COOL GREECE

Το απόλυτο χειμερινό roadtrip στην Κεντρική Ελλάδα


Χριστίνα Γουδρούπη

15 Φεβρουαρίου 2019

lake_plastira_tavropou_-_limni_plastira_tayropoy_02.jpg

Παραδοσιακά, ο χειμώνας δεν είναι τόσο συνδεδεμένος στο μυαλό μας με τα roadtrips. Αρκετά άδικο, αφού η Ελλάδα είναι γεμάτη με προορισμούς ιδανικούς για κάθε λάτρη των διαδρομών με αυτοκίνητο, των χειμερινών τοπίων, των εντυπωσιακών λιμνών και των γραφικών χωριών.

Όσο όμως κι αν μας αρέσουν τα roadtrips, προβληματιζόμαστε για την καταλληλότητα του αυτοκινήτου μας. Πόσο ασφαλές είναι; Κι αν δεν πάρουμε το δικό μας αλλά νοικιάσουμε; Τι κόστος θα έχει; Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα δίνει η Budget, η οποία μας κάνει έκπτωση 15% για κρατήσεις με πληρωμή online. Έτσι μπορούμε να σχεδιάσουμε την αποδρασή μας σε όποιον χειμερινό προορισμό θέλουμε στην Ελλάδα με την παρέα ή το σύντροφό μας, απολαμβάνοντας την ασφάλεια και την οικονομία της Budget.

Κι αφού διαλέξουμε το καλύτερο όχημα για το ταξίδι μας, έχει έρθει η ώρα να σχεδιάσουμε και τους προορισμούς που θα επισκεφθούμε. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα roadtrips στην Ελλάδα, είναι αυτό της Κεντρικής Ελλάδας, το οποίο ξεκινάει από τη Λίμνη Πλαστήρα και τελειώνει στα Γρεβενά, με ενδιάμεσες στάσεις στην Ελάτη, το Περτούλι, τα Μετέωρα, και όσα περισσότερα χωριά μπορείτε και προλαβαίνετε να δείτε στα μαγευτικά Τζουμέρκα.

Λίμνη Πλαστήρα

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες στην Ελλάδα, και η περίμετρός της είναι περίπου 50 χιλιόμετρα. Αξίζει σίγουρα να δείτε τουλάχιστον ένα μέρος του με το αυτοκίνητο, ιδανικά το τμήμα που ξεκινά από το χωριό Κρυονέρι μέχρι το χωριό Νεοχώρι το οποίο καλύπτει περίπου 9 χιλιόμετρα. Στο Νεοχώρι θα δείτε ίσως την πιο εντυπωσιακή πανοραμική θέα προς τη Λίμνη.

Ελάτη & Περτούλι

Στην ελατόφυτη πλαγιά του βουνού Φούρκα, βρίσκεται χτισμένο αμφιθεατρικά το αρχοντοχώρι Περτούλι. Καθώς το χωριό έχει λιγοστούς κατοίκους, έχει διατηρήσει το χρώμα του και την παράδοσή του, ενώ έχει κι ένα μικρό αλλά πλήρως εξοπλισμένο χιονοδρομικό κέντρο. Αν έχετε την ανάγκη και για κάτι πιο κοσμοπολίτικο, θα το βρείτε στην Ελάτη, σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από το γραφικό χωριό με τα πέτρινα σπιτάκια.

Τζουμέρκα

Τα κουκλίστικα χωριά των Τζουμέρκων κρύβονται στις πλαγιές τις Πίνδου, κάνοντας το χρόνο να κυλάει διαφορετικά. Αν προλαβαίνετε, μπορείτε να επισκεφθείτε τις Καλαρρύτες, το Συρράκο και το κεφαλοχώρι Πράμαντα. Ανάμεσα στα χωριά Καλέτζι και Μονολίθι θα βρείτε το Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο και ίσως το ομορφότερο ηπειρώτικο γεφύρι που έχετε δει.

Μετέωρα

Καμία φωτογραφία και καμία διήγηση δεν μπορεί να σας προετοιμάσει επαρκώς για το δέος που προκαλούν τα Μετέωρα. Οι μονές είναι πλέον προσβάσιμες από τον αυτοκινητόδρομο, και το συγκλονιστικό τοπίο κόβει την ανάσα στον επισκέπτη.

Γρεβενά

Ακολουθώντας μια από τις ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Ελλάδα, που περνά από το Αγιόφυλλο και τις όχθες του Βενέτικου, θα φτάσετε από τα Μετέωρα στα Γρεβενά. Μπορεί σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή η πόλη των Γρεβενών να μην έχει τόσο εντυπωσιακά τοπία να προσφέρει, ωστόσο συγκεντρώνει μερικές από τις καλύτερες προτάσεις εξόδου, φαγητού και καφέ στην περιοχή.

Συμβουλές για τον καλύτερο σχεδιασμό του roadtrip

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε για να ταξιδέψουμε όσο πιο ξεκούραστα, ευχάριστα, και με όσο μεγαλύτερη ασφάλεια γίνεται.

Πρώτον, διαλέξτε προσεκτικά παρέα. Όσο κι αν συμπαθείτε τους φίλους φίλων και τους γνωστούς γνωστών, καλό είναι να ταξιδέψετε με ανθρώπους που γνωρίζετε ότι ταιριάζετε σε επιλογές προορισμών, δραστηριοτήτων και διασκέδασης.

Δεύτερον, οργάνωση, οργάνωση, οργάνωση! Δεν είναι ανάγκη να γίνετε εμμονικοί με το πρόγραμμα και να έχετε δραστηριότητες για κάθε λεπτό που περνάει, αλλά είναι σημαντικό να καταγράψετε όσα θέλετε να κάνετε, όσα χρειάζεται να έχετε μαζί μας (από φαγητό μέχρι ταυτότητες) και να φροντίσετε να έχετε βενζίνη, χάρτες, και μουσική (γιατί σίγουρα τα παράσιτα των επαρχιακών ραδιοφώνων δε θα ταιριάζουν με το κινηματογραφικό roadtrip που φαντάζεστε).

Τέλος, διαλέξτε όχημα με προσοχή. Για να γίνει το roadtrip όσο πιο ασφαλές και ξεκούραστο γίνεται, χρειάζεται ένα αυτοκίνητο που μπορεί να ανταποκριθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει παραπάνω κόστος. Για αυτό η προσφορά της Budget, είναι η τέλεια ευκαιρία για τις χειμερινές αποδράσεις με την παρέα ή τον σύντροφο σας. Για το επόμενό σας ταξίδι, πληρώνετε την κράτησή σας online και κερδίζετε 15% έκπτωση.

Από εκεί και μετά, όλα είναι εύκολα. Μπαίνετε στο Budget αυτοκίνητό αας, και οδηγείτε σε όλη την Ελλάδα άνετα και οικονομικά. Διαβάστε περισσότερα για τις προσφορές της Budget και κάντε την κράτησή σας online εδώ.