COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Ψαρόπιτα: Λαχταριστή πίτα με σολομό, γαρίδες, μπακαλιάρο και πουρέ πατάτας


JTeam

3 Μαΐου 2023

Ψαρόπιτα: Λαχταριστή πίτα με σολομό, γαρίδες, μπακαλιάρο και πουρέ πατάτας
www.soniaperonaci.it
Φτιάξτε αυτή την ψαρόπιτα και θα μας θυμηθείτε.

Η ψαρόπιτα είναι γνωστή ως η αλμυρή πίτα των ψαράδων, αλλά η προέλευσή της είναι αρχαία και τη συνδέει με την αυτοκρατορική Ρώμη, την εποχή της ρωμαϊκής εισβολής στη Βρετανία. Πράγματι, οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που τήρησαν την παράδοση της διατροφής των ψαριών τις Παρασκευές (όταν δεν έτρωγαν κρέας προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης). Με την έλευση του Χριστιανισμού, διατηρήθηκε αυτή η παράδοση και μαζί της, η συνταγή για ψαρόπιτα, παραδόθηκε σε διάφορες εκδοχές μέχρι να αποκτηθεί ο σημερινός ορισμός.

Υλικά

Για τον πουρέ

1 κιλό πατάτες

120 γρ γάλα

50 γρ βούτυρο

Μοσχοκάρυδο

Αλάτι

Για τη γέμιση

500 γρ. φιλέτο φρέσκου σολομού

600 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου

200 γρ. γαρίδες

300 γρ. πράσο

1 λίτρο γάλα

Για την μπεσαμέλ

500 γρ. γάλα από το μαγείρεμα των ψαριών

50 γρ. βούτυρο

75 γρ. αλεύρι

4 κλωναράκια θυμάρι

Αλάτι, πιπέρι

Ελαιόλαδο

Jenny.Gr
www.soniaperonaci.it

Εκτέλεση

Βάζουμε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό στη φωτιά και, όταν πάρει μια βράση, ρίχνουμε μέσα ολόκληρες τις πατάτες και τις αφήνουμε να βράσουν για 50 λεπτά. Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν πριν τις ξεφλουδίσουμε και τις πολτοποιήσουμε.

Σε αυτό το σημείο ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και, όταν είναι ζεστό, το προσθέτουμε στον πουρέ μαζί με το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε τα πάντα να κρυώσουν και μεταφέρουμε σε ένα σακουλάκι με ένα ακροφύσιο σε σχήμα αστεριού διαμέτρου περίπου 1 cm.

Για τη γέμιση

Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και όταν κοντεύει να βράσει, προσθέτουμε τον σολομό και τον μπακαλιάρο κομμένο σε κομμάτια, το μισό από το χοντροκομμένο πράσο και μια πρέζα αλάτι. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούμε τα ψάρια, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το άλλο μισό πράσο κομμένο σε λεπτές φέτες (ή λωρίδες). Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μετά προσθέτουμε το αλεύρι, το φρυγανίζουμε για ένα λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς και μετά προσθέτουμε 500 γρ γάλα από το μαγείρεμα των ψαριών.

Προσθέτουμε το θυμάρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5-10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχουμε μια πηχτή σάλτσα. Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.

Σε αυτό το σημείο, προσθέτουμε τα ψάρια που έχουμε προετοιμάσει προηγουμένως, και τις ωμές γαρίδες κομμένες στη μέση και μεταφέρουμε τα πάντα σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Ως τελευταίο βήμα, σκεπάζουμε την πίτα με τον πουρέ πατάτας.

Ψήνουμε στον φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά μέχρι να αρχίσει να χρωματίζει η επιφάνεια.

Καλή απόλαυση

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.