COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Ζουμερό χοιρινό με δαμάσκηνα, μήλα και πατάτες


JTeam

24 Δεκεμβρίου 2023

Ζουμερό χοιρινό με δαμάσκηνα, μήλα και πατάτες
www.soniaperonaci.it
Από τα πιο εύκολα, νόστιμα και γρήγορα φαγητά.

Το χοιρινό με δαμάσκηνα, μήλα και πατάτες θα εντυπωσιάσει τους πάντες χάρη στην απαλή και ζουμερή υφή του και πάνω από όλα χάρη στην πικάντικη και ελαφρώς γλυκόξινη γεύση του.

Υλικά

1,8 κιλά χοιρινό φιλέτο με 5 οστά

500 γρ ζωμό λαχανικών

500 γρ πατάτες

200 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα

500 γρ. μήλα

100 γρ. καρότα

100 γρ. σέλινο

130 γρ. κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

2 κλαδάκια δενδρολίβανο

2 φύλλα δάφνη

5 μούρα

150 γρ. λευκό κρασί

50 γρ. βούτυρο

100 γρ. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Jenny.Gr
]www.soniaperonaci.it]

Εκτέλεση

Καταρχάς τρίβουμε καλά το κρέας με λάδι, αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια το από όλες τις πλευρές σε ένα τηγάνι για ψήσιμο στον φούρνο (το ίδιο που θα το ψήσετε στη συνέχεια). Όταν πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα, προσθέτουμε το λευκό κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί σε δυνατή φωτιά. Ύστερα αφαιρούμε το κρέας από το τηγάνι και το κρατάμε στην άκρη.

Χοντροκόβουμε το σέλινο, τα καρότα, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι μαζί με το βούτυρο και λίγο λάδι, τη δάφνη και το δεντρολίβανο. Αφήνουμε τα υλικά να μαγειρευτούν για τουλάχιστον 15 λεπτά, μετά προσθέτουμε τις καθαρισμένες και ψιλοκομμένες πατάτες και τις ροδίζουμε για 5 λεπτά.

Σε αυτό το σημείο ξαναβάζουμε το χοιρινό φιλέτο στο τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ζωμό λαχανικών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 185 βαθμούς για μισή ώρα περίπου. Κατά το μαγείρεμα, ελέγχουμε περιστασιακά να μην στεγνώσει πολύ το χοιρινό και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ζωμό λαχανικών.

Σε αυτό το σημείο, προσθέτουμε και τα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια όσο οι πατάτες. Προσθέτουμε επίσης τα δαμάσκηνα ανακατεύοντάς τα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30 λεπτά.

Μόλις βγάλουμε το κρέας από τον φούρνο, τυλίγουμε το κρέας σε αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, ώστε οι χυμοί να ξαναμοιράζονται ομοιόμορφα μέσα του. Μόνο σε αυτό το σημείο κόβουμε το κρέας σε φέτες και σερβίρουμε σε μια πιατέλα μαζί με τους μαγειρικούς χυμούς του.

Καλή απόλαυση

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.