COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Πώς να ετοιμάσεις αποξηραμένες ντομάτες στο σπίτι


JTeam

21 Ιουνίου 2024

Πώς να ετοιμάσεις αποξηραμένες ντομάτες στο σπίτι
www.fattoincasadabenedetta.it
Η προετοιμασία είναι παιχνιδάκι...

Οι αποξηραμένες ντομάτες είναι από τις σπεσιαλιτέ των μεσογειακών χωρών. Παρασκευάζονται με ντομάτες εποχής, ώριμες, και φυσικά χρειάζεται η «βοήθεια» του ήλιου. Μόλις είναι έτοιμες, μπορούμε να τις απολαύσουμε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, φέρνοντας πάντα λίγο καλοκαίρι στο τραπέζι.

Επίσης είναι πραγματικά πρωταγωνιστές γευστικών πιάτων με ζυμαρικά και φυσικά ταιριάζουν τέλεια σε πίτσες και φοκάτσες. Ξέρετε όμως πώς να ετοιμάσετε σπιτικές αποξηραμένες ντομάτες; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, όλοι πολύ εύκολοι. Ας τους ανακαλύψουμε μαζί.

Η προετοιμασία της αποξηραμένης ντομάτας είναι παιχνιδάκι: Για 5 κιλά φρέσκιας ντομάτας, χρειαζόμαστε 1 λίτρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Πλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος και τις τοποθετούμε σε ένα ξύλο κοπής. Μοιράζουμε λίγο χοντρό αλάτι σε κάθε κομμάτι και μετά αφήνουμε το ξύλο κοπής στον ήλιο για τουλάχιστον 6-7 μέρες. Το βράδυ όμως θυμόμαστε να το μεταφέρουμε μέσα.

Όταν περάσουν οι μέρες ζεσταίνουμε τις ντομάτες σε βραστό νερό και ξύδι από λευκό κρασί (λίγο). Τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε ξανά στο ξύλο κοπής σκεπάζοντάς τις με γάζα ή δίχτυ. Τις τοποθετούμε ξανά στον ήλιο: λίγες ώρες είναι αρκετές, απλά πρέπει να στεγνώσουν.

Jenny.Gr
www.fattoincasadabenedetta.it

Ύστερα τις μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και προσθέτουμε λίγα φύλλα βασιλικού (και άλλα μυρωδικά, αν μας αρέσουν), θρυμματίζοντας τις απαλά. Τέλος ρίχνουμε το λάδι , φροντίζοντας να καλύψει όλες τις ντομάτες. Κλείνουμε το καπάκι και τοποθετούμε το δοχείο σε δροσερό, ξηρό μέρος. Οι αποξηραμένες ντομάτες σε λάδι μπορούν να καταναλωθούν σε περίπου 3-4 μήνες .

Αν δεν έχουμε την απαραίτητη υπομονή, μπορούμε να μειώσουμε τον χρόνο αφήνοντας τις ντομάτες να στεγνώσουν σε στατικό φούρνο στους 120°C για 10 ώρες και μετά να προχωρήσουμε όπως εξηγείται.

Πώς να αποθηκεύσετε τις αποξηραμένες ντομάτες

Μόλις ξεβιδωθεί το βάζο, οι αποξηραμένες ντομάτες σε λάδι πρέπει να διατηρηθούν στο ψυγείο. Καλύτερα, όμως, να μην υπερβείτε τις 3-4 ημέρες. Γενικά θα ήταν καλύτερα να αποφύγετε να βάλετε τις αποξηραμένες ντομάτες στην κατάψυξη, γιατί θα χάσουν μεγάλο μέρος της γεύσης τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.