Αυτό το διάσημο πιάτο είχε μια αναζωπύρωση στην Αμερική στη δεκαετία του 1960, επειδή ο πρώην πρόεδρος Nixon ήταν μεγάλος λάτρης του.
Μπορεί οι περισσότεροι να μη το γνωρίζουν, όποιος όμως το έχει γευτεί, μπορεί να πιστοποιήσει τη νοστιμιά του, ενώ, όποιος το αγνοεί, νομίζουμε ότι είναι η ώρα να συστηθεί μαζί του.
Υλικά
Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι 00
150 γρ. βούτυρο
100 γρ. παγωμένο νερό
Αλάτι
Για το φιλέτο
1,4 κιλό φιλέτο μοσχαρίσιο
300 γρ. ζαμπόν σε φέτες
50 ml ελαιόλαδο
4 κλωναράκια δεντρολίβανο
1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι
200 γρ κόκκινο κρασί
100 ml ζωμός λαχανικών ή κρέατος
Αλάτι, πιπέρι
Για τα μανιτάρια
500 γρ. μανιτάρια
2 σκελίδες σκόρδο
30 γρ βούτυρο
50 ml ελαιόλαδο
2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
2 κλωναράκια φρέσκια μαντζουράνα
Αλάτι, πιπέρι
1 αυγό
Εκτέλεση
Αρχικά το κρέας πρέπει να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον μια-δυο ώρες πριν ψηθεί.
Ρίχνουμε το αλεύρι στο multi και το κρύο βούτυρο από το ψυγείο και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα και μετά προσθέτουμε το παγωμένο νερό και το αλάτι. Όταν τα υλικά τείνουν να αναμειχθούν, μεταφέρουμε το μίγμα σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνετε για να δημιουργηθεί μια ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα να ξεκουραστεί.
Για να ετοιμάσουμε το κρέας και τη σάλτσα: Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι με το δεντρολίβανο, όταν το λάδι είναι ζεστό, σοτάρουμε το φιλέτο σε όλη την επιφάνεια, γυρίζοντάς το συνέχεια, για σχεδόν 30 λεπτά. Ύστερα βάζουμε το κρέας να στραγγίξει και το ακουμπάμε σε μια σχάρα που θα έχουμε τοποθετήσει μια πιατέλα για να μαζεύει τα υγρά.
Ρίχνουμε το κόκκινο κρασί στο τηγάνι και αφήνουμε τη σάλτσα να συρρικνωθεί. Το περνάμε από μια σήτα, αλατοπιπερώνουμε και το ξαναβάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε μία ή δύο κουτάλες ζωμό λαχανικών (ή κρέας) τέλος το αλεύρι για να πήξει η σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα αφήνουμε στην άκρη.
Τώρα καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Τα βάζουμε σε ένα καθαρό τηγάνι με λάδι, σκόρδο ψιλοκομμένο (ή ολόκληρα αν θέλετε να το αφαιρέσετε αργότερα) και βούτυρο και τα σοτάρουμε. Προς το τέλος, αλατίζουμε και προσθέτουμε τα φύλλα θυμαριού.
Όσο ξεκουράζεται το κρέας, απλώνουμε τις φέτες ζαμπόν σε ένα φύλλο λαδόκολλας για να σχηματίσουμε μια επιφάνεια που στη συνέχεια να μπορούμε να διπλώσουμε το κρέας και να το καλύψουμε πλήρως. Απλώνουμε μια βάση μανιταριών, στρώνουμε από πάνω το κρέας, προσθέτουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια και μετά το τυλίγουμε με τις φέτες ζαμπόν μέχρι να κλείσει τελείως.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, τοποθετούμε το φιλέτο πάνω στη ζύμη και το τυλίγουμε, κλείνοντας το καλά.
Αλείφουμε τη ζύμη με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Το φιλέτο τύπου Wellington είναι έτοιμο για σερβίρισμα και συνοδεύεται με τη σάλτσα του.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.