COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Χειροποίητα vegan λαζάνια με σάλτσα φακής


JTeam

20 Αυγούστου 2022

Χειροποίητα vegan λαζάνια με σάλτσα φακής
pexels
Υγιεινά, ελαφριά και χορταστικά veagan λαζάνια.

Διάφορες στρώσεις ζυμαρικών, χωρίς αυγά και με αλεύρι ολικής αλέσεως, εναλλάσσονται με μια πλούσια σάλτσα με βάση τις φακές και μια σάλτσα μπεσαμέλ φυτικής προέλευσης και χωρίς λακτόζη, αλλά κρεμώδη όπως η κλασική εκδοχή.

Σας συμβουλεύουμε να τα δοκιμάσετε και σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα σας λείψει τίποτα από την κλασσική εκδοχή. Όλοι θα λατρέψουν τα vegan λαζάνια και θα είναι μια ενδιαφέρουσα καινοτομία.

Υλικά

330 γρ. αποξηραμένες φακές

550 γρ. πελτέ ντομάτας

550 ml νερό

20 ml ελαιόλαδο

40 γρ σέλινο

50 γρ. κρεμμύδια

50 γρ. καρότα

2 κλωναράκια δεντρολίβανο

Αλάτι, πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

1 λ γάλα ρυζιού

100 γρ αλεύρι

100 γρ. φυτική μαργαρίνη

Αλάτι

Μοσχοκάρυδο

Μαύρο πιπέρι

Για τη ζύμη

200 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως

145 ml νερό

Αλάτι

5 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη ζύμη. Τοποθετούμε το αλεύρι ολικής αλέσεως σε ένα μπολ μαζί με πρέζα αλάτι, το λάδι, και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας το νερό σιγά σιγά.

Συνεχίστε να δουλεύομε το μείγμα μέχρι να έχουμε μια λεία και ομοιογενή ζύμη. Σε αυτό το σημείο τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα φακής. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα καρότα, το σέλινο και το κρεμμύδι και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με το λάδι. Τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου δέκα λεπτά. Όταν ροδίσουν, προσθέτουμε τις φακές που έχουμε ξεπλύνει προηγουμένως. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το δεντρολίβανο ψιλοκομμένο, τη σάλτσα ντομάτας, νερό και ανακατεύουμε.

Καλύπτουμε με ένα καπάκι και μαγειρεύουμε για 60 λεπτά. Μόνο όταν ψηθούν οι φακές μπορούμε να αλατοπιπερώσουμε, ανακατεύουμε ξανά και η σάλτσα φακής θα είναι έτοιμη.

Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε πολλά κομμάτια. Με τη βοήθεια του ειδικού μηχανήματος για ζυμαρικά ή με έναν πλάστη και αρκετό έξτρα αλεύρι, ανοίγουμε λεπτά ορθογώνια φύλλα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν πλάστη.

Μόλις αποκτήσουμε τα ορθογώνια ζυμαρικά τα αφήνουμε στην άκρη. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Ρίχνουμε το γάλα ρυζιούσε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το αφήνουμε να βράσει.

Σε άλλο τηγάνι προσθέτουμε τη μαργαρίνη και περιμένουμε να λιώσει. Όταν λιώσει τελείως, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα για να έχουμε ένα μείγμα χωρίς σβόλους. Αφήνουμε να ροδίσει απαλά και μετά ρίχνουμε λίγο λίγο μέσα το καυτό γάλα. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.

Τοποθετούμε στη φωτιά ένα ταψί γεμάτο νερό, αλατισμένο κατά βούληση, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για το μαγείρεμα της ζύμης. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό, βυθίζουμε μέσα κάθε π ζυμαρικό και μαγειρεύουμε για περίπου 1 λεπτό. Με μια τρυπητή κουτάλα στραγγίζουμε καλά το νερό του μαγειρέματος και τοποθετούμε τα ζυμαρικά σε ένα ταψί. Συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.

Από πάνω από τα πρώτα λαζάνια ρίχνουμε μια στρώση μπεσαμέλ και λίγη σάλτα φακής και σκεπάζουμε πάλι με τα λαζάνια. Συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα τα λαζάνια.

Καλύπτουμε με μια γενναιόδωρη στρώση σάλτσας φακής και μερικές κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ. Και ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά. Στη συνέχεια τα βγάζουμε από τον φούρνο και περιμένουμε περίπου δέκα λεπτά πριν σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.