COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Ποια φαγητά είναι πιο νόστιμα την επόμενη ημέρα και γιατί


JTeam

6 Οκτωβρίου 2024

Ποια φαγητά είναι πιο νόστιμα την επόμενη ημέρα και γιατί
unsplash
Κι όμως μερικά φαγητά είναι πιο νόστιμα την επόμενη ημέρα και αυτός είναι ο λόγος...

Εάν έχετε φάει την επόμενη ημέρα τα λαζάνια που περίσσεψαν, ίσως έχετε διαπιστώσει ότι ήταν ακόμη πιο νόστιμα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα. Ποιος είναι όμως ο λόγος;

Ποια φαγητά είναι πιο νόστιμα την επόμενη μέρα

Εκτός από τα λαζάνια και τα ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα που αναφέρθηκαν ήδη, τα φαγητά που είναι πιο νόστιμα την επόμενη μέρα είναι το στιφάδο, οι πατάτες φούρνου, οι μελιτζάνες φούρνου και κάποιες σούπες.

Γιατί κάποια φαγητά είναι καλύτερα την επόμενη μέρα

Ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο αυτά τα φαγητά είναι πιο νόστιμα την επόμενη μέρα είναι ότι η γεύση είναι πιο συμπυκνωμένη : Το νερό εξατμίζεται και επομένως τα αρώματα των μπαχαρικών και το λίπος συμπυκνώνονται δίνοντας περισσότερη γεύση.

Γιατί το στιφάδο είναι πιο νόστιμο την επόμενη μέρα

Στη συνέχεια, υπάρχουν συγκεκριμένες εξηγήσεις για κάθε επαρασκευή. Το κρέας, για παράδειγμα, περιέχει κολλαγόνο που απελευθερώνεται εν μέρει κατά το μαγείρεμα και το οποίο στη συνέχεια τείνει να μαλακώνει το φαγητό μόλις κρυώσει, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα να είναι ακόμα πιο νόστιμο.

Γιατί τα λαζάνια είναι πιο νόστιμα την επόμενη μέρα

Υπάρχει επίσης ένας συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο τα λαζάνια είναι ιδιαίτερα νόστιμα την επόμενη μέρα. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανάδρομης αποικοδόμησης του αμύλου που περιέχεται στα ζυμαρικά ή στο ρύζι, που τα κάνει πιο σκληρά και τραγανά και επομένως ακόμη πιο ευχάριστά αν συνοδεύονται από μια σάλτσα.

Jenny.Gr
unsplash

Πώς να αποθηκεύσετε τα ήδη μαγειρεμένα φαγητά

Εκτός του ότι είναι νόστιμα, είναι επίσης σημαντικό τα φαγητά που τρώγονται την επόμενη μέρα να είναι ασφαλή, επομένως πρέπει να αποθηκεύονται σωστά . Μετά το μαγείρεμα πρέπει να τα αφήσετε να κρυώσουν για δύο ώρες το πολύ σε θερμοκρασία δωματίου και μετά να τα φυλάξετε στο ψυγείο για δύο ή τρεις ημέρες το πολύ πριν τα φάτε. Εναλλακτικά, όταν είναι δυνατόν, μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη σε κατάλληλα δοχεία και στη συνέχεια να τα ξεπαγώσετε στο ψυγείο και μετά να τα ζεστάνετε.

Ποια μαγειρεμένα φαγητά δεν μπαίνουν στην κατάψυξη

Ωστόσο, δεν πρέπει να φυλάσσονται όλα τα τρόφιμα στην κατάψυξη, γιατί σχηματίζονται πολύ μεγάλοι κρύσταλλοι που καταστρέφουν τις ίνες. Επομένως είναι καλύτερο να αποφύγετε την αποθήκευση των ήδη μαγειρεμένων λαχανικών γιατί θα χάσουν τη σύστασή τους και το νερό που περιέχουν, το οποίο με τη σειρά του είναι πλούσιο σε υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.