Η ημέρα των κρεατοφάγων έφτασε, οι ψησταριές ετοιμάζονται και η μυρωδιά του κρέατος είναι διάχυτη στις γειτονιές και τις αυλές των σπιτιών. Αν λοιπόν και εσείς σκοπεύσετε να τσικνίσετε σήμερα και θέλετε να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα στο ψήσιμο, ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.
Καταρχάς πρέπει να βγάλετε το κρέας από το ψυγείο
Πάρα πολλοί παίρνουν τις μπριζόλες απευθείας από το ψυγείο και τις βάζουν στην καυτή φωτιά. Με αυτόν όμως τον τρόπο δεν θα έχετε μια ομοιόμορφα ψημένη μπριζόλα - το εξωτερικό του κρέατος θα ψηθεί πιο γρήγορα από το εσωτερικό. Είναι λοιπόν καλύτερο να βγάλετε τις μπριζόλες από το ψυγείο περίπου μισή ώρα πριν προγραμματίσετε να τις μαγειρέψετε. Αφαιρέστε το περιτύλιγμα, τοποθετήστε τις σε ένα πιάτο και αφήστε τις να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Αλάτι, αλάτι και πάλι αλάτι
Λίγες ώρες πριν ψήσετε, πασπαλίστε ελαφρά και τις δύο πλευρές της μπριζόλας με αλάτι. Το αλάτι συγκρατεί το νερό, εξασφαλίζοντας ένα ζουμερό κρέας. Πριν βάλετε το κρέας στη σχάρα, στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας και αλατίστε το ξανά γενναιόδωρα. (Χρησιμοποιήστε αλάτι kosher , οι μεγαλύτεροι κόκκοι δημιουργούν μια καλύτερη κρούστα.)
Σπάστε το δικό σας πιπέρι
Το πιπέρι όχι μόνο προσθέτει ένα στοιχείο μπαχαρικού στη μπριζόλα, αλλά προσθέτει και τραγανότατα. Για να το πετύχετε αυτό, ρίξτε ολόκληρους κόκκους πιπεριού σε μια καλά σφραγισμένη πλαστική σακούλα και θρυμματίστε τους με ένα βαρύ τηγάνι.
Αγγίξτε τις μπριζόλες
Ο μόνος τρόπος για να το μάθετε εάν το κρέας είναι έτοιμο είναι να το πιέσετε απαλά με το δάχτυλό σας —προσέχοντας να μην καείτε—για να μάθετε τη διαφορά.
Μην πειράζετε συνέχεια τις μπριζόλες
Ναι, θα πρέπει να αγγίξετε τις μπριζόλες για να ελέγξετε εάν είναι ή όχι έτοιμες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις πειράζετε συνέχεια. Οι μπριζόλες πρέπει να αναποδογυρίζονται μόνο μία φορά και να μετακινούνται μόνο μία φορά από την υψηλότερη σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Και μην τις τρυπάτε με το πιρούνι, γιατί έτσι θα απελευθερωθούν οι γευστικοί τους χυμοί. Απλά αφήστε τις να μαγειρευτούν.
Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο ή/και ένα χρονόμετρο
Είτε μαγειρεύετε μια χοντρή μπριζόλα είτε μια λεπτή κοπή κρέατος, το πάχος θα καθορίσει εάν χρειάζεστε ένα θερμόμετρο κρέατος ή όχι. Για τις μπριζόλες που έχουν πάχος τουλάχιστον 4 εκατοστά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο κρέατος για να έχετε ακριβή ένδειξη.
Όμςω είναι σχεδόν αδύνατο να έχετε ακριβή ένδειξη θερμοκρασίας σε μπριζόλες με πάχος λεπτότερο από 4 εκατοστά, επομένως σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα χρονόμετρο.
Αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί
Ίσως το πιο σημαντικό βήμα που δεν κάνουν οι περισσότεροι είναι να αφήνουν τις μπριζόλες να ξεκουραστούν για 5 έως 10 λεπτά πριν τις σερβίρουν ή τις κόψουν.
Εάν όμως αφήσετε το κρέας να ξεκουραστεί, θα δώσετε στους χυμούς την ευκαιρία να αναδιανεμηθούν σε όλη τη μπριζόλα, κάτι που βοηθά να τελειώσει ομοιόμορφα το μαγείρεμα και διατηρεί το κρέας πιο υγρό και πιο γευστικό.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.