίζουμε με νερό ροδόνερου και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη αφού κρυώσουν λίγο.
Συμβουλές για τους κουραμπιέδες
- Είναι πολύ μαλακοί μόλις βγουν από τον φούρνο. Προσέξτε στο ψήσιμο, γιατί όταν κρυώσουν σφίγγουν και παίρνουν τη μορφή μπισκότου.
- Αν δεν έχετε μίξερ, ανακατέψτε όλα τα υλικά σε μπολ με ένα κουταλάκι μπέικιν πάουντερ μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
- Για να τους διατηρήσετε, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη σε θερμοκρασία δωματίου ή καταψύξτε μέχρι 3 μήνες. Αφήστε να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν προσθέσετε τη ζάχαρη άχνη.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.