Συστατικά Για τη ζύμη
- 500 γραμμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί)
- 350 ml χλιαρό νερό
- 1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ.
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1½ κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.γλ. αποξηραμένα βότανα (ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι) προαιρετικά
Για τα toppings
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 ιταλικά ολόκληρα αποξηραμένα peperoncino
- 170 γρ. τοματοπολτός
- φρέσκια μοτσαρέλα
- πεκορίνο Romano κομμένο
- 2 με 3 μεγάλα αυγά
Εκτέλεση Για τη ζύμη Σε μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο (και τα βότανα προαιρετικά). Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε 5΄-10΄ να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά. Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι. Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύουμε σε μπάλα με το χέρι. Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5΄-10΄ με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη. Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος. Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια (το ένα είναι για το ψυγείο για την επόμενη φορά). Φτιάχνουμε 1 πίτσα με διάμετρο 30-35 εκ. η καθεμία. Ανοίγουμε τη ζύμη με τις άκρες των δαχτύλων πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή. Πασπαλίζοντας το ταψί με λίγο καλαμποκάλευρο πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας. Για τη Μαγιά: Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι. Ψήσιμο και toppings Προθερμαίνουμε το φούρνου στους 230 βαθμούς. Θα ψήσουμε την πίτσα μας στο τρίτο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου μας. Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τις σκελίδες σκόρδο. Σε ένα μπολ βάζουμε 3 από τις σκελίδες μαζί με 3 κουταλιές ελαιόλαδο και τα αφήνουμε στην άκρη. Φτιάχνουμε τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα απλώνουμε μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου. Πολτοποιούμε το peperoncino. Προσθέτουμε το peperoncino και τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου στο λάδι και σοτάρουμε για λίγο. Προσθέτουμε τον τοματοπολτό και 1 με 2 κουταλιές νερό αν θέλουμε να κάνουμε πιο αραιή την σάλτσα. Ανακατεύουμε για να συνδυαστούν τα υλικά. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη. Πάνω στη ζύμη μας βάζουμε τη σάλτσα, τη μοτσαρέλα, το πεκορίνο romano και δύο σπασμένα αυγά. Βάζουμε την πίτσα στο φούρνο και την ψήνουμε για 12 λεπτά. Μόλις η ζύμη γίνει χρυσή τη βγάζουμε και αμέσως τη ραντίζουμε με το λαδάκι και το σκόρδο που είχαμε αφήσει στην άκρη, στην αρχή.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.