Το ζύμωμα των τσουρεκιών από την Μ. Τρίτη μέχρι τη Μ. Πέμπτη είναι ένα έθιμο που άντεξε στον χρόνο. Έτσι λοιπόν σήμερα φτιάχνουμε το πιο νόστιμο τσουρέκι και η μυρωδιά του που ψήνεται στον φούρνο μας γυρνά στις αναμνήσεις των παιδικών χρόνων.
Υλικά
600 γρ. αλεύρι σκληρό
70 γρ. βούτυρο
100 γρ. γάλα
160 γρ. ζάχαρη
3 αυγά και 1 ακόμη για επάλειψη
1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
1/2 κ.γ. μαστίχα τριμμένη
100 γρ. νερό χλιαρό
40 γρ. μαγιά νωπή
Αμύγδαλα φιλέ
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Δεν θέλουμε να κάψει, θέλουμε απλά να ζεσταθεί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Την αδειάζουμε στο μείγμα με το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.
Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, τη βάζουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Πλάθουμε τρία μπαστούνια, τα οποία πλέκουμε σε πλεξούδα. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε μια λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον.
Ανακατεύουμε το αυγό της επάλειψης με λίγο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.