COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Αλμυρό cheesecake με φιστίκια Αιγινής και καραμελώμενα σύκα


JTeam

22 Σεπτεμβρίου 2023

Αλμυρό cheesecake με φιστίκια Αιγινής και καραμελώμενα σύκα
https://inviaggioincucina.com
Η παρακάτω συνταγή δημιουργήθηκε για να σας υπενθυμίσει ότι ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε τα σύκα, αυτά τα υπέροχα φρούτα των οποίων η εποχή δυστυχώς έχει σχεδόν φτάσει στο τέλος της.

Σε αυτό το αλμυρό cheesecake τα σύκα κυριαρχούν στη μους από κατσικίσιο που με τη σειρά της τοποθετείται σε μια εύθρυπτη και νόστιμη κρούστα φιστικιού. Καταφέραμε να σας δελεάσουμε έστω και λίγο;

Υλικά

Για τη βάση

50 γρ. φιστίκια Αιγίνης

25 γρ. αλεύρι 00

25 γρ βούτυρο

2 κ. γλυκού του αλατιού

1 κ. γλυκού ζάχαρη

Για τη μους τυριού

125 γρ. κατσικίσιο τυρί

100 γρ. φρέσκια κρέμα γάλακτος (χωρίς ζάχαρη)

20 γρ. γάλα

Η άκρη ενός κουταλιού του γλυκού άμυλο πατάτας

Για τα καραμελωμένα σύκα

16 σύκα, πλυμένα καλά και στεγνωμένα, με τη φλούδα

150 γρ. βούτυρο φρέσκο

5 κ.σούπας μέλι

1 κ.γλυκού κανέλα

Jenny.Gr
https://inviaggioincucina.com

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα φιστίκια Αιγίνης στο μπλέντερ και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα.

Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ μαζί με το κρύο βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή μάζα την οποία θα αδειάσουμε και θα την απλώσουμε στον πάτο της φόρμας του κέικ, πιέζοντας καλά με ένα κουτάλι.

Τοποθετούμε τη φόρμα του κέικ στο ψυγείο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα. Μετά από αυτό το διάστημα ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200°C, στη συνέχεια ψήνουμε τη βάση του αλμυρού cheesecake και αμέσως κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180°C. , μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά (η κρούστα δεν πρέπει να σκουρύνει, θα είναι έτοιμη όταν θα έχει χρώμα ελαφρώς χρυσαφί) και τέλος την αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μια κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά λιώνουμε το κατσικίσιο τυρί μαζί με το γάλα και το άμυλο Μόλις αποκτήσουμε μια κρεμώδη υφή αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα με σύρμα.

Όταν το λιωμένο τυρί είναι χλιαρό, το αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε ανακατεύοντας απαλά τη μισή κρέμα γάλακτος, τέλος προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, ρίχνοντάς τη στο μείγμα απαλά με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για να αποκτήσει μια φουσκωτή και αφρώδη υφή.

Ρίχνουμε τη μους στο ταψί πάνω από τη βάση του cheesecake , ισιώνουμε με μια σπάτουλα και το βάζουμε στο ψυγείο να στερεοποιηθεί για τουλάχιστον 4 ώρες.

Για τα καραμελωμένα σύκα: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το μέλι, την κανέλα και το μαλακωμένο βούτυρο, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Ανάβουμε το φούρνο στους 180°. Χαράζουμε βαθιά κάθε σύκο στα τέσσερα, χωρίς να φτάσουμε στη βάση. Τα ανοίγουμε ελαφρά και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο σκεύος. Τα γεμίζουμε με το μείγμα, με ένα κουταλάκι. Τα ψήνουμε στον φούρνο για 10-12 λεπτά, περιχύνοντάς τα ενδιαμέσως με το βούτυρο, που έχει λιώσει. Για να είναι έτοιμα, πρέπει να έχουν καραμελώσει.

Πριν σερβίρουμε το αλμυρό cheesecake, το αφαιρούμε απαλά από τη φόρμα και το καλύπτουμε το με τα καραμελωμένα σύκα και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.