COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Φακές με καλαμάρια


14 Απριλίου 2014

Για το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας.

Υλικά για 4 άτομα: 250 γρ. φακές 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο, σε φετάκια 2 φύλλα δάφνης 1 φλιτζ. Τσαγιού ελαιόλαδο 2 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 1 κιλό καλαμάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες, με τα πλοκάμια τους ψιλοκομμένα 1 φλιτζ. Τσαγιού λευκό κρασί 250 γρ. ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια, ψιλοκομμένα 1 κ.γ. ζάχαρη 1 κ. σ. άνηθος ψιλοκομμένος ή φρέσκος βασιλικός Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία: Βάζετε τις φακές σε ένα σουρωτήρι, τις ξεπλένουμε με νερό και τις αφήνετε να στραγγίξουν. Τις βράζετε για 2-3 λεπτά, τις στραγγίζετε και τις βάζετε σε μια μέτρια κατσαρόλα, προσθέτετε 2 φλιτζάνια νερό, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη δάφνη και σιγοβράζετε για περίπου 12-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά τις πατάτες για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα αφήνετε να σοταριστούν για 1 λεπτό. Τέλος, ρίχνετε και τα καλαμάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά. Σβήνετε με το κρασί, περιμένετε 1 λεπτό περίπου να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνετε τη ντομάτα και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια. Έπειτα, κατεβάζετε από τη φωτιά και αδειάζετε το περιεχόμενο του τηγανιού μέσα στην κατσαρόλα με τις φακές. Δυναμώνετε τη φωτιά, προθέτετε με το υπόλοιπο λάδι, αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο ή το βασιλικό και βράζετε για άλλα 5-6 λεπτά , μέχρι να χυλώσει το φαγητό. Κατεβάζετε τη φωτιά και σερβίρετε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.