
Τα ζυμαρικά με σολομό και κολοκυθάκια εμφανίστηκαν ήδη από τη δεκαετία του ’80, όταν ο καπνιστός σολομός – κυρίως σε ιδιαίτερες περιστάσεις – άρχισε να μπαίνει δειλά στα πιάτα μας. Σήμερα όπως και τότε, το διακριτικό άρωμα του μπράντι και της κρέμας μας μεταφέρει πίσω σε εκείνες τις μικρές παστέλ κουζίνες, σαν να ήταν βγαλμένες από άλλη εποχή. Ο συνδυασμός τραγανών κολοκυθιών και αλμυρού καπνιστού σολομού είναι σκέτη απόλαυση. Δεν σας ανοίγει η όρεξη; Ας δούμε μαζί τη συνταγή
Υλικά
320 γρ. ζυμαρικά
300 γρ. κολοκυθάκια
1 σκελίδα σκόρδο
Ελαιόλαδο όσο χρειάζεται
Αλάτι και πιπέρι όσο χρειάζεται
Για τη σάλτσα σολομού
200 γρ. καπνιστός σολομός
1 σκελίδα σκόρδο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
100 ml μπράντι
15 γρ. συμπυκνωμένος πελτές ντομάτας
200 ml φρέσκια κρέμα γάλακτος:
Αλάτι όσο χρειάζεται

Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τις άκρες από τα κολοκυθάκια. Στη συνέχεια τα κόβουμε τα κατά μήκος στα δύο και μετά σε φέτες πάχους περίπου 2 χιλ. Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε το σκόρδο κομμένο στα δύο, μέχρι να αρωματίσει το λάδι. Ύστερα προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια, αλλά να παραμείνουν τραγανά. Αφαιρούμε το σκόρδο και αφήνουμε τα κολοκυθάκια στην άκρη.
Για τη σάλτσα σολομού: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο όπως πριν. Προσθέτουμε τον καπνιστό σολομό κομμένο σε χοντρά κομμάτια και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το μπράντι και αφήνουμε να εξατμιστεί εντελώς. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Όταν η σάλτσα αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι αν χρειάζεται.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό από το βράσιμο για πιο ρευστή υφή. Σερβίρουμε αμέσως και καλή σας απόλαυση.
Παραλλαγές της συνταγής
- Ελαφριά εκδοχή: Αντικαταστήστε την κρέμα με γιαούρτι ή φυτική κρέμα χαμηλών λιπαρών.
- Χωρίς αλκοόλ: Αν δεν θέλετε μπράντι, χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού ή λίγο ζωμό λαχανικών.
- Με ολικής άλεσης: Χρησιμοποιήστε ζυμαρικά ολικής ή από όσπρια για περισσότερες ίνες και πρωτεΐνες.
- Vegan εκδοχή: Αντικαταστήστε τον σολομό με καπνιστό τόφου και την κρέμα με φυτική.
- Με ξύσμα λεμονιού: Προσθέστε στο τέλος λίγο ξύσμα λεμονιού για φρεσκάδα.
- Περισσότερα λαχανικά: Μπορείτε να προσθέσετε σπανάκι, αρακά ή σπαράγγια.
- Με τυρί: Για πιο κρεμώδη υφή, βάλτε και ένα κουταλάκι τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.