
Υπάρχουν φαγητά που μοσχοβολούν οικογενειακό τραπέζι, που αργοψήνονται στον φούρνο όσο το σπίτι γεμίζει αρώματα και προσμονή. Το χοιρινό μπούτι με μέλι και λαχανικά είναι ακριβώς ένα από αυτά. Συνδυάζει την πλούσια γεύση του κρέατος με τη γλύκα του μελιού και τη νοστιμιά των ψητών λαχανικών, σε ένα πιάτο που ενώνει παράδοση και φροντίδα. Δεν χρειάζεται κάποια περίσταση – μόνο διάθεση για καλή, σπιτική μαγειρική.
Υλικά
1,5 κιλό μπούτι από χοιρινό γάλακτος
300 γρ. κολοκυθάκια
300 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
200 γρ. πατάτες
300 γρ. μακριές μελιτζάνες
50 γρ. μέλι καστανιάς
Φύλλα φασκόμηλου
Δεντρολίβανο
Θυμάρι
Ελαιόλαδο
Αλάτι

Εκτέλεση
Πατάτες: Τοποθετούμε τις πατάτες, με τη φλούδα, σε κατσαρόλα με νερό και βράστε για 5 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Ύστερα τις κόβουμε στη μέση.
Μελιτζάνες και κολοκυθάκια: Τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και χαράσσουμε ελαφρώς τη σάρκα τους με μαχαίρι. Πασπαλίζουμε με αλάτι και τα αφήνουμε να ξεπικρίσουν για 30 λεπτά. Έπειτα, τα σκουπίζουμε καλά με πετσέτα, προσθέτουμε λίγο λάδι και τα ψήνουμε μαζί με τις πατάτες στον φούρνο στους 170°C για 40 λεπτά.
Κρεμμυδάκια: Τα καθαρίζουμε και τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο μαζί με το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, ελαιόλαδο και αλάτι.
Μπούτι: Κάνουμε μασάζ στο δέρμα του με αλάτι. Το τοποθετούμε επάνω στη σχάρα του φούρνου και από κάτω βάζουμε ένα ταψί με νερό (για να μαζεύεται το λίπος και να μένει η σάρκα ζουμερή χωρίς να καίγεται). Βάζουμε μέσα και το αλουμινόχαρτο με τα κρεμμυδάκια και ψήνουμε για 2 ώρες. Μετά από 20 λεπτά, βγάζουμε τα κρεμμυδάκια από τον φούρνο. Στο τέλος του ψησίματος, περνάμε την επιφάνεια του κρέατος με το μέλι καστανιάς για να δημιουργήσομε ένα γυαλιστερό, γευστικό γλάσο. Σερβίρουμε το μπούτι ζεστό, μαζί με τα ψητά λαχανικά. Καλή απόλαυση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.