COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Πώς θα αποθηκεύσεις σωστά το αλεύρι


JTeam

15 Μαΐου 2025

Πώς θα αποθηκεύσεις σωστά το αλεύρι
Freepik
Οι καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσετε το αλεύρι για μεγάλο χρονικό διάστημα

Το αλεύρι είναι ένα από τα τρόφιμα που υπάρχει πάντα στο σπίτι και το χρησιμοποιούμε με χίλιους διαφορετικούς τρόπους : Για να φτιάξουμε γλυκά και γενικά προϊόντα με προζύμι, ως πηκτικό (για κρέμες, σάλτσες, σούπες) και για ζυμάρια. Είναι επίσης το βασικό συστατικό σε πολλές συνταγές. Και δεδομένου ότι πρόκειται για ένα προϊόν με μεγάλη διάρκεια ζωής (από 12 έως 18 μήνες), μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ντουλάπι για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά πρέπει να φροντίσουμε να το αποθηκεύσουμε σωστά. Αν δεν το κάνουμε, διατρέχουμε τον κίνδυνο να δεχθεί επιθέσεις από υγρασία και έντομα ή να χαλάσει και να καταστεί άχρηστο. Η αποφυγή αυτών των κινδύνων είναι πολύ εύκολη.

Οι καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσετε το αλεύρι για μεγάλο χρονικό διάστημα

Η αποθήκευση του αλευριού στο ντουλάπι είναι μια εξαιρετική ιδέα, αλλά ας έχουμε κατά νου μερικές σημαντικές συμβουλές:

  • Αποφύγετε την τοποθέτησή του κοντά σε πηγές θερμότητας.
  • Μην το αποθηκεύετε δίπλα σε τρόφιμα με έντονες μυρωδιές, επειδή τείνει να τις απορροφά
  • Αποθηκεύουμε το αλεύρι σε οποιοδήποτε δροσερό, ξηρό μέρος, καλά αεριζόμενο μη εκτεθειμένο στο άμεσο φως

Όπου κι αν αποφασίσουμε να αποθηκεύσουμε το αλεύρι, κλείνουμε καλά τη συσκευασία με μανταλάκια ή ταινία. Ακόμα καλύτερα, ας το μεταφέρουμε αμέσως σε ένα δοχείο. Η ιδανική θερμοκρασία για την αποθήκευση αλευριού είναι μεταξύ 18 και 25°C . Αν αναρωτιέστε πώς να αποθηκεύσετε το αλεύρι το καλοκαίρι , μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο: Αυτή η ιδέα ισχύει, ωστόσο, μόνο για αλεύρια χωρίς γλουτένη, επειδή η γλουτένη είναι πολύ ευαίσθητη στην υγρασία. Αν επιλέξετεε το ψυγείο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε σακούλες τροφίμων.

Δοχεία για τη σωστή αποθήκευση αλευριού

Ένα άλλο ζήτημα πρωταρχικής σημασίας είναι πώς να προστατεύσουμε το αλεύρι από τα έντομα . Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες που οδηγούν στο σχηματισμό των λεγόμενων αλευροσκωλήκων: Θερμοκρασία άνω των 25°C περίπου και υψηλή υγρασία . Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξουμε όχι μόνο το μέρος, αλλά και το σωστό δοχείο για να αποθηκεύσουμε το αλεύρι. Θα πρέπει να είναι αεροστεγές και όσον αφορά το υλικό, το γυαλί είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή. Ένα κόλπο για να κρατήσετε τα έντομα μακριά είναι να τοποθετήσετε μερικά αρωματικά φυτά με απωθητικές ιδιότητες, όπως δάφνη, βασιλικό και λεβάντα, κοντά στο βάζο με το αλεύρι και έτσι τα έντομα θα μείνουν μακριά.

Jenny.Gr
Freepik

Πώς να αποθηκεύσετε το αλεύρι για να αποφύγετε την υγρασία

Για να αποθηκεύσουμε το αλεύρι με τρόπο που να αποτρέπει την αλλοίωσή του λόγω υγρασίας, πρέπει να το βάλουμε σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από άμεσο φως και πηγές θερμότητας, αλλά και από άλλα τρόφιμα που θα μπορούσαν να αυξήσουν την υγρασία του. Αν αποφασίσουμε να το αφήσουμε στη σακούλα του, ας την κλείσουμε καλά αφού το χρησιμοποιήσουμε. Εναλλακτικά, ας το βάλουμε σε αεροστεγές δοχείο.

Οι μέθοδοι συντήρησης του ραφιναρισμένου αλευριού και του αλευριού ολικής αλέσεως είναι ίδιες: Όσα έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής ισχύουν και για τους δύο τύπους. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το αλεύρι ολικής αλέσεως έχει μικρότερη διάρκεια ζωής , επειδή το φύτρο και το πίτουρο μπορούν εύκολα να ταγγίσουν.

Πότε είναι η ώρα να αντικαταστήσετε το αλεύρι

Πώς ξέρετε αν το αλεύρι είναι ακόμα καλό ή αν ήρθε η ώρα να το αντικαταστήσετε; Ο πρώτος δείκτης είναι η μυρωδιά: Αυτή του φρέσκου, ποιοτικού αλευριού είναι λεπτή, ευχάριστη, γλυκιά. Το ληγμένο ή χαλασμένο αλεύρι αναδύει όξινα και έντονα αρώματα. Ακόμα και η εμφάνιση είναι περίεργη: Η παρουσία σβόλων και η αλλαγή στο χρώμα είναι προειδοποιητικά σημάδια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.