Πολίτικο τσουρέκι

Πέμπτη 2 Απρίλιος 2015
tsourekia.jpg

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό καλής ποιότητας
  • 1/4 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.σούπας μαχλέπι
  • 1 κ.γλ. κοφτή μαστίχα Χίο, κοπανισμένη
  • 1 κύβο φρέσκια μαγιά, περίπου 50 γρ.

Εκτέλεση

Καταρχάς, διαλύετε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα. Βάζετε σε μία λεκάνη το αλεύρι, το λιωμένο βούτυρο, τη μαγιά, τα αυγά, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη ζάχαρη και τα ζυμώνετε πολύ καλά για αρκετή ώρα, ώσπου να γίνει η ζύμη ελαστική. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για δύο ώρες, περίπου. Ύστερα πλάθετε τη ζύμη υπό τη μορφή τσουρεκιού και τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί. Τα αφήνετε σκεπασμένα για 1 ώρα και 30'. Αλείφετε την επιφάνεια τους με κρόκο αυγού και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40- 45'.

Tip: Πασπαλίστε πάνω στα τσουρέκια αμύγδαλα ή λευκό σουσάμι.